Aš nuperku porą kilogramų svogūnų, o pusė jų supūna: štai kodėl svogūnai supūna bute – 1 klaida ir 1 sprendimas

buying too many onions

Daugelis žmonių perka kilogramus svogūnų ir stebi, kaip pusė jų supūna per kelias savaites. Paprastai kaltininkas yra laikymo vieta, kurioje susikaupia drėgmė ir yra užblokuotas oro srautas – plastikiniai maišeliai, uždaromi indai, perpildytos spintos – tai sukuria šiltas, drėgnas vietas, idealias pelėsiui ir bakteriniam puvimui. Butuose problema dar labiau paaštrėja dėl kintančios temperatūros ir ribotos vėsios, vėdinamos erdvės. Paprastas perėjimas prie kvėpuojančio laikymo būdo žymiai sulėtina puvimą; kitame skyriuje paaiškinama, kaip tiksliai tai padaryti.

Viena laikymo klaida, dėl kurios svogūnai greitai supūna

Svogūnų laikymas plastikinėse maišeliuose arba uždaromuose induose virtuvės lentynose yra dažniausia laikymo klaida, kuri pagreitina puvimą: sulaikyta drėgmė kondensuojasi uždarame inde, oro apykaita yra ribota, o šiltos, drėgnos sąlygos skatina grybų ir bakterijų augimą.

Butuose ši klaida dar labiau pasunkėja dėl svyruojančios drėgmės ir ribotos vėsos erdvės, todėl per kelias dienas atsiranda paviršiaus pelėsiai, o svogūnai suminkštėja arba sudygsta.

Saugojimo tyrimų duomenys rodo, kad ventiliacija ir sausumas slopina mikrobų augimą; atvirkščiai, uždaros aplinkos padidina puvimo greitį.

Reguliarios patikros, pažeistų svogūnų pašalinimas ir uždarų pakuočių vengimas žymiai sumažina gedimo riziką ir išsaugo tinkamus naudoti svogūnus.

Kaip tinkamai laikyti svogūnus, kad jie išsilaikytų kelis mėnesius

Tinkamai laikomi svogūnai gali išsilaikyti kelis mėnesius, jei jie laikomi sausai, vėsioje (bet ne žemesnėje kaip 0 °C) vietoje, tamsoje ir gerai vėdinami; tai reiškia, kad reikia vengti uždarų plastikinių maišelių ar uždarų indų ir vietoj to naudoti kvėpuojančias alternatyvas, pvz., tinklinius dėklus, pintus krepšelius ar popierinius maišelius su skylutėmis, laikomus toliau nuo šilumos šaltinių ir tiesioginių saulės spindulių.

Laikykite tik sveikus svogūnus, išmeskite visus, kurie turi minkštas vietas ar įpjovimus, kad išvengtumėte kryžminio užteršimo.

Laikykite svogūnus atskirai nuo bulvių ir pomidorų, kurie skleidžia drėgmę ir dujas, pagreitinančias puvimą.

Periodiškai tikrinkite, pašalinkite sugadintus svogūnus ir palaikykite žemą drėgmę bei oro srautą, kad sumažintumėte grybelio augimą ir daigimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like
Skaityti daugiau

Automatinės sistemos ir sveikata

Automatiniai vartai tapo neatsiejama šiuolaikinio gyvenimo dalimi. Juos matome prie prekybos centrų, biurų pastatų, gyvenamųjų namų ir daugelyje…

Rekomenduojami video