Skanūs pusryčiai per 15 minučių: duonos picos-pyragas, kurį gaminu kas antrą dieną

Greiti, skanūs ir originalūs pusryčiai – tai, ko dažnai trokšta kiekvienas užsiėmęs žmogus. Šiandien dalinuosi receptu, kuris pakeitė mano rytinę rutiną ir tapo tikru išsigelbėjimu skubant į darbą ar mokyklą. Keptuvėje kepama duonos pica-pyragas – tai patiekalas, kurį pamėgo visa mano šeima ir kurį dabar gaminu kas antrą dieną. Paprastas, ekonomiškas ir nepaprastai skanus – būtent tai, ko reikia, kad rytas prasidėtų puikiai!

Picos istorija: nuo Italijos iki jūsų virtuvės

Prieš pereinant prie mūsų greito recepto, verta trumpai paminėti picos kelią iki mūsų stalų. Klasikinė pica kilusi iš Italijos, kur ji tradiciškai ruošiama laikantis paprastumo principo – plonas tešlos pagrindas, pomidorų padažas, kokybiškas sūris ir minimalus priedų kiekis. Tačiau būtent amerikiečiai pavertė picą pasauliniu kulinarijos fenomenu, praplėsdami jos skonių ir priedų įvairovę.

Itališki šefai dažnai piktinasi tuo, ką mes vadiname pica šiandien – su ananasais, vištiena, keturių rūšių sūriais ar net jūros gėrybėmis. Tačiau būtent dėl šio universalumo ir gebėjimo prisitaikyti prie skirtingų virtuvių, pica tapo vienu populiariausių patiekalų pasaulyje.

Mūsų greitas picos-pyrago receptas – tai dar vienas žingsnis picos evoliucijoje, šį kartą pritaikant ją greito pusryčių patiekalo formatui ir panaudojant tai, ką tikriausiai jau turite savo virtuvėje.

Duonos picos-pyrago ingredientai

Šiam paprastam, bet nuostabiai skaniam patiekalui jums reikės:

  • 120 g kviečių duonos (tinka bet kuri mėgstama duona, galima naudoti ir vakarykštę)
  • 4 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 125 ml pieno (tinka bet koks – karvės, ožkos ar augalinis)
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • Juodųjų pipirų pagal skonį
  • 100 g dešros (tinka bet kokia mėgstama – virta, rūkyta ar netgi saliamis)
  • 1 vidutinio dydžio pomidoras
  • 100 g pomidorų kečupo (arba naminės pomidorų pastos)
  • 100 g fermentinio sūrio (rekomenduojama naudoti geriau tirpstantį)
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • Žolelės pagal skonį – bazilikas, petražolės, krapai ar žali svogūnų laiškai

Picos-pyrago gaminimo procesas

Skamba gal ir sudėtingai, bet iš tiesų viskas labai paprasta – pažingsniui paaiškinsiu, kaip per 15 minučių paruošti šį nuostabų patiekalą:

