Virtuvės rankšluosčiai – vienas iš labiausiai naudojamų virtuvės tekstilės daiktų, todėl jie greitai tampa nešvarūs, riebalų, maisto dėmių ir nemalonių kvapų kaupimo vieta. Įprasta skalbti skalbimo mašinoje ne visada padeda – ypač kai rankšluosčiai jau seni ir įsisenėję purvai. Tačiau yra paprastas ir efektyvus būdas, kuriam reikia tik kelių buitinių priemonių: skalbimo muilo, citrinų rūgšties ir polietileno maišelio. Šis metodas sujungia mechaninį valymą, cheminį poveikį ir šilumos energiją, kad atnaujintų net labiausiai užteršus rankšluosčius. Procesas reikalauja tikslių veiksmų – nuo koncentruoto muilo taikymo ant dėmių iki kontroliuojamo kaitinimo mikrobangų krosnelėje, bet rezultatas veikiai nudžiugins: švarus, šviežiai kvepiantis rankšluostis be sunkių pastangų.
Kodėl šis metodas veikia taip efektyviai
Prieš pradedant procedūrą, svarbu suprasti, kodėl būtent ši kombinacija – muilas, citrinų rūgštis ir šiluma – veikia geriau nei įprasta skalbimas.
Skalbimo muilo galia
Tradicinis skalbimo muilas turi unikalių savybių, kurių neturi šiuolaikiniai skalbimo milteliai ar skysčiai:
Aukšta šarminė aplinka:
- Skalbimo muilas turi aukštą pH (apie 10-11)
- Šarminė aplinka skildo riebalus ir baltymų dėmes
- Emulguoja tepalus ir mastis
Tikras muilas vs sintetiniai plovikliai:
- Tikras muilas pagamintas iš natūralių riebalų ir šarmų
- Jis stipriau veikia riebalų dėmes nei sintetiniai detergentai
- Mažiau putoja – lengviau išskalauti
Mechaninis poveikis:
- Trynimas muilu fiziškai pašalina purvą
- Muilo sluoksnis įsigeria į audinio pluoštus
Citrinų rūgšties vaidmuo
Citrinų rūgštis (arba citratos) prideda svarbių papildomų savybių:
Riebalų skaidymas:
- Rūgštis numuilo riebalus ir juos paverčia lengviau išplaunamais
- Padeda pašalinti senas dėmes
Balinimo efektas:
- Citrinų rūgštis turi natūralų balinimo poveikį
- Šviesia pageltusį audinį
- Nepakenks spalvotiems rankšluosčiams, jei naudojama saikingai
Kvapo neutralizavimas:
- Rūgštis neutralizuoja nemalonius kvapus
- Pašalina bakterijų sukeltą kvapą
- Palieka šviežią citrusų aromatas
Minkštinimo efektas:
- Rūgštis suminkština vandenį (kaip rūgštis, numuilo kalkių)
- Rankšluosčiai tampa minkštesni po skalbimo
Mikrobangų krosnelės šiluma
Šilumos energija yra trečiasis svarbus elementas:
Pagreitintas cheminis procesas:
- Šiluma pagreitina muilo ir rūgšties veikimą
- Aktyvuoja valymo medžiagų molekules
- Purvai lengviau atsipalaiduoja nuo pluoštų
Baktericidinis poveikis:
- Šiluma žudo bakterijas ir mikroorganizmus
- Pašalina nemalonus kvapus jų šaltinyje
- Dezinfekuoja rankšluostį
Garai ir drėgmė:
- Polietileno maišelyje susidarantis garai kuria garo efektą
- Drėgmė prasiskverbia giliai į pluoštus
- Išplatinama valymo medžiagos visame audinyje
Polietileno maišelio funkcija
Uždaras polietileno maišelis nėra tik indas – jis atlieka svarbų vaidmenį:
Garo kamera:
- Maišelis uždarytas neleidžia garams išgaruoti
- Susidaranti drėgmė dirba kaip garo valytuvas
- Intensyvus poveikis audinį
Temperatūros išlaikymas:
- Maišelis izoliuoja šilumą
- Rankšluostis lieka karštas ilgiau
- Valymo procesas vyksta efektyviau
Saugumas:
- Apsaugo mikrobangų krosnelės vidų nuo purškimų
- Lengva išimti ir perkelti karštą rankšluostį
Reikalingos medžiagos ir paruošimas
Prieš pradedant valymo procedūrą, paruoškite visas reikalingas medžiagas ir įrankius. Tai užtikrins sklandų darbo eigą.
