Mitybos mokslininkai laiko vištienos kepenėles vienu iš gamtos labiausiai koncentruotų būtinų maistinių medžiagų šaltinių. Ši dažnai nepastebima organinė mėsa turi neįtikėtinai daug vitamino A, B grupės vitaminų, geležies ir cholino – maistinių medžiagų, kurių trūksta daugelyje šiuolaikinių mitybos racionų. Maža 100 gramų porcija suteikia daugiau nei paros normą kelių vitaminų, tuo pačiu aprūpindama aukštos kokybės baltymais. Nepaisant šių privalumų, vištienos kepenėlės šiuolaikinėje kulinarijoje lieka nepakankamai išnaudojamos. Verta atidžiau išnagrinėti priežastis, lemiančias jų išskirtinį maistinį profilį, ir kaip jas saugiai įtraukti į mitybą.
Vištienos kepenėlių maistinė vertė: mikroelementų aukso kasykla
Nedaug maisto produktų prilygsta vištienos kepenėlių išskirtiniam maistiniam tankiui. Viena 100 g (3,5 uncijos) porcija suteikia daugiau nei 100 % paros normos vitamino B12, vitamino A ir vario, taip pat didelį kiekį folio rūgšties, geležies ir cinko.
Vištienos kepenyse yra cholinas, būtinas smegenų vystymuisi ir ląstelių palaikymui, bei selenas, kuris stiprina imuninę sistemą ir veikia kaip antioksidantas. Jos aukštos kokybės baltymai suteikia visus būtinus amino rūgštis, reikalingas audinių atsinaujinimui ir palaikymui.
Nepaisant nedidelio kaloringumo (apie 172 kalorijos 100 g porcijoje), vištienos kepenėlės turi didelę maistinę vertę, todėl yra puikus priedas sveikai mitybai.
Geležies turtingas supermaistas: kaip vištienos kepenėlės padeda kovoti su anemija ir nuovargiu
Vištienos kepenėlės yra vienas iš galingiausių natūralių hemo geležies šaltinių, kurių 100 gramų porcijoje yra apie 8,5 mg – beveik 50 % rekomenduojamos paros normos.
Ši labai biologiškai prieinama geležies forma absorbuojama efektyviau nei augalinės kilmės neheminės alternatyvos.
Asmenims, kenčiantiems nuo geležies trūkumo anemijos, reguliarus vištienos kepenėlių vartojimas gali žymiai pagerinti hemoglobino lygį, deguonies pernešimo gebą ir bendrą energijos lygį.
Sinergetinis vitamino B12 ir folato kiekis vištienos kepenyse dar labiau skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir funkcionavimą.
Sveikatos priežiūros specialistai dažnai rekomenduoja vištienos kepenėles kaip gydomąjį maistą pacientams, kurie patiria nepaaiškinamą nuovargį, silpnumą ar prastą koncentraciją – dažnus simptomus, būdingus nepakankamam geležies kiekiui
Vitaminas A ir regėjimas: vištienos kepenėlių nauda akių sveikatai
100 gramų porcijoje yra net 13 328 TV vitamino A, todėl vištienos kepenėlės yra vienas iš gamtos turtingiausių šio akims būtino maistingojo elemento šaltinių.
Šis vitaminas A palaiko rodopsino susidarymą, baltymo, kuris yra labai svarbus naktiniam matymui ir prisitaikymui prie silpno apšvietimo.
Reguliarus vištienos kepenėlių vartojimas padeda išlaikyti ragenos sveikatą ir gali sumažinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
Tyrimai rodo, kad vitamino A trūkumas gali sukelti kseroftalmiją – rimtą ligą, dėl kurios atsiranda naktinis aklumas ir, jei ji negydoma, negrįžtamas regėjimo praradimas.
Tiems, kurie nori išsaugoti regos aštrumą, vištienos kepenėlės yra puikus maistinis papildas.
B vitaminų šaltinis: smegenų sveikata ir energijos gamyba
Vištienos kepenyse esantis neįtikėtinas B vitaminų kompleksas daro jas išskirtiniu maisto produktu, gerinančiu kognityvines funkcijas ir medžiagų apykaitą. Vištienos kepenyse gausu B12, folio rūgšties, B6, riboflavino ir niacino, kurie palaiko neurotransmiterių sintezę, būtiną atminties ir nuotaikos reguliavimui.
Šie B grupės vitaminai yra svarbūs kofaktoriai ląstelių energijos gamyboje, paverčiant maistą naudingu ATP per Krebs ciklą. Tiems, kurie patiria nuovargį ar protinį apsiblausimą, reguliarus vartojimas gali pagerinti protinį aiškumą ir ištvermę.
