Ar kapsulėse esanti kava kenkia sveikatai? Nagrinėjame faktus ir mitus šia tema.

coffee capsules health impact

Tyrimai rodo, kad kavos kapsulės kelia minimalų pavojų sveikatai dėl cheminių medžiagų išplovimo ar aliuminio poveikio, o aptiktų junginių kiekis neviršija saugos ribų. Šiuolaikinėse kapsulėse naudojamos maistinės medžiagos, pritaikytos kavos virimo temperatūrai. Poveikis aplinkai tebėra didelis, nes kapsulės suyra per šimtmečius, o į ekosistemas gali patekti mikroplastiko. Kavos kapsulės turi privalumų, įskaitant pastovumą, išsaugotą šviežumą ir standartizuotą kavos ruošimą. Įrodymai rodo, kad patogumas yra susijęs su kompromisais, kuriuos verta atidžiau išnagrinėti.

Kavos kapsulių populiarėjimas ir susirūpinimas sveikata

Nuo tada, kai aštuntojo dešimtmečio pabaigoje rinkoje pasirodė kavos kapsulės, jos sukėlė revoliuciją kavos ruošimo namuose srityje, siūlydamos patogumą ir nuoseklumą, kurių tradiciniai kavos ruošimo būdai negalėjo pasiekti.

Reklama

Populiarėjant kapsulėms, kilo klausimų dėl galimo pavojaus sveikatai. Susirūpinimą kelia trys pagrindinės sritys: cheminės medžiagos, išsiskiriančios iš plastikinių kapsulių, aliuminio poveikis iš metalinių kapsulių ir išmetamų kapsulių poveikis aplinkai.

Daugelis vartotojų nerimauja, kad į kavą gali patekti kenksmingų medžiagų iš aukšto slėgio karšto vandens, tekančio per plastiką ar aliuminį.

Be to, kai kurie abejoja, ar kapsulėse esančioje kavoje yra konservantų ar priedų šviežumui išlaikyti, nors gamintojai teigia priešingai.

Reklama

Cheminis išplovimas: atskirti įrodymus nuo spekuliacijų

Kokie junginiai, verdant kavą aukštoje temperatūroje plastikinėse ar aliuminio kapsulėse, gali migruoti į galutinį gėrimą?

Tyrimai rodo, kad medžiagos iš šiuolaikinių kavos kapsulių migruoja minimaliai. Daugumoje kapsulių naudojami maistiniai polimerai, specialiai sukurti taip, kad atlaikytų kavos virimo temperatūrą.

Nepriklausomų laboratorijų atlikti tyrimai rodo, kad bet kokie aptikti junginiai yra gerokai mažesni už teisės aktais nustatytas saugos ribas.

Reklama

Aliuminio kapsulės paprastai turi apsauginius vidinius įdėklus, kurie apsaugo nuo tiesioginio sąlyčio su kava.

Nors ankstyvieji kapsulių dizainai kėlė pagrįstų nuogąstavimų, gamintojai į tai reagavo patobulindami medžiagas ir saugos bandymų protokolus.

Dabartiniai įrodymai nepatvirtina teiginių apie didelę cheminę taršą iš tinkamai sertifikuotų kavos kapsulių.

Reklama

Aliuminio poveikis iš kavos kapsulių: Tikra rizika ar perdėta baimė?

Aliuminio poveikis iš kavos pakelių: Tikra rizika ar perdėta baimė?

Kai kurių kavos kapsulių konstrukcijoje naudojamas aliuminis, todėl kyla susirūpinimas dėl galimo jo patekimo į ruošiamą kavą.

Mokslinė analizė rodo, kad tinkamai pagamintų kapsulių poveikio lygis yra gerokai mažesnis už nustatytas saugos ribas. 2020 m. žurnale „Food Chemistry” atliktame tyrime nustatyta, kad aliuminio migracija vykstant virimo procesams yra minimali, o jo koncentracija gerokai mažesnė už Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas.

Reklama

Svarbus kontekstas: su maistu gaunamas aliuminio kiekis iš kitų šaltinių paprastai gerokai viršija galimą kavos kapsulių poveikį.

Nors asmenims, sergantiems inkstų ligomis, gali reikėti didesnio atsargumo dėl bendro aliuminio poveikio, įrodymai rodo, kad vidutiniam vartotojui aliuminio kavos kapsulių, naudojamų pagal paskirtį, pavojus sveikatai yra nereikšmingas.

Poveikis aplinkai ir galimas netiesioginis poveikis sveikatai

Poveikis aplinkai ir galimas netiesioginis poveikis sveikatai

Reklama

Nors tiesioginis kavos kapsulių medžiagų poveikis sveikatai gali būti minimalus, kaip jų poveikis aplinkai gali paveikti žmonių gerovę?