  1. Paruoškite kiaušinių mišinį:
    • Į vidutinio dydžio dubenėlį įmuškite kiaušinius
    • Įberkite druskos, pipirų pagal skonį
    • Gerai išplakite šluotele arba šakute
    • Įpilkite pieną ir dar kartą išmaišykite iki vientisos masės
  2. Paruoškite ingredientus:
    • Dešrą supjaustykite mažais kubeliais
    • Pomidorą taip pat supjaustykite nedideliais kubeliais
    • Sūrį sutarkuokite stambia tarka
    • Jei naudosite žalias žoleles, smulkiai jas sukapokite
    • Duoną supjaustykite maždaug 1 cm storio kubeliais
  3. Surinkite pirmą sluoksnį:
    • Keptuvę (geriausia naudoti neprisvylančią, apie 24 cm skersmens) ištepkite augaliniu aliejumi
    • Dugną tolygiai padenkite puse paruoštos duonos kubelių
    • Ant duonos užpilkite pusę kiaušinių mišinio, leiskite duonai jį sugerti
    • Tolygiai patepkite kečupu ar pomidorų pasta
    • Ant viršaus paskirstykite dešrą ir pomidorų kubelius
    • Pabarstykite dalimi tarkuoto sūrio ir žolelėmis
  4. Surinkite antrą sluoksnį:
    • Ant jau paruošto sluoksnio tolygiai išdėliokite likusią duoną
    • Užpilkite likusiu kiaušinių mišiniu
    • Pabarstykite likusiu sūriu
  5. Kepimas:
    • Uždenkite keptuvę dangčiu
    • Kepkite ant lėtos ugnies apie 10 minučių, kol apačia apskrus, o viršus pradės kietėti
    • Atsargiai apverskite pyragą, naudodami plokščią lėkštę (patarimas: uždėkite lėkštę ant keptuvės, apverskite keptuvę, o tada atsargiai nuslyskite pyragą atgal į keptuvę neapkepusia puse žemyn)
    • Prieš dėdami pyragą atgal į keptuvę, nepamirškite vėl ištepti jos augaliniu aliejumi
    • Kepkite dar apie 10 minučių, kol antroji pusė gražiai apskrus
  6. Baigiamieji akcentai:
    • Picos-pyragą perkelkite ant plokščios lėkštės
    • Leiskite jam atvėsti 5 minutes (taip jis sustiprės ir bus lengviau pjaustyti)
    • Pjaustykite trikampiais kaip tradicinę picą ir patiekite

Patarimai tobulam rezultatui

Norėdami pasiekti geriausią rezultatą ir padaryti šį patiekalą dar skanesnį, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:

  • Duonos pasirinkimas: Geriausia naudoti šiek tiek padžiūvusią duoną, nes ji geriau sugeria kiaušinių mišinį ir išlaiko formą. Tinka tiek balta, tiek ruginė duona – kiekviena suteiks skirtingą skonį.
  • Sūrio triukas: Jei norite, kad sūris geriau išsilydytų, dalį jo galite įmaišyti į kiaušinių mišinį, o kitą dalį pabarstyti ant viršaus.
  • Prieskonių žaismas: Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais! Itališkos žolelės kaip bazilikas, rozmarinas ar oreganas suteiks autentiškesnį picos skonį.
  • Įdaro variacijos: Dešrą galite pakeisti virta vištiena, kumpiu ar netgi tunu. Vegetarams tiks kepinti grybai, cukinijos ar paprikos.
  • Kepimo temperatūra: Labai svarbu kepti ant lėtos ugnies, kad duona nespėtų sudegti, o kiaušiniai spėtų iškepti.

Kodėl šis patiekalas vertas būti jūsų meniu?

Ši duonos pica-pyragas turi daugybę privalumų:

  1. Greitas paruošimas – tik 15-20 minučių nuo pradžios iki pabaigos
  2. Ekonomiškas – puikiai tinka sunaudoti vakarykščią duoną ir kitus likučius šaldytuve
  3. Universalus – tinka tiek pusryčiams, tiek pietums ar lengvai vakarienei
  4. Patinka vaikams – tai puikus būdas įtraukti vaikus į maisto ruošimą
  5. Pritaikomas – galite keisti ingredientus pagal tai, ką turite namuose

Picos-pyrago variacijų idėjos

Kai įvaldysite pagrindinį receptą, pabandykite šias skonio variacijas:

  • Vegetariška versija: vietoj dešros naudokite keptus grybus, paprikas ir cukinijas
  • Graikiškas stilius: pridėkite alyvuogių, fetos sūrio ir šviežių bazilikų
  • Meksikietiškas posūkis: įdėkite šiek tiek maltos mėsos, pabarstykite malta paprika ir patiekite su guacamole
  • Pusryčių klasika: pridėkite šoninės ir keptą kiaušinį ant viršaus

Šis paprastas, bet įspūdingas patiekalas tikrai taps jūsų virtuvės favoritu. Gaminamas per 15 minučių, jis yra idealus sprendimas skubantiems rytais, kai norisi ko nors šilto ir sočio. Pradėkite dieną skaniai ir energingai su šia keptuvėje ruošiama pica-pyragu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video