Kodėl keptas moliūgas – tobulas desertas?
Moliūgas – viena seniausių daržovių pasaulyje, kurią žmonės augina jau daugiau nei 8000 metų. Ši oranžinė gėrybė kilusi iš Šiaurės ir Centrinės Amerikos, o dabar puikuojasi ant stalų visame pasaulyje.
Keptas moliūgas su medumi ir cinamonu – tai desertas, kuris įrodo, kad skaniausi dalykai dažnai būna patys paprasčiausi. Kepimo metu moliūgo natūralūs cukrūs karamelizuojasi, suteikdami jam neįtikėtiną saldumą ir kremišką tekstūrą. O kai pridedame medaus, cinamono ir traškių riešutų – gaunasi tikras rudens skonio šedevras!
Kodėl šis desertas toks ypatingas?
- Natūraliai saldus – nereikia pridėtinio cukraus
- Sveikas ir maistingas – pilnas vitaminų A, C, E ir skaidulinių medžiagų
- Paprastas gaminti – tik 4 ingredientai ir 1 valanda laiko
- Universalus – tinka vaikams, diabetikams ir veganams (naudojant agavų sirupą vietoj medaus)
RECEPTAS: Keptas moliūgas su medumi ir riešutais
Ingredientai (4 porcijoms):
- Moliūgas – 1 kg (geriausia rinktis muškato veislę)
- Graikiniai riešutai – 100 g
- Natūralus medus – 3-4 šaukštai
- Maltas cinamonas – 1 arbatinis šaukštelis
- Papildomi prieskoniai (neprivaloma):
- Šviežiai tarkuotas muskato riešutas – žiupsnelis
- Malti imbirai – ½ arbatinio šaukštelio
- Druska – žiupsnelis (sustiprina saldumą)
Paruošimo instrukcijos:
1. Moliūgo paruošimas (5 min.)
- Moliūgą perpjaukite pusiau, išimkite sėklas šaukštu
- Nulupkite žievę aštriu peiliu
- Supjaustykite 2-3 cm storio griežinėliais arba kubeliais
- PATARIMAS: Nepameskite sėklų! Jas galima džiovinti ir naudoti kaip užkandį
2. Kepimas (45-60 min.)
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C (ne 240°C – per aukšta temperatūra)
- Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi
- Sudėkite moliūgo gabalėlius vienu sluoksniu
- Kepkite 45-60 minučių, kol moliūgas suminkštės ir kraštai gražiai paruduos
- TESTAS: Moliūgas paruošęs, kai šakutė lengvai įsminga
3. Riešutų paruošimas (7 min.)
- Sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros paskrudinkite riešutus
- Maišykite kas 30 sekundžių, kad neprisviltų
- Atvėsinkite ir sulaužykite rankomis į stambius gabalėlius
- ALTERNATYVA: Pridėkite migdolų, anakardžių ar moliūgų sėklų
4. Patiekimas:
- Dar šiltą moliūgą sudėkite į serviravimo lėkštę
- Užpilkite medumi (apie 1 šaukštą ant porcijos)
- Pabarstykite cinamonu ir prieskoniais
- Apibarstykite riešutais
- PAPUOŠIMAS: Pridėkite šviežios mėtos lapelių
Profesionalūs patarimai sėkmingam desertui:
Moliūgo pasirinkimas:
- Muškato moliūgas – saldesnis ir kremiškas
- Hokkaido moliūgas – riešutinis prieskonis
- Butternut moliūgas – švelniausias skonis
Tekstūros paslaptys:
- Norėdami traškių kraštų – kepkite 220°C
- Norėdami kremiško vidurio – kepkite 180°C, uždengę folija
Skonių deriniai:
- Rytietiškas: pridėkite kardamono ir anyžių
- Amerikietiškas: užbarstykite trupučiu druskos dribsnių
- Prancūziškas: patiekite su maskarponės kremu
Laikymas:
- Atvėsusį laikykite sandariame inde šaldytuve iki 3 dienų
- Prieš patiekdami pašildykite mikrobangėse 30 sekundžių
Mitybos vertė (100 g):
- Kalorijos: 95 kcal
- Angliavandeniai: 20 g
- Skaidulinės medžiagos: 3 g
- Vitaminas A: 170% RPN
- Beta karotenas: 8500 μg
Dažniausiai užduodami klausimai:
Ar galima kepti su žieve?
Taip! Hokkaido ir kai kuriuos kitus moliūgus galima kepti su žieve – ji suminkštėja ir tampa valgi.
Kuo pakeisti medų?
Klevo sirupu, agavų nektaru arba datulių sirupu. Diabetikams tinka eritritolis.
Kodėl moliūgas vandeningas?
Greičiausiai perkepėte arba pasirinkote per daug vandens turintį moliūgą. Rinkitės tankesnius, sunkesnius vaisius.
IŠVADA: Šis keptas moliūgų desertas – puikus būdas įtikinti net didžiausius daržovių nemėgėjus, kad sveikas maistas gali būti neįtikėtinai skanus. Paruoškite jį šį savaitgalį ir stebėkite, kaip greitai dingsta nuo stalo!