Vienkartinių kavos kapsulių poveikis aplinkai kelia netiesioginių sveikatos problemų. Dauguma kapsulių patenka į sąvartynus, kur gali suirti per 150-500 metų, o tai prisideda prie taršos ir mikroplastiko kaupimosi ekosistemose.

Šis mikroplastikas ilgainiui patenka į maisto grandines ir vandens telkinius, todėl žmonės gali būti veikiami iš plastiko gautų cheminių medžiagų.

Reklama

Be to, dėl daug išteklių reikalaujančios kapsulių gamybos išsiskiria šiltnamio efektą sukeliančios dujos, kurios prisideda prie klimato kaitos, o tai turi daug nustatytų pasekmių sveikatai, įskaitant kvėpavimo takų ligas, ligų plitimą ir apsirūpinimo maistu neužtikrinimą dėl pažeistų žemės ūkio sistemų.

Kavos kokybė ir šviežumas: Kapsulės ir tradicinis kavos virimas: kaip kapsulės lyginamos su tradiciniu kavos virimo būdu?

Kokią įtaką, palyginti su tradiciniais kavos ruošimo būdais, kavos ruošimas kapsulėmis turi kavos kokybei ir šviežumui?

Kapsulinės sistemos suteikia nuoseklumo ir išsaugojimo privalumų. Kapsulėse esantys kavos tirščiai yra apsaugoti nuo deguonies ir šviesos– pagrindinių gedimo katalizatorių – ir išlaiko šviežumą ilgiau nei atvirame ore laikoma kava.

Reklama

Tyrimai rodo, kad tinkamai uždarytose kapsulėse aromatiniai junginiai gali išlikti ištisus mėnesius.

Tačiau teisingai paruošta šviežiai malta kava paprastai suteikia sudėtingesnį aromato profilį. Gaminant kavą kapsulėse, kava išgaunama standartizuotomis slėgio ir temperatūros sąlygomis, todėl išvengiama žmogiškųjų klaidų, tačiau gali būti ribojamas tradicinių metodų pritaikomumas.

Šviežumo skirtumas tampa nereikšmingas vartotojams, kurie nemala pupelių prieš pat ruošdami kavą.

Reklama

Galimi standartizuotų kavos kapsulių privalumai

Standartizuotos kavos kapsulės suteikia ne tik patogumo, bet ir keletą įrodymais pagrįstų privalumų vartotojams, siekiantiems kasdienio kavos ritualo pastovumo.

Kiekvienoje kapsulėje gaunama tiksliai pamatuota kavos dozė, todėl išvengiama svyravimų, kurie atsiranda ruošiant kavą rankiniu būdu. Šis standartizavimas užtikrina pastovų kofeino kiekį, kuris gali būti ypač naudingas asmenims, kontroliuojantiems kofeino suvartojimą sveikatos sumetimais.

Be to, sandari kapsulių aplinka išsaugo kavos šviežumą, nes apsaugo kavos tirščius nuo oksidacijos ir drėgmės.

Reklama

Tikslus kavos ruošimo slėgis ir temperatūra kapsulių aparatuose taip pat padeda išgauti idealius skonio junginius, kartu sumažindami tam tikrų karčiųjų junginių, aptinkamų per daug ekstrahuotoje kavoje, susidarymą.

Informuoto sprendimo priėmimas: Kaip pasirinkti saugesnes kavos kapsules?

Vartotojai, siekiantys kuo labiau padidinti kavos kapsulių naudą ir sumažinti galimus trūkumus, rinkdamiesi produktus gali imtis keleto konkrečių veiksmų.

Rinkitės kapsules, pagamintas iš aliuminio arba sertifikuotų kompostuojamų medžiagų, o ne iš plastiko. Ieškokite prekių ženklų, kurie aiškiai nurodo, kad jų kapsulėse nėra BPA ir ftalatų.

Reklama

Apsvarstykite antrinio perdirbimo galimybes su įdiegtomis surinkimo programomis, kad sumažintumėte poveikį aplinkai. Geriau rinktis temperatūrai atsparias medžiagas, nes yra mažesnė tikimybė, kad gaminant iš jų išsiskirs cheminės medžiagos.

Papildomų garantijų dėl kavos kokybės ir gamybos standartų gali suteikti trečiosios šalies sertifikatai, pavyzdžiui, „USDA Organic” arba „Rainforest Alliance”.

Tinkamas laikymas vėsiose ir sausose patalpose išsaugo kapsulių vientisumą.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like