Reikalingos medžiagos
1. Skalbimo muilas:
- Tradicinis skalbimo muilas (ne skalbimo milteliai!)
- Geriausia naudoti 72% ūkinis muilas arba Marselio muilas
- Kiekis: 1 gabalas (apie 100-200 g)
2. Citrinų rūgštis:
- Maistinė citrinų rūgštis (milteliai)
- Galima pirkti vaistinėje ar prekybos centre
- Kiekis: 1 arbatinis šaukštelis (apie 5 g)
3. Polietileno maišelis:
- Švarūs, skaidrūs polietileno maišelis su užsegimu
- Dydis: pakankamai didelis, kad tilptų sulankstytų rankšluostis
- Geriausia naudoti maišelius maistui (jie atsparesni karščiui)
4. Vanduo:
- Šiltas vanduo (apie 40-50°C)
- Kiekis: apie 1-2 puodeliai (250-500 ml)
5. Įrankiai:
- Mikrobangų krosnelė
- Kepimo pirštinės arba karščiui atsparos pirštinės
- Matavimo puodelis arba šaukštas
- Dubuo arba kriaulė skalavimui
- Karščiui atsparus paviršius (pvz., lėkštė ar lentelė)
Darbo vietos paruošimas
1. Paruoškite švarią darbo vietą:
- Išvalykite stalviršį arba darbo paviršių
- Pasirūpinkite, kad vieta būtų sausa
- Turėkite lengvą prieigą prie kriaukės
2. Patikrinkite mikrobangų krosnelę:
- Išvalykite vidų nuo maisto likučių
- Įsitikinkite, kad ji veikia normaliai
- Paruoškite kepimo pirštines šalia
3. Paruoškite skalavimo vietą:
- Išvalykite kriaulė
- Paruoškite dubęnį arba naudokite tiesiog kriaulę
- Įsitikinkite, kad vanduo yra šiltas
Rankšluosčių patikrinimas
Prieš pradedant, patikrinkite rankšluosčius:
1. Audinio būklė:
- Patikrinkite, ar nėra plyšių ar silpnų vietų
- Jei rankšluostis labai susidėvėjęs, metodas gali jį dar labiau susilpninti
- Pažeistus rankšluosčius geriau nemetę
2. Papuošimai ir dekoracijos:
- Pašalinkite ar atsegite visus metalinius elementus
- Plastikiniai papuošimai gali sulieti mikrobangų krosnelėje
- Geriausia naudoti paprastus medvilninius rankšluosčius
3. Spalva:
- Metodas tinka ir spalvotiems, ir baltiems rankšluosčiams
- Bet ryškių spalvų rankšluosčiai gali šiek tiek išblukti
- Jei rankšluostis labai brangus – geriau išbandykite ant mažo plotelio
4. Audinio tipas:
- Medvilnė – puikiai tinka
- Linas – tinka
- Sintetika – NETINKA (gali sulieti)
- Mišiniai – tinka, jei dauguma medvilnės
Žingsnis po žingsnio: muilo apdorojimas
Pirmasis ir svarbiausias etapas – koncentruotas muilo taikymas ant rankšluosčio. Tai mechaninis valymas, kuris paruošia audinį tolimesniam procesui.
