Kaip atsikratyti žuvies kvapo – naudokite citrusinius vaisius

eliminate fishy odor with citrus

Citrusiniai vaisiai veiksmingai neutralizuoja žuvies kvapą dėl didelio citrinos rūgšties kiekio. Citrinos, laimai ir apelsinai žuvies kvapą sukeliantį junginį trimetilaminą paverčia nelakiomis druskomis. Tiesiog patrinkite supjaustytus citrusinius vaisius tiesiai ant rankų, pjaustymo lentelių ar paviršių, kad pašalintumėte nuolatinius kvapus. Švieži vaisiai veikia geriau nei buteliukuose išpilstytos sultys, nes žievelėse yra koncentruotų aliejų, kurie ypač veiksmingai naikina įsisenėjusius kvapus. Citrusinius vaisius derinant su druska arba valgomąja soda, sukuriami galingi valikliai net ir patvariausiems jūros gėrybių kvapams išvalyti.

Kodėl citrusiniai vaisiai padeda kovoti su žuvies kvapais

Citrusinių vaisių veiksmingumas kovojant su žuvies kvapais moksliškai pagrįstas jų rūgštinėmis savybėmis. Šiuose vaisiuose yra citrinos rūgšties, kuri neutralizuoja trimetilaminą– junginį, sukeliantį žuvies kvapą. Ši cheminė reakcija lakias, ore sklindančias kvapo molekules paverčia nelakiomis druskomis, kurios nebepatenka į orą.

Reklama

Ypač gerai veikia citrinos, laimai ir apelsinai, nes jų pH lygis veiksmingai neutralizuoja žuvų junginių šarminį pobūdį. Be to, citrusiniuose vaisiuose yra natūralių aliejų, kurie suteikia malonų kvapą, maskuojantį likusius kvapus. Šis dvejopas metodas – cheminis neutralizavimas ir aromatinis pakeitimas – lemia, kad citrusiniai vaisiai idealiai tinka nepageidaujamiems žuvies kvapams pašalinti.

Citrina: Klasikinis vaisius, kovojantis su nemaloniais kvapais

Iš visų citrusinių vaisių citrina išsiskiria kaip veiksmingiausias ir plačiausiai naudojamas sprendimas kovai su žuvies kvapu. Joje esantis didelis rūgšties kiekis neutralizuoja šarminius žuvų junginius, kurie sukelia nemalonius kvapus, ypač trimetilamino oksidą.

Citrinų sultimis galima tepti žuvį prieš kepimą, jomis apipurkšti rankas po darbo su jūros gėrybėmis arba sumaišyti su vandeniu paviršiams valyti. Citrinos rūgštis skaido kvapo molekules, palikdama gaivų kvapą.

Reklama

Jei kvapas išlieka, pjaustymo lentas ir stalviršius patrinkite supjaustytomis citrinomis. Daugelis virtuvės šefų rekomenduoja virtuvėse, kuriose dažnai ruošiama žuvis, laikyti citrinų.

Be citrinų: Kiti veiksmingi citrusiniai vaisiai

Nors citrinos yra populiariausias citrusinių vaisių sprendimas nuo žuvies kvapo, keletas kitų citrusinių šeimos narių siūlo panašią kovos su kvapu naudą.

Citrinose yra panašių rūgščių junginių, neutralizuojančių žuvies kvapą sukeliančius aminus, todėl jos yra puikus pakaitalas, kai nėra citrinų. Apelsinuose, nepaisant jų saldumo, yra pakankamai citrinos rūgšties, kad būtų galima kovoti su lengvais žuvies kvapais, o kvapas liktų malonus. Greipfrutų minkštimas veiksmingai veikia įtrintas tiesiai ant rankų ar pjaustymo lentelių.

Reklama

Kad citrusiniai vaisiai būtų kuo veiksmingesni, juos reikia naudoti šviežius, o ne išpilstytus į butelius. Žievelėse yra koncentruotų aliejų, kurie ypač stipriai veikia prieš nuolatinius kvapus, kai žievelės išskobiamos arba jomis įtrinami pažeisti paviršiai.

Žuvies kvapo šalinimas nuo rankų

Ruošiant žuvį dažnai ant rankų lieka nuolatinių kvapų, kurių įprastas muilas negali visiškai pašalinti. Norint veiksmingai neutralizuoti šiuos kvapus, puikiai tinka trinti rankas citrinos, laimo ar apelsino skiltelėmis. Citrinos rūgštis skaido kvapą sukeliančius junginius.

Arba nerūdijančio plieno „muilo gabalėliai” sukelia cheminę reakciją, kuri neutralizuoja žuvų kvapus, kai rankos trinamos po šaltu vandeniu.

Reklama

Druska, sumaišyta su citrinų sultimis, sukuria veiksmingą šveičiamąjį šveitiklį, kuris pašalina ir kvapus, ir likučius.

Tiems, kurie neturi citrusinių vaisių, actas arba kavos tirščiai taip pat pasižymi veiksmingomis dezodoruojančiomis savybėmis dėl panašių rūgštinių mechanizmų.

Kvapų nuo pjaustymo lentelių ir stalviršių šalinimas

Kvapų nuo pjaustymo lentelių ir stalviršių šalinimas

Reklama

Porėti paviršiai, tokie kaip pjaustymo lentelės ir stalviršiai, lengvai sugeria žuvies kvapus, todėl išlieka kvapai, kurie gali persiduoti kitiems maisto produktams. Citrusiniai vaisiai yra veiksmingas sprendimas šiems nuolatiniams kvapams pašalinti.

Citrinos, laimo ar apelsino puseles trinant tiesiai į medines ar plastikines pjaustymo lenteles, jų natūralus rūgštingumas neutralizuoja žuvies kvapus. Iš citrusinių vaisių sulčių ir valgomosios sodos mišinio pagaminkite galingą valomąją pastą stalviršiams valyti. Panaudoję kruopščiai nuplaukite švariu vandeniu.

