Šis receptas – puiki alternatyva klasikiniam „Napoleono” tortui. Nors gaminimo procesas šiek tiek skiriasi nuo tradicinio, rezultatas – nepaprastai skanus, švelnus sluoksniuotas tortas su lengvu kremu, kuris tikrai nenusileidžia originalui. Galbūt net priešingai – jį pamėgsite labiau už klasikinį!
Ingredientai
Tešlai:
- 200 g sviesto
- 30 ml augalinio aliejaus
- 400 g miltų
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis cukraus
- 1 šaukštas 9% acto
- 100 ml šalto vandens
Kremui:
- 500 ml pieno
- 2 kiaušinių tryniai
- Vanilės pagal skonį (vanilinis cukrus arba vanilės ekstraktas)
- 4 šaukštai cukraus
- 1 šaukštas miltų
- 2 šaukštai krakmolo
- 100 g sviesto
Ganašui (glazūrai):
- 100 g baltojo šokolado
- 70 ml grietinėlės arba pieno
Gaminimo žingsniai
Kremo gaminimas:
- Dubenėlyje sumaišykite kiaušinių trynius su cukrumi, vanile, miltais ir krakmolu
- Įpilkite šiek tiek pieno ir gerai išplakite šluotele arba plaktuvu iki vientisos masės
- Likusį pieną supilkite į puodą ir užkaitinkite
- Kai pienas įkais (bet dar neužvirs), įmaišykite trynių mišinį
- Maišykite ant mažos ugnies, kol masė sutirštės
- Nukelkite nuo ugnies ir leiskite visiškai atvėsti
Tešlos paruošimas:
- Miltus persijokite į didelį dubenį
- Įmaišykite druską, žiupsnelį cukraus ir vanilę
- Įdėkite šaltą sviestą, supjaustytą gabaliukais
- Rankomis trinkite mišinį, kol gausite trupinių konsistenciją (galite naudoti maišytuvą trumpais impulsais)
- Įpilkite augalinio aliejaus, acto ir šalto vandens
- Greitai išminkykite tešlą – ji turi būti minkšta ir elastinga, bet nelipti prie rankų
- Suformuokite rutulį, įdėkite į maišelį ir palikite šaldiklyje 30 minučių
Sluoksnių kepimas:
- Stalviršį pabarstykite miltais
- Iškočiokite atvėsintą tešlą į ploną sluoksnį (apie 2-3 mm storio)
- Supjaustykite norimos formos gabalais – stačiakampiais arba apskritimais
- Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos
- Kepkite 200°C temperatūroje 7-10 minučių, kol gražiai pageltonuos
- Išimkite ir leiskite visiškai atvėsti
Kremo užbaigimas:
- Atvėsusį kremą išplakite plaktuvu
- Po truputį įdėkite minkštą (kambario temperatūros) sviestą
- Toliau plakite, kol kremas taps purus ir vientisas
Torto surinkimas:
- Ant lėkštės dėkite pirmą tešlos sluoksnį
- Užtepkite storą kremo sluoksnį
- Dėkite antrą tešlos sluoksnį ir vėl užtepkite kremo
- Kartokite, kol sunaudosite visus tešlos sluoksnius ir beveik visą kremą
- Plonu kremo sluoksniu padenkite torto viršų ir šonus
Ganašo paruošimas ir torto dekoravimas:
- Baltąjį šokoladą sulaužykite į gabaliukus
- Grietinėlę arba pieną pakaitinkite iki karščio (bet neužvirinkite)
- Supilkite karštą skystį ant šokolado ir palikite 1-2 minutes
- Išmaišykite iki vientisos masės
- Šiek tiek atvėsinkite ir apipilkite torto viršų
- Jei norite, papuoškite tamsaus šokolado raštais ar kitomis dekoracijomis
Paskutinis žingsnis:
- Tortą dėkite į šaldytuvą 4-6 valandoms, kad gerai susigertų
Patarimai sėkmingam rezultatui
- Tešlai: Svarbu, kad visi ingredientai, ypač vanduo ir sviestas, būtų šalti – taip tešla bus sluoksniuota
- Kremui: Būtinai nuolat maišykite verdant, kad nesusidarytų gumuliukai
- Kepimui: Stebėkite sluoksnius orkaitėje – jie greitai kepa ir gali lengvai prisvilti
- Surinkimui: Leiskite visiems komponentams visiškai atvėsti prieš surenkant tortą
- Patobulinimui: Galite įmaišyti į kremą konservuotų vaisių arba uogų, jei mėgstate vaisinį skonį
- Laikymui: Tortas laikomas šaldytuve iki 3 dienų, bet skaniausias būna kitą dieną po pagaminimo
Šis tortas su savo švelniu kremu ir trapiais sluoksniais tikrai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu desertu. Jo paruošimas užtrunka šiek tiek laiko, bet rezultatas visiškai pateisina pastangas. Skanaus!





