„Silkė po kailiu” – vienos populiariausių šventinių salotų. Bet pripažinkime – dubenyje sukrautos sluoksniuotos salotos atrodo… kaip visos kitos salotos. O jei tą patį skonį pateiktumėte kaip elegantišką suktinuką, kurį galima supjaustyti porcijomis?
Idėjos esmė
Vietoj tradicinio salotų dubens formuojamas plokščias daržovių „audinys” – trys spalvotos juostos iš burokėlių, bulvių ir morkų. Ant jo dedamas silkės įdaras, ir viskas suvyniojama į tvirtą ritinį.
Kad suktinukas laikytų formą ir nesugriūtų pjaunant, į daržoves įmaišoma šiek tiek želatinos. Ji suteikia tvirtumą, bet salotos nevirsta drebučiais – lieka kreminės ir minkštos.
Ingredientai
- 230 g silpnai sūdytos silkės filė
- 300 g bulvių
- 300 g morkų
- 300 g burokėlių
- 60 g svogūnų
- 100 g majonezo
- 15 g želatinos
- 90 ml vandens
- Žiupsnelis smulkintų krapų
Paruošimas
Daržovės. Bulves, morkas ir burokėlius išvirkite su lupenomis, kol bus minkšti. Galite virti kartu viename puode – tik burokėliai virs ilgiau, todėl juos išimkite paskutinius. Atvėsinkite ir nulupkite.
Želatina. Užpilkite želatiną 90 ml šalto vandens ir palikite 10–15 minučių išbrinkti. Tada švelniai pašildykite (mikrobangų krosnelėje arba vandens vonioje), kol visiškai ištirps. Nevirkite – praras savybes. Leiskite šiek tiek atvėsti.
Daržovių masės. Kiekvieną daržovę sutarkuokite smulkia tarka į atskirą dubenį. Į burokėlius ir morkas įmaišykite po šaukštą majonezo, į bulves – 2 šaukštus. Tada į kiekvieną masę įpilkite dalį ištirpusios želatinos ir gerai išmaišykite.
Silkės įdaras. Filę supjaustykite smulkiais kubeliais, išrinkite visus likusiuos kaulus. Svogūną smulkiai supjaustykite, sumaišykite su krapais ir šaukštu majonezo. Pridėkite likusį šaukštą želatinos, išmaišykite.

Formavimas
Ant lentos ar stačiakampio padėklo ištieskit maistinę plėvelę.
Ant plėvelės formuokite tris horizontalias juostas – vieną iš burokėlių, vieną iš bulvių, vieną iš morkų. Juostos turi liestis kraštais ir sudaryti vientisą stačiakampį „audinį”. Naudokite šaukštą arba konditerinį maišelį.
Ant daržovių lakšto tolygiai paskirstykite silkės kubelius.
Ant silkės uždėkite svogūnų mišinį su krapais.
Plėvelės pagalba atsargiai suvyniokite viską į tvirtą ritinį – pradėkite nuo vieno krašto ir riškite tolygiai, kad neliktų oro kišenių.
Suteikite gražią formą ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 6 valandoms – geriausia per naktį.
Patiekimas
Prieš patiekdami nuimkite plėvelę ir aštriu peiliu supjaustykite suktinuką 2–3 cm storio griežinėliais.
Kiekvienas griežinėlis atrodo kaip mažas meno kūrinys – spalvingos daržovių juostos, viduje silkės ir svogūnų įdaras.
Galite papuošti lašeliu majonezo, krapų šakele ar raudonaisiais ikrais – jei norite dar įspūdingesnio vaizdo.
Skonis – tas pats mėgstamas „silkės po kailiu”, tik pateikimas visiškai kitoks. Svečiai tikrai nustebins.