1. Sudrėkinkite rankšluostį
Kaip tai padaryti:
- Kruopščiai sudrėkinkite rankšluostį šiltu vandeniu
- Vanduo turėtų būti šiltas (40-50°C), ne karštas
- Gerai išgręžkite – rankšluostis turi būti drėgnas, bet ne permirkes
Kodėl tai svarbu:
- Drėgnas audinys geriau įsiurbia muilą
- Šilumas aktyvuoja muilo valymo savybes
- Išgręžimas pašalina laisvą purvą
2. Trinkite muilą į dėmes
Kaip tai padaryti:
- Paimkite skalbimo muilo gabalą
- Intensyviai trinkite jį tiesiog į rankšluosčio paviršių
- Ypač susitelkite į labiausiai nešvarias vietas:
- Kampai (dažniausiai liečiami)
- Centras (dažniausiai naudojamas šluostyti)
- Matomos dėmės (riebalų, maisto)
Trynimo technika:
- Trinkite apskritiminiais judesiais
- Naudokite vidutinę jėgą – ne per švelniai, ne per stipriai
- Trinkite, kol susidarys tankus putplas
Kiek trinti:
- Kol rankšluostis bus gerai pamulinotas
- Turėtų būti storas muilo sluoksnis ant paviršiaus
- Bet ne permirkes – perteklinį skystį išgręžkite
3. Intensyvus trynimas rankomis
Po muilo užtepimo:
- Trinkite rankšluostį rankomis vieną į kitą
- Tarsi skalbtumate rankomis
- Ypač trinkite labiausiai nešvarią vietas
Kodėl tai svarbu:
- Mechaninis poveikis padeda muliui prasiskverbti
- Fiziškai pašalina dalį purvo jau dabar
- Aktyvuoja muilo molekules
Kaip ilgai trinti:
- Apie 2-3 minutes
- Kol jaučiate, kad audinys tampa švaresnis
- Putplas turėtų būti tolygiai pasiskirsčs
4. Sulankstykite rankšluostį
Kaip sulanktyti:
- Sulankstykite rankšluostį į kompaktišką kvadratą arba stačiakampį
- Dydis turėtų būti toks, kad tilptų į maišelį be perpildymo
- Paprastai užtenka 3-4 kartų sulenkti
Kodėl taip sulanktyti:
- Koncentruoja valymo poveikį
- Labiausiai nešvarios vietos lieka viduje
- Sutaupoma vietos maišelyje
5. Įdėkite į polietileno maišelį
Kaip įdėti:
- Paimkite švarų polietileno maišelį
- Atsargiai įdėkite sulenktą, muilinotas rankšluostį
- Maišelis turi būti pakankamai didelis, kad rankšluostis tilptų laisvai
Patikrinkite:
- Maišelis neplyšęs
- Užsegimas veikia gerai
- Nėra skylių ar pažeidimų
Žingsnis po žingsnio: mirkymas citrinų rūgštyje
Antrasis etapas – citrinų rūgšties tirpalo pridėjimas. Tai cheminis valymas, kuris sustiprina muilo poveikį ir prideda balinimo bei kvapo neutralizavimo savybių.
1. Paruoškite citrinų rūgšties tirpalą
Ingredientai:
- 1 arbatinis šaukštelis citrinų rūgšties miltelių
- 1-2 puodeliai (250-500 ml) šilto vandens
Kaip paruošti:
- Įpilkite šiltą vandenį (40-50°C) į matavimo puodelį
- Įberkite 1 arbatinį šaukštelį citrinų rūgšties
- Gerai išmaišykite, kol rūgštis visiškai ištirps
- Tirpalas turėtų būti skaidrus ir vienalytis
Kodėl būtent šiltas vanduo:
- Šiltas vanduo greičiau ištirpina rūgštį
- Aktyvuoja jos valymo savybes
- Paruošia optimalią temperatūrą kaitinimui
2. Supilkite tirpalą į maišelį
Kaip tai padaryti:
- Atsargiai atidarykite maišelį su rankšluosčiu
- Supilkite citrinų rūgšties tirpalą ant rankšluosčio
- Stenkitės, kad tirpalas tolygiai pasiskirstytų
Kiek pilti:
- Tiek, kad rankšluostis būtų gerai suvilgytas, bet nesiplauktų maišelyje
- Paprastai užtenka 1-1,5 puodelio (250-375 ml)
- Neperpildykite – per daug skysčio gali nutekėti mikrobangų krosnelėje
Paskirstymas:
- Švelniai paspaudžkite maišelį, kad tirpalas įsigertų
- Apverskite maišelį, kad tirpalas pasiektų visą plotelis
- Rankšluostis turėtų būti tolygiai suvilgytas
3. Uždarykite maišelį
Kaip teisingai uždaryti:
- Išspauskite didžiąją dalį oro iš maišelio
- Bet ne visą – šiek tiek oro padeda tolygiau paskirstyti šilumą
- Sandariai užsegčiau maišelį
Kodėl išspausti orą:
- Oras mikrobangų krosnelėje gali išsiplėsti ir išsipūsti maišelį
- Mažiau oro – efektyvesnė šiluma
- Tolygiau kaitinamas rankšluostis
Patikrinkite:
- Maišelis sandariai uždarytas
- Nėra nuotėkių – nusausinkite išorę, jei reikia
- Rankšluostis gerai suvilgytas viduje
4. Trumpas laukimas (neprivaloma)
Jei turite laiko:
- Palaukite 5-10 minučių prieš kaitindami
- Leiskite tirpalui prasiskverbti į pluoštus
- Bet ne ilgiau – rūgštis gali susilpninti audinį
Jei skubate:
- Galite iš karto pereiti prie kaitinimo
- Šiluma vis tiek aktyvuos rūgštį
Žingsnis po žingsnio: kaitinimas mikrobangų krosnelėje
Trečiasis ir svarbiausias etapas – kontroliuojamas kaitinimas, kuris sujungia visus procesus ir sukuria stiprią valymo reakciją.
