Imunologai atskleidžia: 7 vitamino C šaltiniai, kuriuos dauguma žmonių kasdien nuvertina

underestimated everyday vitamin c sources

Vitaminas C išlieka būtinas imuninei funkcijai, tačiau daugelis nepastebi jo įvairių šaltinių, išskyrus citrusinius vaisius. Neseniai imunologų komisija nustatė septynias nepakankamai vertinamas maisto produktus, kurių sudėtyje yra daug vitamino C, tačiau dauguma vartotojų to nepastebi. Šie kasdieniniai produktai dažnai lieka nepastebėti šaldytuvuose ir spintelėse, o žmonės renkasi apelsinus ir maisto papildus. Paruošimo būdas turi didelę įtaką maistinių medžiagų išsaugojimui, nes kai kurie maisto gaminimo būdai išsaugo beveik dvigubai daugiau vitamino nei kiti. Labiausiai nepakankamai įvertintas šaltinis jau gali būti šios vakarienės dalis.

Stebina vitamino C kiekis paprikose (ne tik raudonosiose)

Priešingai nei paprastai manoma, raudonieji paprikai nėra vienintelė spalvų įvairovė, kurioje gausu imunitetą stiprinančio vitamino C.

Geltonieji paprikai iš tiesų turi šiek tiek daugiau vitamino C nei raudonieji – 100 g geltonųjų paprikų yra apie 341 mg, o raudonųjų paprikų – 128 mg.

Žalieji paprikos, nors jų sudėtyje yra mažiau – apie 80 mg 100 g, vis tiek viename vidutinio dydžio paprikoje yra 100 % rekomenduojamos paros normos.

Visos paprikų veislės žymiai pranoksta apelsinus, kuriuose yra maždaug 53 mg vitamino C 100 g.

Įvairių spalvų paprikų įtraukimas į maistą suteikia tiek maistinių privalumų, tiek ryškių kulinarinių savybių tiems, kurie nori stiprinti imuninę sistemą.

Brokoliai: nepakankamai įvertinta imunitetą stiprinanti daržovė jūsų lėkštėje

Nors paprikos pelnytai sulaukia dėmesio dėl savo vitamino C kiekio, brokoliai vis dar yra nepakankamai vertinami kaip galingas imunitetą stiprinantis maisto produktas daugelio žmonių valgiaraštyje.

Šis kryžmažiedžių daržovė 100 g porcijoje yra apie 89 mg vitamino C, o tai sudaro beveik 100 % rekomenduojamos paros normos. Tyrimai rodo, kad brokolių vitaminas C veikia sinergistiškai su kitais junginiais, ypač sulforafanu, stiprindamas bendrą imuninę sistemą.

Įdomu tai, kad maisto ruošimo būdas turi didelę įtaką maistinių medžiagų išsaugojimui. Trumpai garinant brokolius, išsaugoma iki 90 % vitamino C, o virinant jo kiekis gali sumažėti 50 %. Norint gauti maksimalią naudą imuninei sistemai, sveikatos specialistai rekomenduoja švelniai garinti arba valgyti brokolius žalius salotose.

Kodėl kivi vaisiai pranoksta apelsinus vitamino C kiekiu

Lyginant populiarius vitamino C šaltinius, kivi vaisiai nuolat pasirodo esą geresnis pasirinkimas nei apelsinai. Apelsinuose yra apie 53 mg vitamino C 100 g, o kiviuose – beveik 93 mg toje pačioje porcijoje, tai yra net 75 % daugiau.

Mitybos specialistai pabrėžia, kad kiviai turi ne tik vitamino C, bet ir kitų naudingų savybių. Juose yra kalio, vitamino K, vitamino E ir folio rūgšties, todėl jų maistinė vertė yra dar didesnė. Vaisių virškinimo fermentai, ypač aktinidinas, padidina jų vertę, nes padeda skaidyti baltymus.

Tiems, kurie aptarnauja imuninės sistemos sutrikimų turinčius asmenis, kivių įtraukimas į kasdienį racioną yra patogus ir veiksmingas būdas stiprinti imuninę sistemą.

