Šio sviesto jokiu būdu negalima valgyti: kaip atpažinti pavojingą produktą parduotuvėje

Sviestas visada buvo laikomas vienu vertingiausių produktų ant mūsų stalo. Tačiau šiuolaikinė rinka pilna padirbinių, ir dažnai vietoj natūralaus sviesto gauname pavojingą augalinių riebalų, kvėpiklių ir dažiklių mišinį. Toks produktas ne tik neduos naudos, bet gali ir pakenkti sveikatai.

Kodėl padirbtas sviestas yra itin pavojingas sveikatai

  • Žemos kokybės riebalai. Vietoj pieno riebalų naudojami pigūs augaliniai aliejai arba margarinas, kurie neigiamai veikia kraujagysles.
  • Cheminiai priedai. Kad imituotų skonį ir kvapą, dedami kvėpikliai ir dažikliai.
  • Maistinės vertės trūkumas. Falsifikatuose nėra vitaminų A, D, E, kalcio ir naudingų rūgščių, kurių gausu tikrame svieste.

Kaip atpažinti pavojingą sviestą parduotuvėje

1. Perskaitykite sudėtį

Tikrame svieste turėtų būti tik „pasterizuota grietinėlė”. Bet kokie kiti ingredientai yra pavojaus signalas. Jei matote tokius ingredientus kaip „augaliniai aliejai”, „dalinai hidrinti riebalai”, „emulsikliai” ar „kvapiosios medžiagos”, geriau tokio produkto atsisakyti.

Natūralus sviestas gali turėti tik vieną papildomą ingredientą – druską (jei tai sūdytas sviestas). Jokių kitų priedų tikrame svieste neturėtų būti.

2. Atkreipkite dėmesį į riebalų kiekį

Kokybiško sviesto riebalų kiekis yra ne mažesnis kaip 72,5%. Jei produkte riebalų mažiau, prieš jus – tepus mišinys arba margarinas. Štai riebalų kiekis skirtinguose produktuose:

  • Sviestas aukščiausios kokybės – 82-85% riebalų
  • Tradicinis sviestas – 72,5-82% riebalų
  • Sumažinto riebumo sviestas – 60-62% riebalų
  • Tepus riebalų mišinys – 39-41% riebalų
  • Margarinas – 39-80% riebalų (bet tai augaliniai, ne pieno riebalai)

3. Patikrinkite kainą

Natūralus sviestas negali būti pernelyg pigus. Jei kaina įtartinai žema, produktas greičiausiai yra falsifikatas. Sviestas yra vienas iš tų produktų, kur dėl kokybės tikrai verta primokėti.

Vidutinė tikro sviesto kaina yra maždaug 3-4 kartus aukštesnė nei pigių margarinų ar tepių. Žinoma, kainos skirtingose parduotuvėse ir skirtingų prekės ženklų gali skirtis, tačiau ypač pigūs pasiūlymai turėtų sukelti įtarimą.

4. Apžiūrėkite pakuotę

Gamintojai visada nurodo pagaminimo datą, įmonės adresą ir turi sertifikavimą. Ieškokite aiškios etiketės su visa privaloma informacija:

  • Pilnas gamintojo pavadinimas ir adresas
  • Pagaminimo data ir galiojimo laikas
  • Laikymo sąlygos
  • Maistinės vertės lentelė
  • Sertifikavimo ženklas
  • Partijos numeris

Jei kuri nors iš šių informacijų trūksta arba etiketė atrodo prastai atspausdinta, neaiški, tai gali būti požymis, kad produktas nėra kokybiškas.

5. Spalva ir struktūra

Sviestas turi būti vientisas, be dėmių ir vandens lašelių. Pernelyg geltona spalva gali rodyti dažiklių naudojimą. Natūralus sviestas turi švelnią gelsvą spalvą, kuri gali būti intensyvesnė vasarą (kai karvės ganosi lauke ir gauna daugiau karotino) ir blyškesnė žiemą.

Tikro sviesto paviršius turėtų būti matinis, o ne blizgantis. Jei pastebite blizgančius, pernelyg geltonus, oranžinius atspalvius, tai gali būti ženklas, kad produkte yra dirbtinių dažiklių.

Paprastas testas sviesto tikrumui patikrinti namuose

Jei jau nusipirkote sviesto ir norite patikrinti jo tikrumą, galite atlikti šiuos paprastus testus:

1. Tirpinimo testas

Įdėkite gabalėlį sviesto į mažą puodelį ir pakaitinkite jį. Natūralus sviestas tirps tolygiai, sudarydamas skaidrų skystį su lengvu pieno kvapu. Falsifikatas dažnai tirpsta netolygiai, gali atsiskirti skirtingi sluoksniai, o kvapas gali būti nemalonus, cheminis arba visai nebūti pieno aromato.

2. Stingimo testas

Po ištirpinimo leiskite sviestui atvėsti kambario temperatūroje. Natūralus sviestas stings tolygiai, o falsifikuotas produktas gali sudaryti keistą konsistenciją, atsiskirti į sluoksnius arba stingti netolygiai.

3. Degimo testas

Uždekite mažą sviesto gabalėlį ant metalinio daikto (pvz., šaukšto). Tikras sviestas degs su švariu, gelsvai mėlynu liepsnos atspalviu ir maloniu kvapu. Falsifikuotas produktas dažnai dega kitokia spalva, gali spragėti ir skleisti nemalonų kvapą.

Kokią žalą gali padaryti falsifikuotas sviestas

Falsifikuotas sviestas ne tik neturi tų maistinių medžiagų, kurias gauname iš tikro sviesto, bet ir gali sukelti sveikatos problemų:

  • Širdies ir kraujagyslių ligos – dalinai hidrinti riebalai, dažnai naudojami pigių sviesto pakaitalų gamybai, didina „blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje, kas gali prisidėti prie širdies ligų vystymosi.
  • Virškinimo problemos – cheminiai priedai ir dirbtiniai saldikliai gali suke
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video