Populiarus jogurtas veikia organizmą: kodėl užrašas „0 % riebalų“ turėtų jus gąsdinti

hidden sugars misleading fat free

Riebalų pašalinimas siekiant pagaminti „0 % riebalų“ jogurtą dažnai paverčia kadaise paprastą maisto produktą į cukraus prisotintą, tekstūros požiūriu modifikuotą produktą. Gamintojai prideda cukrų, saldiklius ir tirštiklius, kad pakeistų skonį, o tai padidina gliukozės kiekį kraujyje ir sumažina sotumo jausmą. Pridėti stabilizatoriai ir konservantai gali sumažinti probiotikų naudą ir pabloginti riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimą. Laikui bėgant, šios modifikuotos sudėties produktai skatina užkandžiauti ir priaugti svorio, o ne maitintis. Toliau skaitykite praktiškus patarimus apie etiketės ir protingesnius pakeitimus, kad išvengtumėte spąstų.

Kaip riebalų pašalinimas paverčia jogurtą cukraus prisotintu užkandžiu

Pašalindami natūralius riebalus, kad pagamintų „0 % riebalų“ jogurtus, gamintojai dažnai prideda kompensacinių priedų – daugiausia cukraus ir saldiklių – siekdami atkurti skonį ir aromatą. Tai kompromisas, kuris paverčia maistingą užkandį koncentruotu paprastųjų angliavandenių šaltiniu.

Tyrimai rodo, kad etiketėse nurodytas padidintas cukraus ir stabilizatorių kiekis, kurie pakeičia tekstūrą ir sotumo jausmą. Rezultatas: greitesnis gliukozės padidėjimas, sumažėjęs vitaminų įsisavinimas ir ankstesnis alkio jausmas, skatinantis papildomą valgymą.

Tie, kurie aptarnauja kitus, raginami atidžiai tikrinti ingredientų sąrašus ir rinktis mažai riebalų turinčius jogurtus be pridėtų cukrų, užtikrinant maistingumą ir ilgalaikį sotumo jausmą žmonėms, kuriuos jie aptarnauja.

Kodėl mažai riebalų turintys jogurtai gali pakenkti cukraus kiekiui kraujyje ir svorio kontrolei

Parodžius, kaip riebalų pašalinimas skatina cukraus ir stabilizatorių pridėjimą, kyla kitas klausimas – kaip šie pakeitimai veikia gliukozės kiekį kraujyje ir kūno svorį.

Tyrėjai pažymi, kad saldumas didina glikemijos indeksą, skatindamas insulino šuolius, kurie skatina riebalų kaupimąsi. Pašalinti riebalai sumažina sotumo jausmą, skatina valgyti papildomus užkandžius ir suvartoti daugiau kalorijų per dieną. Be riebalų sutrinka riebaluose tirpių maistinių medžiagų įsisavinimas, o tai pakenkia numatytam maisto produktų praturtinimui.

Modeliai kartojasi: stebėjimo tyrimuose nustatyta, kad dažnas mažo riebumo, saldintų jogurtų vartojimas koreliuoja su prastesniu apetito kontrole ir svorio padidėjimu.

Skeptiškai nusiteikę skaitytojai, kurie aptarnauja kitus, raginami teikti pirmenybę natūraliems riebalams ir minimaliai pridėtam cukrui, kad būtų palaikomas stabilus cukraus kiekis kraujyje ir ilgalaikis sotumo jausmas.

Paslėptos išlaidos: priedai, konservantai ir prarasta probiotinė vertė

Dažnai noras pagaminti be riebalų jogurtą, kuris būtų skanus ir ilgai laikomas, verčia gamintojus pridėti įvairių tirštiklių, stabilizatorių, aromatizatorių ir konservantų, kurie keičia tekstūrą ir mikrobų gyvybingumą.

Tyrimai rodo, kad modifikuoti krakmolai, karageninas ir dirbtiniai aromatai maskuoja prarastą skonį; konservantai prailgina galiojimo laiką, bet slopina gyvas kultūras.

Tiems, kurie aptarnauja kitus – pacientus, klientus, bendruomenes – tai svarbu: žadami probiotikai gali būti sumažinti, gali būti sukelti virškinimo sutrikimai, o norint kompensuoti prislopintą skonį, gali padidėti priklausomybė nuo pridėtų cukrų.

Etiketės turi būti atidžiai tikrinamos.

Renkantis minimaliai apdorotus, mažai riebalų turinčius jogurtus, išsaugoma mikrobų nauda ir sumažinama paslėpta našta sveikatos sistemoms ir individualiai gerovei.

Riebalai yra svarbūs: vitaminų įsisavinimas ir ilgalaikis sotumo jausmas

Tiriant be riebalų jogurto teiginius, dėmesys kreipiamas į dvi konkrečias fiziologines pasekmes: sutrikusį riebalų tirpių vitaminų įsisavinimą ir sumažėjusį sotumo jausmą. Tyrėjai pažymi, kad vitaminams A, D, E ir K veiksmingam įsisavinimui reikalingi maistiniai riebalai; be riebalų arba praturtinti, bet be riebalų jogurtai gali suteikti mažiau naudingų mikroelementų tiems, kurie jais maitinasi.

Be to, riebalai prisideda prie lėtesnio skrandžio ištuštinimo ir ilgalaikio sotumo jausmo; jų trūkumas sutrumpina sotumo jausmą, skatina anksčiau užkasti ir suvartoti daugiau kalorijų per dieną. Skeptiškai nusiteikęs skaitytojas, tarnaujantis kitiems, turėtų įvertinti šiuos kompromisus, rekomenduodamas produktus, ir teikti pirmenybę tiems, kurie palaiko maistinių medžiagų biotinkamumą ir apetito kontrolę.

Kaip pasirinkti tikrą jogurtą: etiketės, sudėtis ir protingi pakeitimai

Nustačius, kad riebalai daro įtaką vitaminų įsisavinimui ir sotumo jausmui, kyla kitas klausimas – kaip vartotojai gali atpažinti jogurtus, kurie iš tiesų teikia šias naudas, o ne tik reklaminiais teiginiais.

Etiketės turi būti skaitomos kaip ataskaitos: teikite pirmenybę trumpiems ingredientų sąrašams, nenugriebtiems pienui ar grietinėlei ir be pridėtų cukrų. Atkreipkite dėmesį į tokius terminus: „be riebalų“, „mažai riebalų“, ilgi ingredientų sąrašai, cukraus sirupai, dirbtiniai saldikliai, tirštikliai, konservantai. Patikrinkite, ar yra gyvos kultūros ir ar produktas yra minimaliai apdorotas.

Protingi pasirinkimai: pakeiskite aromatizuotus 0 % jogurtus paprastu pilno riebumo jogurtu ir šviežiais vaisiais arba šiek tiek medaus. Geriau aptarnaukite kitus, pasirinkdami maistingus, minimaliai apdorotus produktus, kurie palaiko apetitą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video