1. Padėkite maišelį į mikrobangų krosnelę
Kaip tai padaryti:
- Atsargiai padėkite uždarytą maišelį ant mikrobangų krosnelės lėkštės
- Ištieskite maišelį, kad rankšluostis būtų plokščias
- Tai užtikrins tolygų kaitinimą
Patikrinkite:
- Maišelis nesiliečia su krosnelės sienomis
- Sandariai uždarytas
- Lėkštė sukasi laisvai
2. Nustatykite galią ir laiką
Galia:
- Vidutinė galia (500-600 W arba 50-60% maksimalios galios)
- NE maksimali galia – per karšta gali sulieti maišelį ar pažeisti audinį
Laikas:
- 2 minutės – standartinis laikas
- Jei rankšluostis didelis ir storas – gali prireikti 3 minutės
- Jei mažas – gali užtekti 1,5 minutės
Kodėl būtent vidutinė galia:
- Tolygus kaitinimas
- Saugus audiniui ir maišeliui
- Pakankamai intensyvus valymo reakcijai
3. Stebėkite kaitinimo procesą
Ką stebėti:
- Ar maišelis neišsipučia per daug
- Ar nesusidaro pūslės (vanduo verda)
- Ar nerūksta (perdegimas)
Jei pastebite problemas:
- IŠ KARTO sustabdykite mikrobangų krosnelę
- Palaukite 30 sekundžių
- Sumažinkite galią arba laiką
- Pradėkite iš naujo
Normalus procesas:
- Maišelis šiek tiek išsipūs (garai)
- Girdėsite švelnų virimo garsą
- Matysis garas maišelyje
4. Išimkite iš krosnelės
PO 2 minučių:
- BŪTINAI naudokite kepimo pirštines arba karščiui atsparos pirštines
- Maišelis ir rankšluostis bus LABAI KARŠTI
Kaip saugiai išimti:
- Apsimaukite kepimo pirštines
- Atidarykite krosnelės duris
- Atsargiai paimkite maišelį už kraštu
- Greitai perkelkite ant karščiui atsparios lėkštės ar lentelės
ĮSPĖJIMAS:
- Neglauskite maišelio per stipriai – karštas garas gali jį plyšti
- Nelaikykite virš veido – garai gali nudeginti
- Būkite atsargūs – skysčiai viduje verdantys
5. Atvėsimas
Po išėmimo:
- Padėkite maišelį ant karščiui atsparios paviršiaus
- Palaukite 1-2 minutes, kol šiek tiek atvės
- NEATIDARYKITE iš karto – garai gali nudeginti
Atvėsimo laikas:
- 1 minutę – minimumas
- 2-3 minutes – saugiau
- Kol maišelis taps švelniai šiltas liesti
Kas vyksta atvėsimo metu:
- Valymo procesas tęsiasi – šiluma dar veikia
- Garai kondensuo atgal į rankšluostį
- Purvai toliau atsipalaiduoja
Žingsnis po žingsnio: skalavimas ir džiovinimas
Paskutinis etapas – kruopštus skalavimas ir tinkamas džiovinimas, kad užbaigtume valymo procesą.
1. Atidarykite maišelį saugiai
Po atvėsimo:
- Atsargiai atidarykite maišelį
- Laikykite atokiau nuo veido – dar gali būti karštu garai
- Lėtai atidarykite, kad garai išeitų palaipsniui
Kas jūsų lauks:
- Karštas, suvilgytas rankšluostis
- Stiprus muilo ir citrusų kvapas
- Drumstas skystis maišelyje (purvas išsiplovė!)
2. Išimkite rankšluostį
Kaip išimti:
- Atsargiai išimkite rankšluostį iš maišelio
- Jis gali būti dar šiltas – būkite atsargūs
- Perkelkite į kriauklę arba dubenį
Skystis maišelyje:
- Išpilkite į kriauklę
- Pastebėsite, kad vanduo tamsus ir drumzlinas – tai purvai!
