Kava ir kruasanas: mirtinas derinys, apie kurį gydytojai tyli

hidden caffeine butter heart risk

 

Straipsnyje nagrinėjamas kofeino poveikis širdies ritmui ir sočiųjų riebalų kiekis sviestiniuose kepiniuose.

Cituojami ekspertai, aptariami tyrimai ir aprašomi keli nerimą keliantys atvejai.

Išvada nėra akivaizdi – kai kuriems žmonėms gali kilti pavojus, o kitiems tai gali būti nekenksminga – tačiau toliau pateikiami duomenys gali pakeisti požiūrį į pusryčius.

Kaip kofeinas ir šokoladas sąveikauja ir veikia jūsų širdį

Nors dažnai jie vartojami kartu be jokio apmąstymo, kofeinas kavos ir teobrominas šokolade gali sinergiškai veikti širdies ir kraujagyslių funkciją, sukeldami stiprų fiziologinį „dvigubą smūgį“. Tyrimo tonas atskleidžia, kaip abu stimuliatoriai padidina širdies ritmą, susiaurina kraujagysles ir apsunkina miokardo darbą. Sensacingi teiginiai – greitas širdies plakimas, kraujospūdžio šuolis, drebulys ir nerimas – pateikiami įtikinamai ir skubiai: šis derinys padidina apkrovą labiau nei kiekvienas iš jų atskirai. Aiškios mechanizmo veikimo priežastys (adenozino receptorių antagonizmas, simpatinės nervų sistemos aktyvacija) ir pranešami rezultatai (tachikardija, sumažėjęs kraujagyslių elastingumas) verčia būti atsargiems. Straipsnis ragina skaitytojus persvarstyti įprastus derinius, pateikdamas paprastus pakeitimus kaip greitą ir praktišką apsaugą nuo nepastebimos širdies ir kraujagyslių sistemos provokacijos.

Ką sako mokslininkai ir klinikiniai gydytojai

Vis daugiau klinikinių gydytojų ir atrinktų tyrimų teigia, kad kavos ir šokolado derinys yra daugiau nei nekenksmingas rytinis įprotis: Mayo klinikos kardiologai įspėja, kad kofeinas ir teobrominas gali padaryti „dvigubą smūgį“ širdžiai, o podkasto kardiologė dr. Lisa Richards praneša apie iki 120 bpm padidėjusį širdies ritmą ir keturis kartus padidėjusį aritmijos riziką. Tyrimas remiasi 2023 m. „Journal of Caffeine Research“ žurnalo išvada: kraujagyslių elastingumas sumažėjo 30 %, o tai padidina insulto riziką. Klinikiniai gydytojai pasakoja apie vos išvengtus hospitalizavimus, o mokslininkai ragina skubiai atlikti tyrimus. Nauja naratyvas šį pusryčių ritualą pateikia kaip paslėptą širdies ir kraujagyslių sistemai keliamą grėsmę.

Saugesni pusryčių pakaitalai ir įrodymais pagrįsti patarimai

Atsižvelgdami į nerimą keliančius teiginius apie kavos ir šokolado derinį, gydytojai ir mitybos ekspertai ragina rinktis aiškius, įrodymais pagrįstus pakaitalus, kurie sumažina širdies ir kraujagyslių sistemai tenkančią naštą, bet nepažeidžia rytinio komforto. Tyrime pabrėžiami šie pakaitalai: šokoladą pakeisti datulėmis – tai patvirtina Kalifornijos universiteto tyrimas, rodantis, kad kortizolio kiekis sumažėja 20 % – ir rinktis pieno pagrindu pagamintus latte; pieno kalcis ir magnis gali sumažinti stimuliuojantį poveikį. Sofia Torres datulių sirupo latte su kardamonu reklamuojamas kaip saugesnis pasirinkimas. Ekspertai pataria vartoti kofeiną saikingai, vengti koncentruoto šokolado, stebėti širdies plakimą ir po tachikardijos epizodų kreiptis į kardiologą. Šios praktinės priemonės skirtos sumažinti aritmijos riziką, nesumažinant skonio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video