Ar kada nors esate patekę į tokią situaciją? Planuojate vakarienę su gardžiais avokadais, tačiau parduotuvėje rasite tik tokius, kurie kieti kaip akmenys. Įprastai tektų laukti kelis neiginius, kol jie sunoks. Bet ką daryti, jei avokado reikia dabar?
Profesionalūs šefai žino paslaptį, apie kurią daugelis mūsų nėra girdėję – metodą, kuris kietus avokadus paverčia minkštais, sviestinės tekstūros vaisiais vos per 24 valandas. Šiame straipsnyje atskleidžiame šį paprastą, bet efektyvų būdą ir paaiškiname, kodėl jis veikia daug geriau nei improvizuoti metodai, kurie gali sugadinti jūsų brangius vaisius.
Kodėl jūsų avokadai išlieka kieti kaip akmenys?
Prieš pereinant prie sprendimo, verta suprasti, kodėl avokadai parduotuvėse dažnai būna tokie kieti ir kodėl jų nokimas atrodo toks nenuspėjamas.
Avokadai priklauso klimakterinių vaisių grupei – tai reiškia, kad jie:
- Nuimami prinokę, bet fiziologiškai dar nesubrendę
- Tęsia nokimą po derliaus nuėmimo
- Brandina patys save gamindami etileno dujas
Kai avokadai dar kieti, jų ląstelių sienelės yra stiprios, o krakmolas dar nevirto cukrumi. Norint, kad vaisius taptų valgomas, reikia paskatinti procesą, kurio metu:
- Padidėja etileno gamyba
- Suaktyvėja fermentai, kurie skaido ląstelių sieneles
- Krakmolas paverčiamas cukrumi
Trys pagrindiniai veiksniai, kurie įtakoja šį procesą: etilenas, temperatūra ir laikas. Manipuliuodami šiais elementais, galime dramatiškai pagreitinti avokadų nokimą – ir būtent čia įsijungia mūsų profesionalus triukas.
Paprastas, bet genialus popierinio maišelio metodas
Šefų patikrintas metodas yra nustebėtinai paprastas ir nereikalauja jokių egzotiškų ingredientų ar įrankių. Jums reikės tik kelių daiktų, kuriuos tikriausiai jau turite namuose:
- Kietų, nenokusių avokadų
- Rudo popierinio maišelio (panašaus į tuos, kuriuos naudojate priešpiečiams)
- Nokaus banano arba obuolio
- Šiltos vietos namuose, atokiai nuo tiesioginių saulės spindulių
Žingsniai:
- Įdėkite kietą(-us) avokadą(-us) į rudą popierinį maišelį
- Pridėkite vieną nokų bananą arba obuolį
- Užlankstykite maišelio viršų, kad užsandarintumėte
- Padėkite maišelį šiltoje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių
- Patikrinkite po 24 valandų, švelniai spustelėdami avokadą netoli kotelio
Kai avokadas šiek tiek pasiduoda švelniam spaudimui prie kotelio, jis jau paruoštas valgyti! Dauguma avokadų, priklausomai nuo jų pradinio kietumo, turėtų sunokti per maždaug 24 valandas naudojant šį metodą.
Kaip tai veikia? Etileno mokslas
Šio metodo efektyvumas slypi etileno dujose – natūraliame augalų hormone, kuris skatina nokimą. Štai kas vyksta uždaryto maišelio viduje:
Etileno koncentracija
Bananai ir obuoliai yra jedni iš didžiausių etileno gamintojų tarp vaisių. Kai nokstantis bananas ar obuolys įdedamas į maišelį kartu su avokadu:
- Jie išskiria didelį kiekį etileno dujų
- Popierinis maišelis sulaiko šias dujas, bet vis tiek leidžia vaisams „kvėpuoti”
- Padidėjusi etileno koncentracija paskatina avokado vidinę etileno gamybą
- Susidaro teigiamas ciklas, kuris dramatiškai pagreitina nokimą
Temperatūros faktorius
Šiluma yra dar vienas svarbus elementas, nes ji:
- Pagreitina etileno sintezę
- Paspartina fermentų veiklą
- Suaktyvina biochemines reakcijas, būtinas nokimui
Todėl maišelį svarbu laikyti šiltoje, bet ne karštoje vietoje. Ideali temperatūra būtų apie 20-25°C (kambario temperatūra).
