Bet koks arbatos gėrimas tampa švente, kai ant stalo padedate pyragą. Tokie naminiai patiekalai, paruošti pagal tinkamą receptą, gaunasi tinkamai saldūs ir apetitingi. Būtinai išsaugokite šį įdomų receptą, kad galėtumėte dažniau gaminti šį neprilygstamą obuolių desertą.
Kuo šis pyragas ypatingas?
„Obuolių ruduo” išsiskiria tuo, kad turi tobulą balansą tarp traškios, sausainį primenančios tešlos ir švelnaus, aromatiško obuolių įdaro. Skirtingai nuo tradicinės šarlotės, kur tešla yra minkšta ir puri, šio pyrago tešla traški ir primena trupininį pyragą, o obuoliai prieš kepimą troškinti su cinamonu ir citrinos žievele, todėl įdaras įgauna sodresnį, intensyvesnį skonį.
Dar vienas privalumas – šis pyragas labai universalus. Jį galima patiekti tiek šiltą su ledais, tiek atvėsusį prie arbatos ar kavos. Be to, jis puikiai išsilaiko kelis dienos, neprarasdamas savo traškumo ir skonio.
Ingredientai:
Tešlai:
- 280 g miltų
- 100 g sviesto (šalto)
- 100 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 pakelis vanilinio cukraus (apie 8-10 g)
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 600 g obuolių (maždaug 4-5 vidutinio dydžio obuoliai)
- 80 g cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 1 citrinos žievelė
Papuošimui:
- 20-30 g migdolų (plokštelėmis arba smulkintų)
Gaminimo procesas:
1. Paruoškime obuolių įdarą:
- Citrinos žievelė: Nuplaukite citriną ir sutarkuokite smulkia tarka, nuimdami tik viršutinį žievelės sluoksnį (geltoną dalį). Venkite baltos dalies, kuri yra karti.
- Obuolių paruošimas: Obuolius nuplaukite, nulupkite (jei pageidaujate, galite palikti ir žievelę, ypač jei obuoliai ekologiški ir turi ploną žievelę) ir supjaustykite mažais kubeliais.
- Obuolių troškinimas: Įkaitinkite keptuvę, suberkite 80 g cukraus ir leiskite jam šiek tiek ištirpti. Sudėkite supjaustytus obuolius, pabarstykite cinamonu ir citrinos žievelėmis. Troškinkite ant vidutinės ugnies 10-15 minučių, kol obuoliai suminkštės, bet vis dar išlaikys formą. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
2. Paruoškime tešlą:
- Sausų ingredientų paruošimas: Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius.
- Sviesto įtrynimas: Šaltą sviestą supjaustykite mažais kubeliais ir įtrinkite į miltus pirštų galiukais, kol gausite trupinių konsistenciją.
- Drėgnų ingredientų paruošimas: Atskirame dubenyje išplakite kiaušinį su likusiu cukrumi (100 g), vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
- Tešlos formavimas: Kiaušinio ir cukraus mišinį supilkite į miltų ir sviesto trupinius. Lengvai išmaišykite, kad gautumėte trupininę tešlą. Svarbu nepersistengti – tešla turėtų išlikti trupiniuose.
3. Pyrago surinkimas ir kepimas:
- Formos paruošimas: Paimkite apvalią kepimo formą (maždaug 24-26 cm skersmens) ir lengvai ištepkite sviestu arba iškloikite kepimo popieriumi.
- Dugno formavimas: Didžiąją dalį tešlos trupinių suberkite į formą, pasilikdami apie penktadalį viršutiniam sluoksniui. Pirštais lengvai suspauskite trupinius, formuodami vientisą dugną ir kraštelius – tačiau neužmirškite, kad tešla turi išlaikyti trupininę tekstūrą.
- Įdaro dėjimas: Ant paruošto dugno tolygiai paskirstykite atvėsusį obuolių įdarą.
- Viršutinis sluoksnis: Likusius tešlos trupinius tolygiai paskirstykite ant obuolių įdaro. Viršų apibarstykite migdolais.
- Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite pyragą 40 minučių, kol viršus taps gražios auksinės spalvos.
- Atvėsinimas: Iškepusį pyragą būtinai palikite visiškai atvėsti formoje. Tai labai svarbu, nes tik visiškai atvėsęs pyragas įgaus tobulą tekstūrą ir bus lengvai pjaustomas.
Patarimas tobulam rezultatui:
- Obuolių pasirinkimas: Geriausia rinktis rūgščius arba pusiau rūgščius obuolius, tokius kaip Antaniniai, Auksis ar Jonagold. Jie suteiks pyragui puikų rūgštumo ir saldumo balansą.
- Tešlos konsistencija: Tešla turi būti trapi ir biri – tai yra raktas į traškią pyrago tekstūrą. Jei pastebite, kad tešla per daug drėgna, įdėkite šiek tiek daugiau miltų.
- Migdolų variacijos: Vietoj paprastų migdolų galite naudoti skrudintus migdolus arba kitus riešutus – lazdyno riešutus ar graikinius riešutus, kurie taip pat puikiai dera su obuoliais.
- Prieskonių variacijai: Jei mėgstate ryškesnius skonius, į obuolių įdarą galite įdėti šiek tiek maltų gvazdikėlių ar kardamono.
Patiekimas:
Šį pyragą galima patiekti įvairiai:
- Paprasčiausias būdas – tiesiog supjaustyti ir patiekti prie arbatos ar kavos
- Šiltą pyragą galima patiekti su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle
- Labai tinka su šiltu vaniliniu padažu ar karamelizuotu pienu
Toks pyragas išėjo labai skanus, apetitingas ir paprastas. Tokį pyragą galima gaminti dažnai, nes beveik visi ingredientai yra po ranka. Linkime visiems sėkmės virtuvėje ir gero apetito!
 
				 
					 
					