- Maišelį galite išmesti arba išskalauti ir panaudoti dar kartą
3. Skalavimas po tekančiu vandeniu
Pirmasis skalavimas:
- Atidarykite šiltą vandenį (ne karštą, ne šaltą)
- Kruopščiai skalaukite rankšluostį po tekančiu vandeniu
- Trinkite rankomis, kad išskalautumėte visą muilą
Kiek skalavimas:
- Kol vanduo taps visiškai skaidrus
- Kol neliks putų – tai gali užtrukti 3-5 minutes
- Kol neliks citrusų kvapo (arba jis bus labai silpnas)
Trynimo technika:
- Gręžkite rankšluostį po vandeniu
- Trinkite intensyviai, bet ne per stipriai
- Išskleiskite ir vėl sulenkite, kad išplautumėte visas vietas
Patikrinkite:
- Nėra muilo likučių – jei rankšluostis „slidus”, dar skalaukite
- Nėra rūgšties kvapo – per daug rūgšties gali dirginti odą
- Vanduo skaidrus, kai gręžiate
4. Paskutinis skalavimas šaltu vandeniu
Po šilto skalavimo:
- Persukite vandenį į šaltą
- Dar kartą gerai praskalaukite šaltu vandeniu
- Tai užvers pluoštus ir rankšluostis bus minkštesnis
Kodėl šaltas vanduo:
- Užfiksuoja audinio pluoštus
- Pašalina paskutinius muilo likučius
- Rankšluostis greičiau džius
5. Išgręžimas
Po skalavimo:
- Stipriai išgręžkite rankšluostį
- Susukinė metodas: sukukite rankšluostį į virvę ir gręžkite
- Arba spaudimo metodas: sudėkite ir stipriai spauskite
Kiek gręžti:
- Kol nebus laša vanduo
- Bet ne visiškai sausas – tai sunku pasiekti rankomis
- Tik drėgnas, ne šlapias
PATARIMAS:
- Jei turite centrifugą skalbimo mašinoje, galite išsukti ten – greičiau ir efektyviau
- Nustatykite trumpą sukimą (1-2 minutės)
6. Džiovinimas
Geriausia būdas – saulėje:
- Pakabinkite rankšluostį ant virvės išorėje
- Saulės spinduliai turi natūralų balinimo ir baktericidines poveikį
- Šviežias oras pašalina paskutinius kvapus
- Džiovins 2-4 valandas (priklausomai nuo oro)
Alternatyvos:
- Džiovyklė (skalbimo mašinoje) – nustatykite vidutinę temperatūrą
- Ant radiatoriaus – bet ne tiesiog ant (gali degti), o šalia
- Viduje ant džiovyklos – ilgiau džius, bet veikia
Kodėl saulė geriausia:
- Natūralūs UV spinduliai žudo bakterijas
- Švirkios – rankšluostis tampa švelniai aromatiškas
- Balinimas – balti rankšluosčiai dar labiau išbalinami
7. Patikrinimas po džiovinimo
Kai rankšluostis visiškai sausas:
Patikrinkite:
- Švara – ar nebėra dėmių?
- Kvapas – ar maloniai kvepia arba neutralus?
- Spalva – ar išbalo (balti) arba išliko (spalvoti)?
- Minkštumas – ar minkštas liesti?
Jei rezultatas tenkina:
- Sveikiname! Jūsų rankšluostis atgimė
- Galite naudoti kaip naują
Jei dar yra problemų:
- Pakartokite visą procedūrą dar kartą
- Kai kurios senos dėmės gali reikalauti 2-3 kartų valymo
- Bet ne daugiau 3 kartų – audinys gali susilpnėti
Papildomi patarimai ir niuansai
Kaip dažnai naudoti šį metodą
Rekomenduojamas dažnumas:
- Kartą per mėnesį – profilaktiškai
- Kas 2-3 savaites – jei rankšluosčiai greitai teršiasi
- Prieš statant į spintą po skalbimo – jei pastebite, kad dar nešvarūs
NEREKOMENDUOJAMA:
- Kiekvieną kartą vietoj įprasto skalbimo
- Dažniau nei kartą per savaitę – audinys susilpnės
- Naujie rankšluosčių – jiems pakanka įprasto skalbimo
Atsargumo priemonės
Saugumas naudojant mikrobangų krosnelę:
- Niekada neneaudokite metalinių elementų
- Niekada neuždarykite hermetiškai – garai turi išeiti
- Visada naudokite kepimo pirštines
- Niekada nepalikite be priežiūros
Apsauga audinį:
- Netinkamas labai seniems ir susidėvėjusiems rankšluosčiams
- Netinka sintetikai – gali sulieti
- Atsargiai su spalvotais – gali šiek tiek išblukti
Odos apsauga:
- Nedėkite rankų į karštą tirpalą
- Jei turite jautrią odą, naudokite pirštines trynimo metu
- Gerai išskalaukite – muilo ir rūgšties likučiai gali dirginti
Problemos ir sprendimai
Problema: Maišelis plyšta mikrobangų krosnelėje
Sprendimas: Naudokite storesnius maišelius arba dvigubą sluoksnį. Sumažinkite galią arba laiką.