Esant giliai įsisenėjusiems kvapams, gali prireikti valyti per naktį. Ant paviršiaus uždėkite citrusinių vaisių žievelių arba apipurkškite neskiestomis citrinų sultimis ir kitą rytą nuvalykite.

Reklama

Žuvimi užterštų virtuvės reikmenų ir indų valymas

Žuviai ruošti naudojami maisto ruošimo įrankiai ir indai dažnai išlaiko įsisenėjusius kvapus, kurie gali turėti įtakos vėlesniems patiekalams. Kad pašalintumėte šiuos užsilikusius kvapus, prieš plaudami daiktus 15-20 minučių pamirkykite juos šilto vandens ir citrinos sulčių tirpale.

Nerūdijančio plieno indų paviršių patrinkite supjaustytomis citrinomis, kad neutralizuotumėte kvapus ir pašalintumėte likučius. Ant plastikinių indų užtepta valgomosios sodos pasta gali sugerti įsisenėjusius žuvies kvapus, jei paliekama per naktį.

Indaplovės veiksmingai valo daugumą daiktų, tačiau į skalavimo ciklą įpylus baltojo acto, dezodoravimas pagerėja. Mediniams indams druskos ir citrinos sulčių mišinys pašalina kvapus nepažeisdamas medžiagos.

Reklama

Šaldytuvo gaivinimas po jūros gėrybių laikymo

Net ir suvalgius jūros gėrybių, jų specifinis aromatas gali prasiskverbti pro šaldytuvo paviršių ir kitus laikomus maisto produktus.

Norėdami pašalinti šiuos išliekančius kvapus, pirmiausia išimkite visus produktus iš šaldytuvo ir išmeskite visus pažeistus maisto produktus. Visus paviršius nuvalykite lygiomis dalimis vandens ir baltojo acto arba atskiestomis citrinų sultimis.

Jei kvapai įsisenėję, ant lentynos padėkite atidarytą geriamosios sodos indą, kad per 24 valandas sugertų kvapus.

Reklama

Kavos tirščiai, aktyvinta anglis arba šviežių citrusinių vaisių žievelės taip pat gali neutralizuoti žuvies kvapus. Būsimas jūros gėrybes laikykite sandariuose induose su tinkamais sandarikliais, kad kvapas nepersiduotų. Reguliari šaldytuvo priežiūra padeda sumažinti nuolatinius kvapus.

„Pasidaryk pats” citrusinių vaisių purškalai virtuvės paviršiams valyti

Daugybė citrusinių vaisių pagrindu pagamintų valymo purškiklių siūlo galingus, natūralius sprendimus žuvies kvapams nuo virtuvės paviršių pašalinti. Citrusinių vaisių žieveles derinant su baltuoju actu sukuriamas veiksmingas ” pasidaryk pats” valiklis– apelsinų, citrinų ar greipfrutų žieveles dvi savaites pamirkykite acte, tada perkoškite ir praskieskite vandeniu santykiu 1:1.

Norėdami naudoti iš karto, sumaišykite 240 ml vandens su 2 šaukštais šviežių citrinų sulčių ir ½ arbatinio šaukštelio indų ploviklio. Šiuose tirpaluose esanti citrinos rūgštis suskaido žuvų kvapo molekules, palikdama gaivų kvapą. Šie naminiai purškikliai veiksmingai veikia stalviršius, virykles ir pjaustymo lenteles be aštrių cheminių medžiagų.

Reklama

Nuolatinių žuvies kvapų mažose erdvėse šalinimas

Mažose patalpose susiduriama su unikaliais iššūkiais kovojant su užsitęsusiais žuvų kvapais, nes ribotas oro srautas gali sulaikyti ir sustiprinti nemalonius kvapus. Tokioje ribotoje aplinkoje ypač veiksmingi citrusiniai tirpalai.

Strategiškai svarbiose vietose, ypač netoli kvapo šaltinių, padėkite perpus perpjautas citrinas arba apelsinus. Nedideli dubenėliai su citrinų sultimis ir valgomąja soda sukuria galingas kvapus neutralizuojančias stoteles.

Butų ar studijų virtuvėse virkite citrusinių vaisių žieveles su gvazdikėliais, kad gaivūs kvapai pasklistų po visas susijusias erdves.

Reklama

Citrinų eteriniame aliejuje pamirkytus medvilnės kamuoliukus galima dėti į spintas, šaldytuvus ir kitas uždaras patalpas, kuriose nuolat tvyro žuvies kvapas.

Prevencinės priemonės: Citrusinių vaisių naudojimas ruošiant žuvį

Citrusinių vaisių naudojimas ruošiant žuvį yra aktyvus būdas užkirsti kelią nepageidaujamiems kvapams, kol jie dar neįsiskverbė į namus. Citrinos, laimo ar apelsino griežinėlių dėjimas tiesiai į keptuvę neutralizuoja žuvies kvapus ir sustiprina skonį. Šefai rekomenduoja citrusinių vaisių skilteles dėti po žuvies filė ir aplink ją prieš kepant ar kepant ant grotelių.

Kitas veiksmingas būdas – sukurti citrusinių vaisių prisotintą kepimo skystį. Citrusinių vaisių žieveles pridėjus į vandenį, kuriame vyksta troškinimas, arba į skystį, kuriame verdama garuose, sukuriamas aromatinis barjeras. Kepant keptuvėje, prieš dedant žuvį į karštą aliejų greitai išspauskite citrinos sulčių ir sumažinkite kvapą. Šios prevencinės priemonės gerokai sumažina valymą po kepimo.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video