Kaip valyti pjaustymo lentą, kad ji nesmirdėtų: tai nėra indų ploviklis

Medinės pjaustymo lentos – virtuvės klasika, tačiau jos turi vieną trūkumą: sugeria ir ilgai išlaiko maisto kvapus. Paprastas sprendimas, kurį naudoja profesionalūs virėjai, nereikalauja brangių valiklių – tik kepimo sodos.

Kodėl kepimo soda pranoksta indų ploviklį

Daugelis bando plauti lentas stipriais plovikliais, tačiau rezultatas nuvilia. Priežastis paprasta – muilas valo tik paviršių, o kvapai įsigeria giliai į medienos poras.

Kepimo soda veikia kitaip:

  • Neutralizuoja kvapus cheminiu būdu, o ne tik juos maskuoja
  • Prasiskverbia į poras dėl smulkių dalelių
  • Švelniai šveičia nepažeisdama medienos struktūros
  • Absorbuoja drėgmę, kurioje dauginasi bakterijos

Moksliškai paaiškinta, natrio bikarbonatas reaguoja su rūgštinėmis kvapo molekulėmis, paversdamas jas bekvasčiais junginiais.

Žingsnis po žingsnio: sodos valymo metodas

Ko reikės:

  • Kepimo sodos (2-3 šaukštai)
  • Kietesnio šepetėlio ar kempinės
  • Šilto vandens
  • Sauso rankšluosčio

Valymo procesas:

1 žingsnis: Ant sausos lentos tolygiai paberkite sodos sluoksnį. Nedarykite per storo sluoksnio – užtenka padengti paviršių.

2 žingsnis: Šepetėliu ar kempinės šiurkščia puse švelniai, bet kruopščiai įtrinkite sodą sukamaisiais judesiais. Ypatingą dėmesį skirkite įpjovoms ir griovelių vietoms.

3 žingsnis: Palaukite 3-5 minutes, kad soda absorbuotų kvapus.

4 žingsnis: Stipriai įsiėdusiems kvapams (česnako, žuvies) – sumaišykite sodą su keliais lašais vandens iki pastos konsistencijos. Įtrinkite ir palikite 10 minučių.

5 žingsnis: Kruopščiai nuplaukite po tekančiu šiltu vandeniu. Lentą vartykite, kad vanduo išplautų visą sodą iš porų.

6 žingsnis: Nusausinkite rankšluosčiu ir pastatykite vertikaliai džiūti.

Kaip teisingai džiovinti po valymo

Tinkamas džiovinimas – kritiškai svarbus žingsnis, kurio daugelis nepaisio:

Teisingas džiovinimas:

  • Pastatykite lentą vertikaliai arba ant grotelių
  • Užtikrinkite gerą oro cirkuliaciją iš abiejų pusių
  • Palaukite, kol visiškai išdžius (2-4 valandas)
  • Vasarą galite trumpam padėti saulėje – UV spinduliai papildomai dezinfekuoja

Ko vengti:

  • Nedėkite drėgnos lentos į stalčių
  • Nekraukite kelių lentų viena ant kitos
  • Nelaikykite šalia kriauklės ar drėgnoje vietoje

Ilgalaikė priežiūra kvapų prevencijai

Mineralinio aliejaus terapija

Kartą per mėnesį įtrinkite mineralinį aliejų (arba specialų lentos aliejų):

  • Užsandarina poras
  • Neleidžia įsigerti kvapams
  • Apsaugo nuo skilinėjimo
  • Atnaujina medienos spalvą

Patarimas: Niekada nenaudokite augalinio aliejaus – jis sugenda ir sukelia nemalonų kvapą.

Kasdienės priežiūros taisyklės:

  1. Plaukite iškart po naudojimo – nesenos dėmės lengviau pašalinamos
  2. Atskirai naudokite žuviai/mėsai ir daržovėms
  3. Sausinkite stačią po kiekvieno plovimo
  4. Kartą per savaitę dezinfekuokite actu ar citrina

Specialūs triukai ypač stipriems kvapams

Česnako kvapas:

Įtrinkite stambią druską su citrina, palikite 15 min, nuplaukite

Žuvies kvapas:

Užpilkite baltą actą, palikite 30 min, po to naudokite sodą

Svogūnų kvapas:

Kava puikiai absorbuoja – paberkite sausos kavos, palikite nakčiai

Universalus sprendimas:

Pasta iš sodos, druskos ir citrinos sulčių – veikia prieš bet kokius kvapus

Kada laikas keisti lentą

Net geriausia priežiūra nepadės, jei lenta per sena:

Keiskite, jei matote:

  • Gilius įtrūkimus, kuriuose kaupiasi bakterijos
  • Neišvalomus juodus plotus
  • Pelėsio požymius
  • Deformaciją, neleidžiančią lentai gulėti lygiai

Dažnos klaidos, kurių reikia vengti

1. Mirkymas vandenyje

Mediena išbrinksta, deformuojasi ir ilgiau džiūsta – idealios sąlygos bakterijoms

2. Indaplovė

Karštas vanduo ir ilgas mirkymas gadina medieną, sukelia skilinėjimą

3. Baliklio naudojimas

Nors dezinfekuoja, bet giliai įsigeria į medieną ir gali patekti į maistą

4. Ignoravimas po žalios mėsos

Būtina dezinfekuoti po žalios vištienos ar mėsos – kvapai čia antraeilis dalykas

Išvada

Kepimo soda – paprastas, pigus ir veiksmingas būdas išlaikyti medines lentas švarias ir bekvapes. Reguliari priežiūra su soda ir mineraliniu aliejumi užtikrins, kad jūsų lenta tarnaus ilgus metus, o maisto ruošimas bus malonus procesas be nemalonių kvapų prisiminimų.

Svarbiausia – nuoseklumas. Geriau valyti dažnai ir švelniai nei retai ir agresyviai. Jūsų lenta atsilygins ilgaamžiškumu ir neutraliu kvapu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video