Šis desertas su cinamono aromatu ir auksine plutele yra gardus, lengvas ir sveikas klasikinių blynų variantas.
Kepti obuolių blyneliai – skanus, bet sveikas patiekalas, kuriame tradicinių blynų lengvumas dera su šviežių obuolių skoniu. Kitaip nei įprasti blynai, kurie kepami keptuvėje su daug aliejaus, čia tešla kepama orkaitėje – be papildomo aliejaus ir be papildomų kalorijų. Rezultatas – orus desertas su švelnia tekstūra ir natūraliu saldumu.
Šiek tiek istorijos
Blynai turi senas tradicijas – dar senovės Rusijoje jie simbolizavo saulę ir naują pradžią. Laikui bėgant receptas peržengė sienas ir tapo dešimčių variantų visame pasaulyje pagrindu. Obuoliai, kaip vieni iš labiausiai prieinamų vaisių Europoje, greitai rado vietą šiame deserte. Kai kuriose šalyse tokie kepiniai vadinami clafoutis, tačiau rusų tradicijoje jie išlaikė klasikinių blynų dvasią, praturtintą vaisių gaiva.
Reikalingi ingredientai
- 4 kiaušiniai
- Žiupsnelis druskos
- 10 g vanilinio cukraus
- 20 g cukraus
- 400 ml šviežio pieno
- 250 g miltų
- 30 g alyvuogių aliejaus
- 3 obuoliai
Paruošimo būdas
- Kiaušinius išplakite su druska, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
- Įpilkite pusę pieno ir miltų, išmaišykite iki vientisos masės.
- Palaipsniui supilkite likusį pieną ir aliejų, tada leiskite tešlai kelias minutes pailsėti.
- Obuolius nulupkite ir stambiai sutarkuokite.
- Į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (38×34 cm) supilkite tešlą ir ant jos išdėliokite obuolius.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių, kol desertas taps auksinis.
Patiekimas ir baigiamasis akcentas
Atvėsusią tešlą galite supjaustyti kvadratiniais gabalėliais arba susukti į ritinėlius. Lengvas pabarstymas cukrumi ir cinamonu išryškins obuolių skonį ir suteiks dar daugiau jaukumo bei šilumos.
Taip gausite lengvą ir aromatingą desertą be perteklinio riebalų kiekio, kuris puikiai tinka popietiniam užkandžiui ar saldžiai vakarienės pabaigai.
Patarimai ir variacijos
- Vietoj alyvuogių aliejaus galite naudoti kokosų aliejų, kuris suteiks subtilų tropinį aromatą.
- Jei mėgstate ryškesnį skonį, į tešlą įmaišykite truputį tarkuotos citrinos žievelės.
- Obuolių veislės pasirinkimas taip pat svarbus – rūgštesni obuoliai, pavyzdžiui, Antaniniai, sukurs malonų kontrastą saldžiai tešlai.
- Desertas puikiai dera su nedideliu kiekiu graikiško jogurto arba natūralios grietinėlės.
- Norint sumažinti cukraus kiekį, galima dalį cukraus pakeisti medumi arba klevų sirupu.
Maistinės savybės
Šis desertas ne tik skanus, bet ir palyginti sveikas:
- Obuoliuose gausu skaidulų ir antioksidantų
- Kiaušiniai suteikia vertingų baltymų
- Minimalus pridėto cukraus kiekis leidžia mėgautis natūraliu obuolių saldumu
- Kepant orkaitėje nereikia papildomo aliejaus, todėl sumažėja bendras kalorijų kiekis
Mėgaukitės šiuo švelniu obuolių desertu bet kuriuo metų laiku – jis ypač skanus rudenį, kai obuolių derlius gausus ir įvairus!
Autorius: Moteris
9:32 | 23 rugpjūčio 25
SPODELY