Problema: Rankšluostis lieka dėmėtas
Sprendimas: Pakartokite procedūrą. Trinkite muilą intensyviau į dėmes. Naudokite šiek tiek daugiau citrinų rūgšties (1,5 arb. š.).
Problema: Lieka muilo kvapas
Sprendimas: Ilgiau skalaukite. Naudokite šaltą vandenį paskutiniam skalavimui. Džiovinkite saulėje.
Problema: Rankšluostis kietas po džiovinimo
Sprendimas: Naudokite skalbimo mašinos džiovyklę su audinių minkštikliu. Arba pasukite centrifugoje su minkštikliu prieš džiovinant.
Problema: Spalva išbluko
Sprendimas: Sumažinkite citrinų rūgšties kiekį iki 1/2 arb. š. Naudokite šaltesnį vandenis. Trumpinkite kaitinimo laiką.
Ekologinis aspektas
Kodėl šis metodas ekologiškas:
✅ Natūralios medžiagos – muilas ir citrinų rūgštis
✅ Mažai vandens – lyginant su skalbimo mašina
✅ Mažai energijos – 2 minutės mikrobangų krosnelės
✅ Be chemikalų – jokių agresyvių balikių ar ploviklių
✅ Ilgesnis rankšluosčių tarnavimo laikas
Lyginimas su skalbimo mašina:
- Skalbimo mašina sunaudoja 30-50 litrų vandens per ciklą
- Šis metodas – tik 1-2 litrus
- Skalbimo mašina – 1-2 valandos, šis metodas – 15 minutės (+ džiovinimas)
Išvada: paprastas būdas, puikūs rezultatai
Virtuvės rankšluosčių valymas naudojant skalbimo muilą, citrinų rūgštį ir polietileno maišelį – tai efektyvus, ekologiškas ir ekonomiškas būdas atnaujinti net labiausiai užteršus rankšluosčius. Metodas sujungia tris galingu veiksnius – mechaninį, cheminį ir terminį valymą – ir sukuria intensyvią valymo reakciją, kuri pašalina riebalus, dėmes, bakterijas ir nemalonius kvapus.
Pagrindiniai privalumai:
✅ Paprasta – nereikia specialių įgūdžių ar įrangos
✅ Greita – visa procedūra trunka 15-20 minučių (be džiovinimo)
✅ Efektyvu – pašalina net senas, įsisenėjusias dėmes
✅ Ekonomiška – medžiagos kainuoja vos 1-2 eurus
✅ Ekologiška – natūralios medžiagos, mažai vandens ir energijos
✅ Universalu – tinka daugumai medvilnę ir lino rankšluosčių
Kam tinka šis metodas:
- Seniems rankšluosčių, kurie nebėra balti
- Riebalų dėmėtoms rankšluosčių iš virtuvės
- Blogu kvapu rankšluosčių
- Pageltusiems rankšluosčių
- Prieš statant į spintą – profilaktika
Svarbiausi žingsniai:
- Intensyvus muilo trynimas į dėmes
- Citrinų rūgšties tirpalo pridėjimas
- Kontroliuojamas kaitinimas mikrobangų krosnelėje (2 min., vidutinę galia)
- Kruopštus skalavimas po tekančiu vandeniu
- Džiovinimas saulėje (geriausias variantas)
Išbandykite šį metodą – ir jūsų virtuvės rankšluosčiai atgims kaip nauji! Švaresni, šviežesni, baltesni ir minkštesni. O svarbiausia – be brangių cheminių priemonių ir daug pastangų.





