Šis paprastas receptas tampa tikru šeimos favoritu – vaikai suvalgo akimirksniu, net nespėjus atvėsti. Vietoj tradicinių belyašų ar pyragėlių su faršu, šis patiekalas gaminamas orkaitėje, todėl yra mažiau riebus ir greičiau paruošiamas.
Tereikia šiek tikt faršo, bagetės, žalumynų ir kelių papildomų ingredientų. Puikus pasirinkimas užkandai, vakarienei ar net piknike. Receptas patinka visiems be išimties.
Reikalingi ingredientai
Pagrindiniai produktai:
- Bagetė arba baltonas – 1 vnt.
- Mėsos faršas (kiaulienos, jautienos arba mišrus) – 200 g
- Kiaušiniai – 3 vnt.
- Pienas – 150 ml
- Sviestas (formai patepti) – 20 g
Prieskoniai ir užpildas:
- Druska, juodieji pipirai
- Šviežios žolelės (petražolės, krapai) – pagal skonį
- Įvairios prieskoniai faršui (pagal skonį)
Papildomi ingredientai:
- Pievagrybiai – 3 vnt.
- Pomidorai – 1 vnt.
- Sūris – 150 g
Gaminimo instrukcija
1. Paruošimas
Bageto ruošimas: Supjaustykite bagetą arba baltoną porcijiniais gabalais – apie 2-3 cm storio. Kiekvienas gabalas bus atskiras „pyragėlis”, todėl pjaukite vienodo storio, kad visi vienodai iškeptų.
Faršo paruošimas:
- Į dubenį sudėkite faršą
- Įmuškite 1 kiaušinį
- Pasūdykite ir papirinkite juodaisiais pipirais
- Pridėkite mėgstamų prieskonių (česnako, svogūnų miltelių, raudonėlių)
- Susmulkinkite šviežias žalumynes ir įmaišykite į faršą
- Gerai išmaišykite rankomis, kad visos medžiagos tolygiai pasiskirštytų
Kiaušinių-pieno mišinio ruošimas:
- Į atskirą dubenį sudėkite 2 kiaušinius
- Įpilkite 150 ml pieno
- Pasūdykite
- Išplakite vielinio plaktuvo iki visiško vienodumu
Daržovių ruošimas:
- Pievagrybius supjaustykite griežinėliais
- Pomidorą supjaustykite plonomis skiltelėmis arba pusmėnuliais
- Sūrį sutarkuokite stambia tarka
2. Kepimo formos ruošimas
Kepimo formą (geriausiai stačiakampę, apie 20×30 cm) gerai ištepkite sviestu. Tai užtikrins, kad bagetai neprikibs prie dugno ir lengvai išims po iškepimo.
3. Sluoksniavimas
Pirmasis sluoksnis – bagetai: Išdėliokite bageto gabalus į paruoštą formą. Galite sudėti gana tankiai, tačiau palikite šiek tiek vietos tarp gabalų, kad mišinys galėtų prasiskverbti.
Antrasis sluoksnis – faršas: Ant kiekvieno bagetės gabalo uždėkite po nedidelį paruošto faršo gumulėlį. Šiek tiek prispauskite, kad faršas priliptų prie bagetės.
Trečiasis sluoksnis – daržovės: Tarp bagetės gabalų su faršu išdėliokite:
- Pievagrybių griežinėlius
- Pomidorų skilteles
Užpylimas: Švelniai užpilkite viską paruoštu kiaušinių-pieno mišiniu. Stenkitės, kad skystis tolygiai pasiskirštytų po visą formą ir įsigertų į bagetą.
4. Kepimas
Pirmasis kepimo etapas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C
- Įdėkite formą į orkaitę
- Kepkite 25 minutes, kol bagetės įgers skystį, o faršas iškeps
Antrasis kepimo etapas:
- Išimkite formą iš orkaitės
- Tolygiai užbarstyti sutarkuotu sūriu
- Grąžinkite į orkaitę
- Kepkite dar 5-7 minutes, kol sūris ištirps ir lengvai apskrus
5. Servavimas
Išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti (nors vaikai dažnai nekantrauja ir valgo dar karšta). Supjaustykite porcijomis arba servuokite kiekvieną bagetės gabalą atskirai.
Servavimo pasiūlymai
Kaip padavimas:
- Su šviežiais daržovių salotomis
- Su grietine arba česnakų padažu
- Su pomidorų padažu arba kečupu
Kada tinka:
- Greitas vakarienei
- Užkandis po mokyklos
- Piknike ar išvykoje
- Vakarėliams ir šventėms
Laikymas ir pakartotinis šildymas
Šaldytuve: iki 3 dienų sandariai inde
Pakartotinis šildymas: mikrobangų krosnelėje 1-2 minutes arba orkaitėje 5-10 minučių 160°C temperatūroje
Variacijos ir patarimai
Faršo variantai:
- Vištienos faršas – lengvesnis variantas
- Kalakutienos faršas – mažiau riebalų
- Vegetariškas variantas – vietoj faršo naudokite smulkintus pievagrybius su daržovėmis
Papildomai galite pridėti:
- Saldžiųjų paprikų kubelių
- Baklažanų griežinėlių
- Cukinijų
- Alyvuogių
- Marinuotų agurkėlių
Patarimai sėkmei:
- Naudokite ne per šviežią bagetę – šiek tiek padžiūvusi geriau įgers skystį
- Faršą gerai įmaišykite, kad būtų vienalytis
- Nesigailėkite žalumynų – jos suteikia puikų aromatą
- Jei mėgstate aštresnį skonį, pridėkite šviežių čili pipirų į faršą
- Sūrį geriau naudoti kietą (parmezanas, Olandiškas, Čederis) – jis geriau tirpsta
Kodėl šis receptas populiarus
- Greitas paruošimas – paruošimas trunka 15 minučių, kepimas 30 minučių
- Paprastas – nereikia minkyti tešlos ar formuoti pyragėlių
- Sotus – kombinacija angliavandenių, baltymų ir daržovių
- Ekonomiškas – nereikia daug faršo
- Universalus – tinka bet kokiam dienai ir progai
- Patinka vaikams – minkštas, sultingas ir skanus
Šis patiekalas tikrai taps jūsų šeimos favoritu. Vaikai tikrai suvalgi akimirksniu, todėl verta paruošti dvigubą porciją.