Be to, folatas ir vitaminas B12 veikia sinergiškai, mažindami homocisteino lygį, taip potencialiai mažindami kognityvinių funkcijų silpnėjimo riziką ir palaikydami DNR sintezę greitai besidalijančiose ląstelėse.
Folato kiekis: kodėl vištienos kepenėlės yra būtinos nėštumo metu
Nėštumo metu folatas tampa bene svarbiausia maistine medžiaga, padedančia išvengti nervų vamzdelio defektų ir užtikrinančia tinkamą vaisiaus vystymąsi. Vištienos kepenėlės yra vienas iš gausiausių šio svarbaus B grupės vitamino šaltinių gamtoje, nes 100 gramų porcijoje yra apie 578 mikrogramų.
Sveikatos institucijos rekomenduoja nėščioms moterims kasdien suvartoti 600 mikrogramų folio rūgšties, todėl vištienos kepenėlės yra puikus maisto pasirinkimas. Be nervų vamzdelio defektų prevencijos, šis maistinis elementas padeda motinos kraujo kiekiui didėti, mažina anemijos riziką ir prisideda prie tinkamo placentos vystymosi.
Moterims, planuojančioms nėštumą, įtraukus vištienos kepenėles į mitybą prieš pastojimą, padeda pasiekti idealų folio rūgšties kiekį, kai tai yra svarbiausia.
Baltyminė kokybė: visapusiškas amino rūgščių profilis vištienos kepenyse
Vištienos kepenėlės išsiskiria iš daugelio baltymų šaltinių dėl savo išskirtinio amino rūgščių profilio, kuriame yra visos devynios žmogaus organizmui būtinos amino rūgštys, kurių organizmas negali pats pagaminti. Šis pilnavertis baltymas suteikia apie 26 gramus 100 gramų porcijoje, todėl tai yra efektyvus mitybos pasirinkimas.
Aukštos kokybės baltymai, esantys vištienos kepenyse, padeda palaikyti raumenis, gaminti fermentus ir stiprinti imuninę sistemą. Jų šakotosios grandinės amino rūgštys (leucinas, izoleucinas ir valinas) yra ypač vertingos audinių atsinaujinimui ir augimui.
Asmenims, kuriems reikia daugiau baltymų – sportininkams, nėščioms moterims ir ligonių reabilitacijos laikotarpiu esantiems asmenims – vištienos kepenėlės yra maistingų medžiagų turtinga alternatyva įprastiems baltymų šaltiniams.
Šiuolaikiniai vištienos kepenėlių paruošimo būdai, kad jos būtų skanios
Nors maistinės savybės daro vištienos kepenėles išskirtiniu sveikatingumo maisto produktu, daugelis žmonių dvejoja jas įtraukti į savo mitybą dėl abejonių dėl skonio ar tekstūros.
Šiuolaikiniai maisto gaminimo būdai gali paversti vištienos kepenėles skaniu patiekalu. Greitas kepimas stipria ugnimi neleidžia pervirti, dėl ko atsiranda kartumas. Prieš tai 2–3 valandas mirkant piene pašalinamas metalinis poskonis.
Derinant su saldžiais ingredientais, pavyzdžiui, karamelizuotais svogūnais arba balzamiko redukcija, subalansuojamos mineralinės natos. Įmaišant į paštetus su žolelėmis ir sviestu, sukuriama pradedantiesiems priimtina tekstūra. Įtraukiant į pažįstamus patiekalus, pavyzdžiui, makaronų padažus arba ryžių pilafą, kepenėlės įvedamos palaipsniui, todėl jos tampa priimtinesnės abejojantiems valgytojams.
Susirūpinimą keliančios problemos: toksinai, cholesterolis ir tinkamas tiekimas
Nepaisant maistinių privalumų, vištienos kepenėlės vartojimas kelia keletą pagrįstų susirūpinimą keliančių klausimų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.
Vištienos kepenyse gali kauptis toksinai ir sunkieji metalai, todėl jas reikia atsargiai rinktis iš ekologinių, laisvai laikomų gyvulių ūkių. Nors kepenyse yra cholesterolio, saikingas jų vartojimas atitinka sveiką mitybą, nes jose esančios maistinės medžiagos palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Tinkamas paruošimas sumažina galimus pavojus – kruopštus virimas pašalina patogenus, o apipjaustymas pašalina nepageidaujamus audinius. Nėščios moterys turėtų riboti jo vartojimą dėl vitamino A galimo teratogeninio poveikio, jei jo kiekis yra per didelis. Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą, vartotojai turėtų patikrinti produkto kilmę, užtikrinti, kad jis būtų visiškai išvirtas, ir įtraukti kepenis į įvairią mitybą, o ne vartoti jas kasdien.