Šis gėrimas gali sustabdyti jūsų širdį: pagrindinis sveikatos priešas

Širdies ir kraujagyslių ligos tebėra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje, o jų priežastis yra stebėtinai akivaizdi. Cukraus turintys gėrimai – nuo gaiviųjų gėrimų iki vaisių sulčių – tyliai kenkia širdžiai įvairiais būdais. Jie padidina cukraus kiekį kraujyje, sukelia uždegimą ir sutrikdo cholesterolio pusiausvyrą. Dauguma vartotojų nežino, kaip šie gėrimai konkrečiai pagreitina arterijų pažeidimus. Įrodymai, siejantys skystą cukrų su širdies priepuoliais, vis gausėja, tačiau milijonai žmonių kasdien vartoja šiuos gėrimus, nesuvokdami galimų pasekmių.

Šokiruojanti statistika apie saldžių gėrimų vartojimą

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, beveik 63 % suaugusių amerikiečių kasdien vartoja bent vieną saldų gėrimą. Tai reiškia, kad maždaug 156 milijonai amerikiečių reguliariai vartoja šiuos potencialiai kenksmingus gėrimus.

Vidutinis suvartojimas siekia 170 litrų vienam asmeniui per metus, o didžiausias suvartojimas yra tarp paauglių ir jaunų suaugusiųjų. Tyrimai rodo, kad mažesnes pajamas gaunantys asmenys suvartoja 20 % daugiau saldžių gėrimų nei turtingesnių rajonų gyventojai.

Labiausiai nerimą kelia tai, kad mokslininkai nustatė, jog reguliarus vartojimas padidina širdies ir kraujagyslių ligų mirtingumą 44 %. Kiekviena papildoma paros porcija yra susijusi su 8 % didesne hipertenzijos rizika.

Kaip jūsų organizmas apdoroja cukrų: kelias į širdies pažeidimus

Vartojant saldų gėrimą, organizme prasideda sudėtingas biocheminis procesas, kuris galiausiai gali pakenkti širdies ir kraujagyslių sistemai.

Gliukozės kiekis kraujyje greitai pakyla, o tai sukelia insulino išsiskyrimą, kuris perneša cukrų į ląsteles. Dažni šuoliai sukelia insulino rezistenciją ir arterijų sienelių uždegimą.

Kepenys perteklinį cukrų paverčia riebalais, didindamos trigliceridų kiekį ir skatindamos aterosklerozę. Dėl to susiaurėja arterijos ir pakyla kraujospūdis, o tai apsunkina širdies darbą.

Be to, cukraus metabolizmas gamina uždegiminius junginius ir laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia širdies audinį.

Laikui bėgant šie mechanizmai prisideda prie hipertenzijos, aterosklerozės ir padidėjusios širdies priepuolio rizikos – taip cukrus tampa svarbiu širdies ir kraujagyslių ligų veiksniu.

Paslėpti skysto cukraus šaltiniai jūsų kasdienėje mityboje

Be akivaizdžių kaltininkų, tokių kaip gazuoti gėrimai ir energetiniai gėrimai, cukrus slypi daugelyje gėrimų, kuriuos vartotojai dažnai laiko sveikais alternatyvais. Vaisių sultys, nepaisant jų natūralios kilmės, gali turėti tiek pat cukraus, kiek ir gaivieji gėrimai. Saldinti arbatos, aromatizuoti kavos gėrimai ir sportiniai gėrimai dažnai suteikia didelę cukraus dozę be jokios maistinės vertės.

Buteliuose parduodamuose kokteiliuose ir pusryčių gėrimuose paprastai yra pridėta cukraus, kuris viršija vaisių kiekį. Net augaliniai pienai dažnai turi saldiklių. Vitaminizuoti vandenys ir „pagerinti“ gėrimai reklamuojami kaip naudingi sveikatai, tačiau juose yra didelis cukraus kiekis.

Skaityti maisto produktų etiketės tebėra labai svarbu – gamintojai gali nurodyti cukrų įvairiais pavadinimais, kad paslėptų jo bendrą kiekį.

Insulino ryšys: kodėl jūsų širdis moka kainą

Reguliarus cukraus prisotintų gėrimų vartojimas sukelia pavojingą metabolinių procesų grandinę, kurios centre yra hormonas insulinas.

Kai didelis kiekis skysto cukraus patenka į kraują, kasos liauka išskiria per daug insulino, kad reguliuotų gliukozės kiekį kraujyje. Šis nuolatinis perteklius sukelia atsparumą insulinui, dėl kurio širdis turi dirbti sunkiau, o kraujagyslės uždegasi ir tampa mažiau lanksčios.

Tyrimai rodo, kad šis uždegiminis būklė pagreitina aterosklerozę – aterosklerozės plokštelių susidarymą arterijų sienose.

Be to, atsparumas insulinui skatina natrio sulaikymą ir padidina simpatinės nervų sistemos aktyvumą, dėl to pakyla kraujospūdis ir dar labiau apsunkinama širdies funkcija.

Šis insulino reguliavimo sutrikimas galiausiai prisideda prie hipertenzijos, aritmijų ir padidėjusios širdies nepakankamumo rizikos.

Ne tik svorio padidėjimas: metabolizmo pokyčiai, kurie kenkia jūsų širdžiai

Nors insulino sutrikimas yra vienas iš pagrindinių širdies pažeidimų priežasčių, cukraus turinčių gėrimų poveikis medžiagų apykaitai yra kur kas didesnis nei matomas svorio padidėjimas.

