Spinduliuotės šaltinis ir vitaminų naikintojas: visa tiesa apie mikrobangų krosneles

microwaves degrade vitamins radiation

Dažnas virtuvės įrenginys, mikrobangų krosnelė, apsuptas įvairių mitų ir klaidingų įsitikinimų. Vieni teigia, kad ji paverčia maistą radioaktyviu, kiti – kad visiškai sunaikina vitaminus. Bet kokia yra mokslinė tiesa? Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais įrodymais, išsiaiškinsime, kaip iš tikrųjų veikia mikrobangų krosnelės, kokį poveikį jos daro maisto maistingumui ir kaip saugiai jas naudoti.

Kaip veikia mikrobangų spinduliuotė ir kodėl ji nėra radioaktyvi

Vienas dažniausių mitų – kad mikrobangų krosnelės skleidžia radioaktyvią spinduliuotę, kuri padaro maistą pavojingą. Tačiau tai – fundamentalus fizikos nesupratimas.

Kaip iš tikrųjų veikia mikrobangų krosnelė?

Mikrobangų krosnelės naudoja nejonizuojančią elektromagnetinę spinduliuotę – tai reiškia, kad ji neturi pakankamai energijos pakeisti atomų struktūrą ar padaryti juos radioaktyviais. Mikrobangos veikia tokiu principu:

  1. Jos sukuria elektromagnetines bangas, kurių dažnis apie 2,45 gigahercų
  2. Šios bangos sąveikauja su poliarinėmis molekulėmis maiste, ypač su vandeniu
  3. Molekulės pradeda greitai vibruoti ir suktis, bandydamos išsidėstyti pagal besikeičiantį elektromagnetinį lauką
  4. Šis judėjimas generuoja trinties šilumą, kuri ir kaitina maistą

Tai panašu į tai, kaip jūsų rankos sušyla jas trinant – energija pereina į šilumą per trintį molekuliniame lygmenyje.

Svarbu suprasti:

  • Mikrobangos nėra radioaktyvios
  • Jos nepakeičia atomų branduolių maisto molekulėse
  • Jos nepalieka jokios spinduliuotės maiste, kai krosnelė išjungiama
  • Mikrobangos nepadaro maisto radioaktyviu

Mikrobangos yra uždaros metalinėje krosnelės kameroje, kuri veikia kaip „Faradėjaus narvas”, neleisdama bangoms sklisti už jos ribų. Saugumo mechanizmai automatiškai išjungia bangas, kai durelės atidaromos.

Mikrobangų krosnelės ir tradicinis maisto gaminimas: poveikis maistinėms medžiagoms

Nors plačiai tikima, kad mikrobangų krosnelės sunaikina visas maistines medžiagas, moksliniai tyrimai rodo visiškai kitokį vaizdą.

Kas geriau išsaugo vitaminus?

Lyginamieji tyrimai parodė netikėtus rezultatus:

  • Trumpesnis gaminimo laikas mikrobangų krosnelėje reiškia mažesnį šiluminį poveikį šilumai jautriems vitaminams, tokiems kaip vitaminas C ir kai kurie B grupės vitaminai
  • Mažesnis vandens kiekis reiškia mažesnį vandenyje tirpių vitaminų išplovimą
  • Kai kurių daržovių, pavyzdžiui, brokolių, atveju, mikrobangų krosnelė geriau išsaugo antioksidantus nei ilgas virimas

Lyginant su tradiciniais metodais:

Maisto gaminimo būdasVitamino C išsaugojimasVandenyje tirpių B grupės vitaminų išsaugojimas
VirimasŽemas (30-50%)Vidutinis (dėl išplovimo į vandenį)
Kepimas orkaitėjeVidutinis (50-70%)Vidutinis-aukštas (70-90%)
Gaminimas garuoseAukštas (70-90%)Aukštas (80-95%)
Mikrobangų krosnelėVidutinis-aukštas (60-90%)Aukštas (80-95%)

Svarbu suprasti, kad maistinių medžiagų išsaugojimas priklauso nuo:

  • Maisto tipo
  • Gaminimo trukmės
  • Temperatūros
  • Vandens kiekio
  • Maisto pjaustymo būdo

Dažni mitai apie mikrobangų krosneles

Nepaisant mokslinių įrodymų, apie mikrobangų krosneles sklando daugybė mitų. Pažvelkime į dažniausius ir patikrinkime juos mokslo šviesoje:

Mitas 1: „Mikrobangų krosnelės padaro maistą radioaktyviu”

Tiesa: Mikrobangos neturi pakankamai energijos sukelti radioaktyvumą. Jos tiesiog priverčia vandens molekules judėti ir gaminti šilumą.

Mitas 2: „Mikrobangų krosnelė sunaikina visus vitaminus”

Tiesa: Kai kurios maistinės medžiagos iš tiesų geriau išlieka mikrobangų krosnelėje nei verdant, nes gaminimo laikas trumpesnis ir naudojama mažiau vandens.

