Skandinaviška dieta yra įtikinamas požiūris į mitybą, kurio ilgaamžiškumo privalumai yra įrodyti. Tyrimai rodo, kad tradicinius šiaurietiškus mitybos įpročius laikantys žmonės rečiau serga lėtinėmis ligomis ir gyvena ilgiau. Ši augalinė mityba akcentuoja viso grūdo produktus, uogas, riebų žuvį ir sezoninius produktus, sudarančius maistingą pagrindą, pagrįstą moksliniais įrodymais. Nors kai kuriais aspektais panaši į Viduržemio jūros regiono mitybą, Šiaurės šalių mityba turi aiškių privalumų dėl unikalių regioninių ingredientų ir ruošimo būdų derinio. Kodėl ši protėvių mityba yra tokia veiksminga šiuolaikiniams sveikatos problemoms spręsti?
Skandinavų mitybos ilgaamžiškumo privalumų mokslinis pagrindas
Daugybė ilgalaikių tyrimų patvirtino stiprų ryšį tarp tradicinių šiaurietiškų mitybos įpročių ir ilgesnės gyvenimo trukmės. Amerikos klinikinės mitybos žurnale paskelbti tyrimai rodo, kad šalto vandens žuvyse esantis didelis omega-3 riebalų rūgščių kiekis žymiai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką 20–30 %.
Gausiai augančios uogos, ypač spanguolės ir mėlynės, yra antioksidantų šaltinis, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir ląstelių pažeidimais. Be to, rugiai ir kiti neskaldytų grūdų produktai turi lignanų, kurių priešuždegiminės savybės yra moksliškai įrodyta.
Danijos, Švedijos ir Suomijos gyventojų tyrimai rodo, kad tradicinės šiaurietiškos mitybos šalininkų medžiagų apykaitos sutrikimų dažnis yra nuosekliai mažesnis nei vakarietiškos mitybos šalininkų.
Tradicinių šiaurės šalių mitybos modelių pagrindiniai komponentai
Tradicinė Šiaurės šalių dieta susideda iš kelių pagrindinių komponentų, kurie prisideda prie jos nepaprastos naudos sveikatai. Tai nesijoti grūdai, tokie kaip rugiai, miežiai ir avižos; gausiai antioksidantų turinčios uogos; riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša ir silkė, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių; šakniavaisiai; ankštiniai; ir ribotas perdirbtų maisto produktų kiekis.
Skirtingai nuo daugelio vakarietiškų mitybos modelių, šiaurietiškoje mityboje akcentuojami sezoniniai, vietiniai produktai ir tvarūs baltymų šaltiniai. Fermentuoti pieno produktai užima svarbią vietą, nes yra naudingų probiotikų šaltinis. Ši mityba natūraliai riboja rafinuoto cukraus ir labai perdirbtų ingredientų vartojimą, vietoj to akcentuojant maistingus maisto produktus.
Šis subalansuotas požiūris užtikrina būtinų vitaminų, mineralų, sveikų riebalų ir ląstelienos, kurie yra pagrindiniai ilgaamžiškumo ir bendros gerovės elementai, tiekimą.
Su Skandinavijos požiūriu susiję sveikatos rezultatai
Tyrimai, kuriuose buvo tiriamos populiacijos, laikydamosi Skandinavijos mitybos modelio, nuosekliai parodė reikšmingus teigiamus sveikatos rezultatus pagal daugelį rodiklių. Tyrimai rodo, kad sumažėjo širdies ir kraujagyslių ligų, 2 tipo diabeto ir tam tikrų vėžio rūšių sergamumas tarp šio modelio laikytis. Dietos priešuždegiminės savybės prisideda prie lėtinių ligų sergamumo mažėjimo.
Mirtingumo duomenys rodo, kad Šiaurės šalyse, kur vyrauja tradiciniai mitybos įpročiai, gyvenimo trukmė yra ilgesnė. Mokslininkai šiuos privalumus sieja su omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų ir skaidulinėmis medžiagomis turtingų maisto produktų deriniu. Be to, užfiksuotas psichinės sveikatos pagerėjimas – reguliariai vartojant riebius žuvies produktus ir fermentuotus produktus, kurie yra pagrindiniai Skandinavijos mitybos elementai, sumažėjo depresijos atvejų skaičius.
Praktiniai būdai, kaip įtraukti šiaurinius maisto produktus į kasdienį maistą
Prisitaikyti prie Skandinavijos mitybos modelio nebūtina, ypač jei Šiaurės šalių pagrindinius maisto produktus įtraukiate į esamą mitybą palaipsniui. Pradėkite nuo nesijotų grūdų, pavyzdžiui, rugiai ir miežiai, įtraukdami juos į pusryčių košes arba pakeisdami rafinuotą duoną rugbrød (danų rugine duona).
Baltyminių maisto produktų šaltinius pakeiskite riebiomis žuvimis, pavyzdžiui, lašiša, silkė ar skumbrė, dviem kartais per savaitę. Į jogurtą ar desertus įmaišykite uogų (spanguolių, mėlynių). Maisto gaminimui alyvuogių aliejų pakeiskite rapsų aliejumi ir išbandykite prieskonines žoleles, pavyzdžiui, krapus ir kmynus.
Vietinės daržovės, ypač šakniavaisiai, kopūstai ir lapiniai kopūstai, gali papildyti bet kokį patiekalą kaip garnyras arba būti sriubų pagrindas.
Skandinavijos mitybos palyginimas su kitomis populiariomis mitybos programomis
Dažnai palankiai lyginamas su Viduržemio jūros regiono ir DASH dietomis, Skandinavijos mitybos modelis turi bendrų principų su šiais gerai ištirtais planais, tačiau išlaiko savitas regionines ypatybes.
Visos trys dietos akcentuoja nesaldintus maisto produktus, minimaliai apdorotus ingredientus ir gausų augalinių produktų vartojimą. Viduržemio jūros regiono dieta pasižymi alyvuogių aliejumi ir vynu, o Skandinavijos dieta – kanolos aliejumi ir ribotu alkoholio vartojimu. Skirtingai nuo vegetariškos ar paleo dietos, šiaurietiška mityba apima tvarias jūros gėrybes ir saikingą mėsos vartojimą.
Skandinaviška dieta atitinka DASH dietos principus, kuriuose didžiausias dėmesys skiriamas natrio vartojimo mažinimui ir kalio vartojimo didinimui, tačiau didesnis akcentas dedamas sezoniniam maistui ir tradiciniams konservavimo metodams, pavyzdžiui, fermentavimui.