Sveikų žolelių paslėptas potencialas jūsų kasdienėje mityboje

Vitamino C diskusijose nepaisyti šviežių žolelių yra didelė mitybos klaida. Nors citrusiniai vaisiai dominuoja vitaminu C diskusijose, tokios paprastos žolelės kaip petražolės, čiobreliai ir kalendra turi didelę šio svarbaus maistingojo elemento koncentraciją.

Ypač išsiskiria petražolės, kurių 100 g yra 133 mg vitamino C – daugiau nei citrinose. Čiobreliai 100 g yra 160 mg, o kalendros – apie 27 mg. Šias žoleles galima lengvai įtraukti į kasdienius patiekalus kaip garnyrą, padažus arba sumaišyti su kokteiliais.

Skirtingai nuo daugelio vaisių, žolelės yra ne tik vitamino C šaltinis, bet ir naudingų terpenų bei flavonoidų, kurie, vartojami reguliariai, gali pagerinti bendrą absorbciją ir veiksmingumą.

Briuselio kopūstai: žiemos paslaptis, stiprinanti imunitetą

Nepaisant prieštaringos reputacijos tarp išrankių valgytojų, Briuselio kopūstai yra vieni iš galingiausių vitamino C šaltinių žiemos mėnesiais. Viena puodelio porcija suteikia 124 % rekomenduojamos paros normos, o tai yra daugiau nei apelsinai.

Šios miniatiūrinės kopūstų formos daržovės pasiekia maksimalų maistinę vertę, kai yra nuimamos po lengvo šalnų poveikio, kuris natūraliai padidina jų saldumą ir maistinių medžiagų koncentraciją. Be vitamino C, briuselio kopūstai yra gausūs vitamino K, folio rūgšties ir ląstelienos.

Norint maksimaliai išsaugoti maistines medžiagas, svarbu pasirinkti tinkamą maisto ruošimo būdą. Garinant arba greitai kepant maisto produktuose išlieka daugiau vitamino C nei verdant, nes verdant vandenyje tirpūs vitaminai išplaunami į vandenį.

Papaja: tropinis vaisius, kuris nusipelno didesnio pripažinimo

Diskusijose apie vitaminą C papajos dažnai lieka citrusinių vaisių šešėlyje, tačiau 100 gramų papajos yra beveik dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinai.

Šis tropinis vaisius suteikia apie 88 mg vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir skatina kolageno gamybą.

Papajos taip pat turi papaino, virškinimo fermento, kuris padeda skaidyti ir įsisavinti baltymus.

Jų turtingas antioksidantų profilis apima beta-karotiną, likopeną ir flavonoidus, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir uždegimu.

Dėl savo universalumo šis vaisius puikiai tinka kokteiliams, salotoms arba kaip atskiras užkandis.

Norėdami gauti kuo daugiau vitamino C, papajas valgykite, kai jos yra prinokusios, bet dar šiek tiek kietos.

Kaip bulvės tyliai prisideda prie vitamino C suvartojimo

Kaip bulvės tyliai prisideda prie vitamino C suvartojimo

Nors egzotiški vaisiai, tokie kaip papaja, dažnai užima pagrindinę vietą diskusijose apie vitaminą C, paprastos bulvės yra netikėtas šio svarbaus maistingojo elemento šaltinis.

Vienoje vidutinio dydžio keptos bulvės yra apie 20 mg vitamino C, tai sudaro maždaug 22 % rekomenduojamos paros normos.

Vitamino C kiekis labiausiai koncentruojasi po oda, todėl labai svarbu, kaip maistas ruošiamas.

Bulvių virimas sukelia didelį maistinių medžiagų praradimą, o kepimas arba ruošimas mikrobangų krosnelėje išsaugo daugiau vitamino C.

Raudonosios ir naujosios bulvės paprastai turi daugiau šių medžiagų nei rusvosios veislės.

Reguliarus bulvių vartojimas nuolat padidina vitamino C kiekį organizme be dietos pokyčių, todėl jos yra ypač vertingos gyventojams, turintiems ribotą prieigą prie šviežių produktų.

You May Also Like

Rekomenduojami video