Vartotojai dažnai atmeta šaldytus maisto produktus kaip maistingumo požiūriu prastesnius už šviežius. Naujausi duomenys paneigia šį požiūrį. Registruotas dietologas atkreipia dėmesį, kad greito šaldymo technologijos leidžia išsaugoti maistines medžiagas pasiekusios didžiausią brandą, o „švieži“ produktai transportavimo ir laikymo metu palaipsniui praranda vitaminus. Tyrimai rodo, kad šaldyti brokoliai turi daugiau riboflavino nei švieži, o šaldyti jūros gėrybės išlaiko omega-3 riebalų rūgščių kiekį kelis mėnesius. Supratimas apie šiuos maistinių medžiagų skirtumus gali turėti didelį poveikį mitybos kokybei, nepadidinant maisto išlaidų.
Tinkamai užšaldytų maisto produktų maistinė vertė
Priešingai nei paprastai manoma, tinkamai užšaldyti maisto produktai dažnai išlaiko daugiau maistinių medžiagų nei „švieži“ produktai, kuriuos galima rasti prekybos centruose. Šis maistinis pranašumas kyla iš perdirbimo laiko, nes užšaldyti produktai paprastai konservuojami pasiekę didžiausią brandą, o prekybos centruose parduodami švieži produktai gali prarasti vitaminų pervežimo ir laikymo metu.
Šį teiginį patvirtina įvairių maisto produktų kategorijų duomenys. Šaldyti jūros gėrybės išlaiko didžiąją dalį omega-3 riebalų net ir po trijų mėnesių šaldymo. Panašiai, šaldyti brokoliai dažnai turi daugiau riboflavino (vitamino B2) nei švieži – tai maistinė medžiaga, būtina virškinimo ir smegenų sveikatai. Vartotojams, kurie negali kasdien pirkti šviežių produktų, šaldyti produktai yra maistinga alternatyva.
Dažniausiai pasitaikančios klaidingos nuomonės apie šaldymą ir maisto kokybę
Daugelis vartotojų turi įsitvirtinusių mitų apie šaldytus maisto produktus, kurie daro įtaką jų pirkimo sprendimams. Nuomonė, kad šaldymas sumažina maistinę vertę, prieštarauja moksliniams įrodymams; tinkamai šaldyti maisto produktai išlaiko beveik visas maistines medžiagas, kartais netgi daugiau nei „švieži“ prekybos centruose parduodami produktai, kurie gali būti transportuojami keletą dienų.
Kitas klaidingas įsitikinimas yra tas, kad šaldyti maisto produktai yra tik „būtinas blogis“ miesto gyventojams, kurie neturi galimybės kasdien apsipirkti. Iš tiesų, laiku užšaldžius maistą, jis išlieka be cheminių konservantų. Tyrimai rodo, kad užšaldyti jūros gėrybės išlaiko omega-3 kiekį net po trijų mėnesių, o užšaldyti brokoliai dažnai turi daugiau riboflavino nei švieži – tai yra svarbi virškinimo ir nervų sistemos sveikatai medžiaga.
Strateginiai maisto pasirinkimai jūsų šaldikliui
Sprendžiant, kokie produktai verti vietos šaldiklyje, vartotojai turėtų teikti pirmenybę maisto produktams, kurie šaldymo proceso metu išlaiko ar net pagerina savo maistinę vertę. Jūros gėrybės yra puikus pasirinkimas, nes net po trijų mėnesių šaldymo jos išlaiko didžiąją dalį omega-3 riebalų rūgščių. Daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, šaldytos dažnai turi daugiau riboflavino (vitamino B2) nei „šviežios“.
Miestiečiai, turintys ribotas apsipirkimo galimybes, ypač naudoja strateginį šaldymą. Vartotojai turėtų vertinti šaldytus maisto produktus ne kaip kompromisą, o kaip praktišką alternatyvą, kuri dažnai geriau išsaugo maistines medžiagas nei tariamai švieži produktai, esantys prekybos centrų lentynose