Kai laiko visiškai nėra: greitasis orkaitės metodas
Yra situacijų, kai net 24 valandos yra per ilgas laukimas. Tokiems skubiems atvejams yra alternatyvus metodas, bet turite žinoti, kad jis šiek tiek paveiks galutinį skonį ir tekstūrą.
Orkaitės metodas:
- Įvyniokite avokadą į aliuminio foliją
- Įkaitinkite orkaitę iki žemiausios temperatūros (apie 90-95°C)
- Dėkite suvyniotą avokadą ant kepimo skardos
- Kepkite 10 minučių
- Patikrinkite kietumą ir, jei reikia, pratęskite dar keliomis minutėmis
- Leiskite visiškai atvėsti prieš naudojant
Svarbus perspėjimas: Šis metodas turėtų būti naudojamas tik ypatingais atvejais. Šiluma gali paveikti avokado skonį ir tekstūrą, todėl jis nebus toks gardus kaip natūraliai ar su etilenu nokęs vaisius.
„Orkaitė avokadą padarys minkštą, bet ne tokį sviestinį. Jis praras subtilų riešutinį aromatą, kuris daro avokadą tokį ypatingą,” – įspėja profesionalus šefas Matas Vilkas, kuris specializuojasi pietų amerikiečių virtuvėje.
Ekspertų patarimai tobulai tekstūrai ir skoniui
Kad gautumėte geriausius rezultatus su bet kuriuo metodu, šefai rekomenduoja šiuos papildomus patarimus:
Avokado pasirinkimas:
- Ieškokite avokadų, kurie yra tolygios, sodrios žalios spalvos
- Venkite tų, kurie turi įdubimų ar matomų rudų dėmių
- Pasirinkite avokadus, kurie atrodo sunkūs pagal savo dydį
- Jei įmanoma, išimkite kotelį – jei po juo matosi šviesiai žalia spalva, avokadas yra puikus kandidatas nokimui
Tobulo laiko nustatymas:
- Tikrinkite nokstančius avokadus kas 12 valandų
- Idealus avokadas šiek tiek pasiduoda švelniam spaudimui, bet nėra per minkštas
- Pirmiausia spauskite netoli kotelio vietos, kur nokimas prasideda
- Kai vaisius pradeda minkštėti, galite perkelti jį į šaldytuvą, kad sulėtintumėte nokimą ir išlaikytumėte tobulą tekstūrą
Laikymas ir išsaugojimas:
- Nunokę avokadai gali būti laikomi šaldytuve iki 2-3 dienų
- Norint išvengti pernokimo, išimkite juos iš maišelio, kai pasiekiamas norimas minkštumas
- Jei pernoko tik dalis avokado, išimkite nepažeistas dalis ir naudokite jas patiekalams
Nustebinkite save: guacamole per valandą nuo parduotuvės
Su šiuo etileno maišelio metodu, galite būti tikri, kad bet kada turėsite tobulai sunokusius avokadus. Įsivaizduokite scenarijų: netikėti svečiai? Paskutinės minutės vakarėlis? Dabar galite:
- Ryte nusipirkti kietus avokadus
- Grįžę namo pritaikyti popierinio maišelio metodą
- Vakare jau mėgautis tobulu guacamole ar avokadų tostu!
Šis metodas ne tik padės jums sutaupyti laiko, bet ir užtikrins, kad niekada nebereikės išmesti pernokusių avokadų.
Išvada: jūsų avokadų nokimas dabar jūsų rankose
Dabar, kai žinote profesionalių šefų paslaptis, kieti avokadai nebėra problema. Su paprastu popieriniu maišeliu, nokiu bananu ar obuoliu ir šiek tiek kantrybės, galite visiškai kontroliuoti avokadų nokimo procesą.
Prisiminkite, kad natūralus etileno metodas visada duos geriausius rezultatus skonui ir tekstūrai. Orkaitės metodą naudokite tik ypatingais atvejais, kai laikas yra kritiškai svarbus.
Sekantį kartą, kai stovėsite parduotuvėje prie avokadų skyriaus, galėsite drąsiai rinktis kietus vaisius, žinodami, kad turite paslapčių, kaip juos paversti tobulais per vieną dieną!
Pastaba: Šis metodas geriausiai veikia su Hass veislės avokadais, kurie yra labiausiai paplitę parduotuvėse. Kitos veislės gali nokti šiek tiek kitaip, bet principas išlieka tas pats.
 
				 
					 
					




