Kadangi kopūstas laikomas vienu dietetiškiausių produktų, iš jo tradiciškai buvo gaminami įvairūs pasninko patiekalai. Įdomus faktas – šios daržovės pavadinimas tapo teatrališkų pasirodymų pavadinimu rusų kalba („kapustniki”).
Taip nutiko todėl, kad po teatrinio sezono žiemos laikotarpiu aktoriai rengdavo tradicines vaišes. Tačiau, kadangi daugelis buvo religingi, žiemos pasninko metu jie vartojo tik augalinį maistą. Kopūstų pyragėliai nuolat puošdavo šventinį teatro stalą.
Štai paprastas ir greitas kopūstų pyragėlių receptas, kuris puikiai tiks namų vakarėliams ir kuris tikrai sužavės jūsų kaimynus.
Ingredientai kopūstų pyragėliams:
- 500 g kopūsto
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 1 arbatinis šaukštelis sodos
- Žiupsnelis juodųjų pipirų
- 400 ml kefyro
- 400 g miltų
- 2 kiaušiniai (pastaba: kiaušiniai paminėti ruošimo procese, bet ne ingredientų sąraše originale)
- Augalinis aliejus kepimui
Kopūstų pyragėlių paruošimas:
- Paruoškite daržoves:
- Smulkiai supjaustykite kopūstą
- Stambiai sutarkuokite morką
- Supjaustykite svogūną mažais kubeliais
- Paruoškite įdarą:
- Keptuvėje su augaliniu aliejumi apkepinkite svogūną iki minkštumo
- Pridėkite morką ir kepkite, kol daržovės įgaus auksinę spalvą
- Sudėkite kopūstą, pagardinkite žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų
- Troškinkite ant vidutinės ugnies uždengus dangčiu, kol kopūstai suminkštės
- Paruoškite tešlą:
- Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su druska
- Kitame dubenyje sumaišykite kefyrą su soda
- Sujunkite kefyrą su kiaušinių mišiniu
- Persijokite ir įmaišykite miltus iki vientisos masės
- Sujunkite viską:
- Į tešlą sudėkite troškintus kopūstus
- Kruopščiai išmaišykite visus ingredientus
- Kepimas:
- Keptuvėje įkaitinkite šviežią augalinį aliejų
- Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę
- Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių iki auksinės spalvos
Kodėl šie pyragėliai yra tokie ypatingi?
Šie greiti kopūstų pyragėliai – tikras atradimas užimtiems žmonėms. Nereikia ilgai minkyti tešlos ar formuoti pyragėlių, kas ypač patogu rytinėms užkandėlėms ar netikėtiems svečiams. Minkšti ir sultingi viduje, traškūs išorėje – jie tikrai pradžiugins jūsų šeimą ir svečius.
Patarimai:
- Jei norite aštresnio skonio, į įdarą galite įdėti česnako ar aitriųjų pipirų
- Tešlą galima papildyti smulkintais prieskoniniais žalumynais (krapais, petražolėmis)
- Šie pyragėliai puikiai tinka ir šilti, ir atvėsę
- Likusius galima lengvai pašildyti keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje
- Patiekite su grietine ar jogurtu dėl papildomo skonio
Išbandykite šį paprastą receptą, ir jūsų namiškiai bei kaimynai tikrai prašys pasidalinti šia skania paslaptimi!