Tortas „Paukščių pienas” daugeliui asocijuojasi su sudėtingu paruošimu ir ilgomis valandomis prie orkaitės. Tačiau šis receptas įrodo, kad lengvą, putų švelnumo desertą galima pagaminti ir be kepimo – iš paprastų produktų, kurie dažniausiai jau yra namuose.
Kodėl šis receptas ypatingas
Tradiciniam „Paukščių pienui” dažnai reikia grietinėlės ar kondensuoto pieno, tačiau šiame variante jų visiškai atsisakoma. Pagrindas – šokoladiniai vafliai, o pats įdaras gaminamas iš plaktų baltymų su želatina. Rezultatas – ypač lengvas, orinis desertas, kurio skonis primena klasikinį „Paukščių pieną”.
Ingredientai
Tortui reikės:
- 200 g šokoladinių vaflių
- 5 kiaušinių baltymų
- 300 g cukraus pudros
- 100 ml vandens
- 10 g želatinos arba 15 g agar-agaro
- 20 g kakavos
- 100 g šokolado
- 80 g sviesto
Pagrindo ruošimas
Pasiruoškite 18 cm skersmens išardomą formą – toks dydis leis desertui būti pakankamai aukštam ir įspūdingam.
Šokoladinius vaflius sutrinkite į smulkius trupinius naudodami trintuką arba panardinamąjį maišytuvą. Gautą masę supilkite į formą, tolygiai paskirstykite ir gerai sutankinkite šaukšto nugara. Tai bus torto pagrindas.
Baltymų masės paruošimas
Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite maždaug 10 minučių išbrinkti.
Baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol masė pradės didėti ir balti. Tada pamažu, dalimis, berkite cukraus pudrą ir toliau plakite, kol gausite tvirtą, blizgią masę.
Išbrinkusią želatiną ištirpinkite vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Plonu sroveliu supilkite į baltymų masę ir toliau plakite, kol viskas tolygiai susimaišys.
Torto formavimas
Dalį baltos baltymų masės supilkite ant vaflinio pagrindo ir tolygiai paskirstykite.
Likusią baltymų dalį sumaišykite su kakava ir gerai išplakite, kad gautumėte vientisą šokoladinę masę. Ją supilkite ant balto sluoksnio, o tada šakute lengvai perbraukite per abu sluoksnius – taip susiformuos gražūs marmuriniai raštai.
Tortą padėkite į šaldytuvą 3–4 valandoms, kol visiškai sustings.
Glazūravimas
Šokoladą sulaužykite į gabalėlius ir ištirpinkite kartu su sviestu vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa ir blizgi.
Sustingusį tortą išimkite iš šaldytuvo ir tolygiai apipilkite šokolado glazūra. Grąžinkite į šaldytuvą dar 30–60 minučių, kol glazūra sukietės.
Patiekimas
Prieš pjaustydami tortą, leiskite jam kelias minutes pastovėti kambario temperatūroje – taip pjaustymas bus lengvesnis, o tekstūra švelnesnė. Desertas puikiai tinka tiek kasdienei kavos valandėlei, tiek šventiniam stalui.