Mitas 3: „Vanduo, kaitintas mikrobangų krosnelėje, tampa toksiškas”

Tiesa: Vanduo, kaitintas mikrobangų krosnelėje, yra tik šiltas vanduo – jo molekulinė struktūra nesikeičia.

Mitas 4: „Maistas, kaitintas mikrobangų krosnelėje, sukelia vėžį”

Tiesa: Nėra jokių moksliškai pagrįstų įrodymų, siejančių mikrobangų krosnelėje gamintą maistą su vėžiu. Tikrieji pavojai kyla dėl netinkamų indų naudojimo.

Saugūs indai ir cheminės medžiagos, kurių reikia vengti kaitinant mikrobangų krosnelėje

Nors pati mikrobangų krosnelė nėra pavojinga, tikroji rizika gali slypėti induose, kuriuos naudojame maistui šildyti.

Saugūs indai mikrobangų krosnelei:

  • Stiklas (specialiai pažymėtas „tinkamas mikrobangų krosnelei”)
  • Keramika be metalinių elementų
  • Specialūs plastikiniai indai, pažymėti kaip tinkami naudoti mikrobangų krosnelėje

Vengtini indai:

  • Vienkartiniai plastiko indai (ypač nuo maisto išsinešimui)
  • Seni, įskilę plastikiniai indai
  • Perdirbti plastiko indai
  • Indai su žymėjimu „netinka naudoti mikrobangų krosnelėje”
  • Metaliniai indai (įskaitant folijos elementus)
  • Indai su metaliniais ornamentais (pvz., auksiniais ar sidabriniais apvadais)

Kodėl tai svarbu?

Kai kurie plastikiniai indai kaitinant gali išskirti chemines medžiagas:

  • Ftalatus
  • Bisfenolius (ypač Bisfenolį A, žinomą kaip BPA)

Šios cheminės medžiagos gali sutrikdyti endokrininę (hormonų) sistemą ir sukelti įvairias sveikatos problemas. Ypač jautrios šioms medžiagoms yra nėščios moterys, vaikai ir paaugliai.

Praktiniai patarimai, kaip sveikiau ir saugiau naudoti mikrobangų krosnelę

Tinkamas mikrobangų krosnelės naudojimas gali padėti išsaugoti maistines medžiagas ir užtikrinti saugumą:

Indų pasirinkimas:

  • Naudokite kokybiškus stiklinius arba keraminius indus, specialiai skirtus mikrobangų krosnelėms
  • Jei naudojate plastiką, įsitikinkite, kad jis pažymėtas kaip „tinkamas mikrobangų krosnelei”
  • Reguliariai tikrinkite indus – įskilę ar deformuoti indai turi būti pakeisti

Maisto gaminimas:

  • Uždenkite maistą ventiliuojamu dangčiu – tai sumažina purslus ir išlaiko drėgmę
  • Maišykite maistą gaminimo metu, kad šiluma pasiskirsytų tolygiai
  • Naudokite trumpesnius gaminimo intervalus ir tikrinkite maisto būklę
  • Nekaitinkite maisto per ilgai – tai gali sumažinti maistinę vertę
  • Jei šildote skystą maistą (sriubą, padažą), leiskite pastovėti apie 20 sekundžių prieš išimant ir atsargiai išmaišykite

Priežiūra:

  • Reguliariai valykite krosnelės vidų, ypač durų sandarinimo tarpiklius
  • Nenaudokite pažeistos krosnelės, ypač jei durelės neužsidaro tinkamai

Maistingumui išsaugoti:

  • Pjaustykite daržoves didesniais gabalais – taip išsaugosite daugiau maistinių medžiagų
  • Naudokite minimalų kiekį vandens gaminimui
  • Trumpinkite gaminimo laiką – geriau šiek tiek neprivirkite nei pervirkite

Išvada: Protingas požiūris į mikrobangų krosneles

Mikrobangų krosnelė, kaip ir bet kuris kitas įrankis, nėra nei velnio išradimas, nei stebuklingas prietaisas. Tai modernus, efektyvus virtuvės įrenginys, kuris, tinkamai naudojamas, gali būti vertinga mūsų kasdienio gyvenimo dalis.

  • Mikrobangų krosnelės nėra radioaktyvios ir nepadaro maisto radioaktyviu
  • Jos gali išsaugoti daugiau maistinių medžiagų nei kai kurie tradiciniai gaminimo būdai
  • Tinkamų indų naudojimas yra esminis saugumo aspektas
  • Trumpesnis gaminimo laikas padeda išsaugoti vitaminus

Vietoj to, kad klausytumėte mitų, remkitės mokslu ir sveiku protu. Naudodamiesi mikrobangų krosnele išmintingai, galite sutaupyti laiko, energijos ir netgi išsaugoti daugiau maistinių medžiagų savo patiekaluose.

Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio. Rekomenduojama visada sekti gamintojo nurodymus, naudojant mikrobangų krosnelę ir indus, skirtus jai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video