Ar saugu gerti kofeino neturinčią kavą? Mokslininkų nuomonės skiriasi

decaffeinated coffee safety disputed

Kava be kofeino paprastai laikoma saugia, nors mokslininkų nuomonės dėl konkrečių apdorojimo metodų skiriasi. Cheminiai tirpikliai, kuriuose naudojamas metileno chloridas, kelia tam tikrų abejonių dėl sveikatos, nepaisant to, kad likučių kiekis paprastai neviršija FDA leistinų normų. Saugesnės alternatyvos – šveicariško vandens procesas ir CO₂ metodas, kuriuos taikant visiškai išvengiama cheminių medžiagų. Dauguma ilgalaikių tyrimų rodo, kad saikingai vartojant kavą be kofeino pavojus sveikatai yra minimalus. Kofeino be kofeino ženklinimo etikečių supratimas padeda vartotojams priimti pagrįstus sprendimus, atsižvelgiant į jų asmeninius sveikatos prioritetus ir toleruojamą riziką.

Kaip kava be kofeino: Nuo cheminių tirpiklių iki natūralių procesų

Nors kavoje natūraliai yra kofeino, gamintojai taiko kelis metodus, kad pašalintų šią stimuliuojančią medžiagą ir sukurtų kavos rūšis be kofeino.

Dažniausiai naudojami šie metodai:

Cheminiais tirpikliais kofeino molekulėms ištirpinti naudojamas metileno chloridas arba etilacetatas. Vėliau šios cheminės medžiagos atskiriamos nuo pupelių kaitinant.

Šveicariškame vandens procese naudojama osmoso ir anglies filtracija be cheminių medžiagų, o kofeinas palaipsniui išgaunamas iš vandens.

Anglies dioksido dekofeinizacijai naudojamas suslėgtas CO₂ kaip selektyvus tirpiklis, kuriuo išgaunami tik kofeino junginiai.

Kiekvienu metodu išsaugomi skirtingi skonio profiliai, tačiau pašalinama apie 97 % kofeino, nors jo pėdsakai visada lieka galutiniame produkte.

Diskusijos dėl metileno chlorido: susirūpinimas sveikata ir reguliavimo standartai

Tarp kofeino dekarafinavimo metodų metileno chlorido naudojimas sukėlė daug diskusijų mokslo ir reguliavimo bendruomenėse. Šis cheminis tirpiklis veiksmingai išgauna kofeiną, tačiau, nepaisant to, kad jo likučiai galutiniuose produktuose yra nedideli – paprastai gerokai mažesni už FDA nustatytą leistiną 10 milijoninių dalių ribą, – susirūpinimas dėl sveikatos išlieka.

Kai kurie mokslininkai teigia, kad net ir nedideli kiekiai gali kelti pavojų, ypač esant ilgalaikiam poveikiui. Kiti pabrėžia, kad tinkamai apdorota kava be kofeino kelia nedidelę grėsmę sveikatai, nes skrudinimo metu tirpiklis iš esmės išgaruoja.

Pasaulyje taikomi skirtingi reguliavimo standartai, o Europos Sąjungoje taikomi griežtesni apribojimai nei Jungtinėse Amerikos Valstijose, nes vis dar egzistuoja mokslinis neaiškumas dėl kavos be kofeino saugumo.

Šveicarijos vandens ir CO2 metodai: Saugesnės alternatyvos kavos be kofeino mėgėjams?

Vartotojams, susirūpinusiems dėl cheminių tirpiklių kavoje be kofeino, šveicariško vandens ir anglies dioksido (CO2) procesai tampa vis populiaresnėmis alternatyvomis, kurias mokslininkai paprastai laiko saugesnėmis už metileno chlorido metodus.

Šveicariško vandens procese kofeinui išgauti naudojamas tik vanduo, temperatūra ir laikas, nepaliekant jokių cheminių medžiagų likučių. Tuo tarpu taikant CO2 metodą naudojamas suslėgtas anglies dioksidas, natūraliai esantis kavos pupelėse.

Tyrimai rodo, kad abiem būdais išsaugoma daugiau skonio junginių nei taikant tradicinius cheminius procesus. Nors šios cheminių medžiagų nenaudojančios alternatyvos yra šiek tiek brangesnės, jos suteikia ramybę sveikata besirūpinantiems vartotojams. Mitybos specialistai paprastai rekomenduoja šias priemones nėščiosioms ir asmenims, jautriems cheminėms medžiagoms.

Tyrimai apie ilgalaikį kavos be kofeino vartojimą

Dauguma ilgalaikių kavos be kofeino vartojimo tyrimų rodo, kad saikingai vartojama kava kelia minimalų pavojų sveikatai. Žurnale ” Annals of Internal Medicine” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad geriančiųjų kavą be kofeino mirtingumo rodikliai buvo panašūs į įprastos kavos vartotojų mirtingumo rodiklius, o kofeino kiekis gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, nepriklausomai nuo kofeino kiekio.

Tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad tam tikri kofeino šalinimo procesai gali kelti susirūpinimą. 2020 m. apžvalgoje pažymėta, kad metileno chlorido likučiai, nors ir reguliuojami žemiau kenksmingų lygių, vis dar nepakankamai ištirti dėl poveikio per visą gyvenimą.

Mokslininkai iš esmės sutaria, kad ekologiška, vandenyje apdorota kava be kofeino yra saugiausias variantas, tačiau pabrėžia, kad individuali reakcija priklauso nuo genetinių veiksnių ir esamų sveikatos sutrikimų.

Sąmoningas pasirinkimas: Skaitykite etiketes ir supraskite teiginius apie kofeino mažinimą

Atsižvelgdami į skirtingus požiūrius į kofeino kiekio mažinimo metodus, vartotojai gali apsisaugoti ugdydami etikečių skaitymo įgūdžius. Etiketėse, kuriose rašoma „natūraliai be kofeino”, paprastai nurodomas šveicariškas vandens procesas, kurio metu nenaudojami cheminiai tirpikliai.

Tokie terminai kaip „be tirpiklių” reiškia, kad naudojamas anglies dioksido metodas, o informacijos apie apdorojimą nebuvimas dažnai rodo, kad naudojamas cheminis metodas, kuriam naudojamas metileno chloridas arba etilacetatas.

Vartotojai turėtų ieškoti konkrečių kofeino šalinimo metodų, perdirbimo šalies ir ekologiškų produktų sertifikatų. Geros reputacijos prekių ženklai pakuotėse arba interneto svetainėse paprastai atskleidžia visą kofeino šalinimo procesą.

Jei informacijos trūksta, susisiekę su gamintojais tiesiogiai, galite sužinoti daugiau apie galimą cheminių medžiagų poveikį ir perdirbimo standartus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video