Tyrimai rodo, kad šie gėrimai sukelia pavojingus medžiagų apykaitos pokyčius, nepriklausomai nuo nutukimo lygio. Jie padidina trigliceridų kiekį, sumažina HDL („gerojo“) cholesterolio kiekį ir skatina vidaus organų riebalų kaupimąsi aplink organus. Šie medžiagų apykaitoje aktyvūs riebalai gamina uždegiminius junginius, kurie tiesiogiai pažeidžia arterijų sieneles.

Be to, cukrumi saldinti gėrimai keičia mitochondrijų funkciją širdies ląstelėse, mažindami energijos gamybos efektyvumą. Dėl to atsirandantis oksidacinis stresas pagreitina aterosklerozės vystymąsi ir silpnina širdies raumens susitraukiamumą.

Šie medžiagų apykaitos sutrikimai sudaro idealias sąlygas širdies ir kraujagyslių ligoms net ir tiems asmenims, kurie išoriškai atrodo sveiki.

Pagalbą priklausomybei įveikti: suprasti savo potraukį cukrui

Potraukis cukrui dažnai reiškia daugiau nei paprastą alkį ar norą paragauti – tai sudėtingos neurobiologinės priklausomybės, atspindinčios priklausomybės nuo kontroliuojamų medžiagų modelius, požymis.

Vartojant cukrų, smegenų atlygio centre išsiskiria dopaminas, sukuriantis malonumo pojūtį, kuris stiprina vartojimo elgesį. Ši neurocheminė reakcija gali sukelti toleranciją, dėl kurios norint pasiekti pasitenkinimą reikia vis didesnių cukraus kiekių.

Aplinkos veiksniai, emocinės būsenos ir cukraus kiekio kraujyje svyravimai dar labiau sustiprina potraukį. Daugeliui žmonių cukrumi saldinti gėrimai tampa ypač problematiški, nes jie suteikia koncentruotas dozes be sotumo signalų.

Šių mechanizmų supratimas padeda paaiškinti, kodėl vien tik valia dažnai pasirodo esanti nepakankama, norint ištrūkti iš cukraus priklausomybės ciklo.

Sveikesnės alternatyvos, kurios nekenkia jūsų širdžiai

Nepaisant plačiai paplitusių saldžių gėrimų, yra daug širdžiai naudingų alternatyvų, kurios gali numalšinti troškulį nekenkiant širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Vanduo išlieka geriausiu pasirinkimu, nes jis drėkina organizmą be kalorijų ir priedų.

Nesaldinta arbata turi antioksidantų, kurie gali mažinti uždegimą ir gerinti širdies funkciją.

Tiems, kurie ieško skonio, vanduo su agurkais, uogomis ar citrusiniais vaisiais suteikia natūralų saldumą be cukraus.

Gazuotas vanduo su 100 % vaisių sulčių priedu – tai gaivus, mažai cukraus turintis gėrimas.

Namų gamybos kokteiliai, pagaminti iš vaisių, lapinių daržovių ir nesaldinto augalinio pieno, suteikia maistinių medžiagų ir leidžia kontroliuoti cukraus kiekį.

Tikros istorijos: išgyvenusieji, kurie pakeitė savo gėrimo įpročius

Gilios įpročių permainos gali išgelbėti gyvybes, kaip parodė daugybė širdies smūgį patyrusių žmonių, kurie iš savo mitybos pašalino cukraus turinčius gėrimus.

52-ejų Linda Peterson, išgyvenusi širdies sustojimą, pradėjo gerti aromatizuotą vandenį. Per šešis mėnesius jos cholesterolio lygis normalizavosi.

Panašiai, 45 metų vadovas Marcus Johnson savo kasdienius energetinius gėrimus pakeitė žaliąja arbata ir taip sumažino kraujospūdį iki sveiko lygio.

Kardiologė dr. Emma Chen pažymi, kad šie atvejai atspindi platesnę tendenciją: „Nedideli, nuoseklūs gėrimų vartojimo pokyčiai turi žymų poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatos rodikliams.“

Pagalbos grupės dabar specialiai kreipia dėmesį į gėrimų vartojimo įpročius kartu su tradicine širdies reabilitacija, pripažindamos, kad gyvenimo būdo pokyčiai prasideda nuo to,

30 dienų planas, kaip pašalinti saldžius gėrimus iš savo gyvenimo

Norint atsikratyti priklausomybės nuo saldžių gėrimų, reikia ne tik valios, bet ir struktūruoto požiūrio. 30 dienų planas siūlo praktišką sistemą, padedančią pasiekti ilgalaikių pokyčių.

1 savaitė: Nustatykite vartojimo įpročius ir sumažinkite suvartojimą 25 %. Pakeiskite vandeniu arba nesaldintomis alternatyvomis.

2 savaitė: Sumažinkite suvartojimą 50 % ir pradėkite vartoti skonio stiprinimo priemones, pavyzdžiui, vaisiais pagardintą vandenį arba žolelių arbatas.

3 savaitė: ribokite saldžių gėrimų vartojimą tik savaitgaliais ir ieškokite patenkinamų pakaitalų.

4 savaitė: Visiškai atsisakykite saldžių gėrimų ir palaikykite hidrataciją vartodami sveikąsias alternatyvas.

Per visą mėnesį sekite pažangą, švęskite pasiekimus ir pasiruoškite retoms nesėkmėms, turėdami iš anksto numatytas strategijas, kaip su jomis susidoroti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video