Vos iš kelių kasdienių ingredientų galite sukurti nepaprastai skanų užkandį, kuris tiks tiek šeimos vakarui, tiek svečių vaišėms!
Įdomūs faktai apie bulves – seniausią mūsų planetos daržovę
Prieš pereinant prie paties recepto, verta žinoti keletą įdomių faktų apie bulves:
- 9000 metų istorija: Archeologiniai tyrimai rodo, kad žmonės bulves pradėjo valgyti Bolivijoje maždaug prieš 9000 metų
- Laukinės kilmės: Pirmieji žmonės valgė laukines bulves, kurių šiandien beveik neįmanoma rasti (išskyrus nedidelį telkinį Pietų Amerikoje)
- Daugelio kultūrų pamatas: Per tūkstantmečius bulvės tapo vienu iš pagrindinių produktų daugelio tautų virtuvėse
Bulvės universalumas leidžia kurti įvairiausius patiekalus – nuo klasikinių garnyru iki išradingų užkandžių. Vienas tokių – traškios bulvių lazdelės su sūriu, kurios ilgai išliks aktualios jūsų šeimoje ir taps mėgstamu užkandžiu.
Ingredientai (4-6 porcijoms):
- 3 vidutinio dydžio bulvės
- 100 g Mozzarella sūrio
- 5 valgomieji šaukštai bulvių krakmolo
- 100 ml augalinio aliejaus kepimui
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto česnako
- ½ arbatinio šaukštelio aitriųjų pipirų (pagal skonį)
- Žiupsnelis druskos
- Žolelės pagal pageidavimą (rozmarinas, petražolės ar krapai puikiai tinka)
Gaminimo procesas:
1. Bulvių paruošimas
- Bulves nulupkite ir supjaustykite dideliais gabalais
- Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, įberkite žiupsnelį druskos
- Virkite vidutinėje temperatūroje apie 15 minučių, kol bulvės suminkštės
2. Masės gaminimas
- Išvirusias bulves nusausinkite ir sutrinkite grūstuvu iki vientisos tyrės
- Sūrį sutarkuokite vidutinio stambumo tarka
- Į bulvių tyrę įdėkite sutarkuotą sūrį, druską, pipirus ir džiovintą česnaką
- Jei naudojate, pridėkite smulkiai sukapotas žoleles
- Viską gerai išmaišykite
3. Tešlos formavimas
- Į bulvių-sūrio masę įdėkite krakmolą
- Gerai išmaišykite, kol gausite vientisą, formą išlaikančią tešlą
- Jei masė per minkšta, įdėkite dar šiek tiek krakmolo
- Tešlą padalinkite į dvi dalis
4. Lazdelių formavimas
- Kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į maždaug 1,5 cm storio lakštą
- Supjaustykite lakštą 1 cm pločio juostelėmis
- Jei norite, galite suformuoti ir kitokias formas – kvadratėlius ar trikampius
5. Kepimas
- Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų
- Bulvių juosteles kepkite iš visų pusių, kol taps auksinės spalvos ir traškios
- Iškeptą užkandį sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių
Patiekimas ir variacijos
Šis užkandis geriausiai tinka karštas, iškart po kepimo. Patiekite su:
- Mėgstamu padažu (čili, česnakiniu, grietinės ar pomidorų)
- Papildoma tarkuoto sūrio porcija viršuje
- Smulkintomis šviežiomis žolelėmis
Variacijos:
- Aštresnė versija: Pridėkite daugiau aitriųjų pipirų ar šviežią čili
- Gurmaniška versija: Naudokite parmezaną vietoj Mozzarella
- Vegetariška fiesta: Papildykite masę smulkintais keptais paprikais
Kodėl šis užkandis tobulas didelei kompanijai?
- Paprastas paruošimas: Naudojami tik kasdieniai ingredientai
- Ekonomiškas: Iš kelių bulvių ir nedidelio kiekio sūrio pagaminsite gausų kiekį užkandžių
- Universalus: Tinka tiek kasdieniam vakarui prie televizoriaus, tiek šventiniam stalui
- Visiems patinkantis: Kas nemėgsta bulvių ir sūrio derinio?
Šios traškios bulvių lazdelės su sūriu tikrai taps jūsų virtuvės hitu – išbandykite jau šį vakarą ir nustebinkite savo artimuosius ar draugus!