Bananuose yra junginių, kurie jautriems žmonėms sukelia virškinimo sutrikimų. Chitinazės baltymai gali paskatinti imuninę reakciją, o amilazės inhibitoriai trikdo angliavandenių virškinimą. Neprinokusiuose bananuose esantys FODMAP ir atsparūs krakmolai fermentuojasi žarnyne, sukeldami dujas ir diskomfortą. Ypač pažeidžiami žmonės, sergantys IBS, fruktozės malabsorbcija arba lateksinių vaisių sindromu. Svarbu ir prinokę bananai – žaliuose bananuose yra sunkiau virškinamo krakmolo. Šių mechanizmų supratimas padeda rasti alternatyvas tiems, kurie jaučia su bananais susijusį skrandžio skausmą.
Paslėpti bananuose esantys junginiai, sukeliantys virškinimo sutrikimus
Trys pagrindiniai bananuose esantys junginiai jautriems žmonėms gali sukelti virškinimo sutrikimų. Chitinazė, baltymas, apsaugantis vaisius nuo patogenų, yra panašus į įprastą alergeną ir gali paskatinti imuninę reakciją. Ši reakcija gali pasireikšti skrandžio skausmu ir pilvo pūtimu.
Be to, bananuose yra amilazės inhibitorių, kurie trukdo virškinti sudėtingus angliavandenius. Kai šie angliavandeniai nesuvirškinami, jie fermentuojasi žarnyne, sukeldami dujas ir diskomfortą.
Galiausiai bananuose esantys FODMAP (fermentuojamieji oligosacharidai, disacharidai, monosacharidai ir polioliai ) gali sukelti osmosinį poveikį virškinamajame trakte, pritraukti vandens į žarnyną ir sustiprinti skausmo simptomus.
Kai svarbu prinokę bananai: Kaip bananų brandumas veikia jūsų žarnyną?
Bananų sunokimas daro didelę įtaką jų virškinimui, nes keičiasi jų cheminė sudėtis ir galimybė sukelti skrandžio skausmus.
Nesunokusiuose žaliuose bananuose yra daug atsparaus krakmolo ir amilazei atsparių oligosacharidų, kuriuos žmogaus virškinimo fermentai sunkiai suskaido. Šie junginiai dažnai fermentuojasi storojoje žarnoje, todėl jautriems žmonėms sukelia pilvo pūtimą ir diskomfortą.
Bananams nokstant šie krakmolai virsta paprastesniais cukrais ir tampa lengviau virškinami. Tačiau labai prinokusiuose bananuose su rudomis dėmėmis yra didesnis histamino kiekis, kuris gali sukelti reakcijas tiems, kurie netoleruoja histamino.
Gastroenterologai paprastai rekomenduoja rinktis geltonus bananus su minimaliu kiekiu žalios ar rudos spalvos dėmių, kad jie būtų idealiai virškinami.
Medicininės būklės, dėl kurių bananai tampa virškinimo priešais
Nors bananai paprastai laikomi saugiu ir daugeliui žmonių lengvai virškinamu vaisiumi, tam tikros sveikatos būklės gali paversti šį įprastą maisto produktą didelių virškinimo sutrikimų šaltiniu.
Dirgliosios žarnos sindromu (DŽS) sergantiems asmenims dėl bananuose esančių fermentuojamų angliavandenių gali atsirasti pilvo pūtimas ir skausmas. Fruktozės malabsorbcija sergantiems asmenims dažnai sunku apdoroti bananų cukrų, todėl juos vargina mėšlungis ir viduriavimas. Sergantieji latekso-vaisių sindromu gali turėti kryžminę alerginę reakciją į bananuose esančius baltymus.
Be to, sergantieji lėtinėmis inkstų ligomis turėtų riboti bananų vartojimą dėl didelio kalio kiekio, o sergantieji gastropareze gali pastebėti, kad bananuose esančios skaidulos sulėtina ir taip sutrikusį skrandžio išsituštinimą.
Su bananais susijusio skrandžio skausmo moksliniai pagrindai
Išnagrinėjus fiziologinius mechanizmus, lemiančius bananų vartojimą ir pilvo skausmus, galima rasti keletą mokslinių šio nemalonaus reiškinio paaiškinimų.
Bananuose yra fruktozės ir oligosacharidų, kurių kai kurie žmonės negali tinkamai suvirškinti, todėl jie fermentuojasi žarnyne ir dėl to susidaro dujų. Vaisiuose esančios tirpios skaidulos, ypač atsparus krakmolas neprinokusiuose bananuose, gali sustiprinti šį poveikį.
Be to, bananuose yra amilazės inhibitorių, trukdančių virškinti krakmolą, ir chitinazės – baltymo, dėl kryžminės reakcijos sukeliančio alergines reakcijas lateksui jautriems žmonėms. Sergantiesiems dirgliosios žarnos sindromu, bananuose esantys fermentuojamieji angliavandeniai gali sukelti skausmą dėl žarnyno išsiplėtimo ir padidėjusio jautrumo.
Įspėjamieji ženklai, kad jūsų organizmas netoleruoja bananų
Įspėjamųjų bananų netoleravimo požymių atpažinimas gali padėti žmonėms nustatyti probleminius mitybos modelius, kol neišsivystė sunkūs virškinimo sutrikimai. Pagrindiniai požymiai – iš karto po vartojimo atsiradęs pilvo pūtimas, mėšlungis ar pykinimas ir lėtinis virškinimo diskomfortas, kuris išnyksta išbraukus bananus iš raciono.
Kai kuriems asmenims per kelias valandas po bananų vartojimo gali pasireikšti ne tokie akivaizdūs simptomai, pavyzdžiui, galvos skausmas, odos bėrimas ar nuovargis. Pastoviai pastebėjus šias reakcijas po bananų vartojimo, būtina koreguoti mitybą. Medikai rekomenduoja vesti maisto žurnalą, kad būtų galima stebėti simptomus ir jų sąsajas su bananų vartojimu, ir, prieš pasireiškiant sunkioms reakcijoms, nustatyti netoleravimą patvirtinančius dėsningumus.
Alternatyvūs vaisiai jautriems bananams
Egzistuoja daug skanių ir maistingų alternatyvų jautriems bananams asmenims, kurie vis tiek nori mėgautis vaisiais savo mitybos racione. Obuoliuose, kriaušėse ir uogose yra skaidulų, o jų sudėtyje nėra chitinazės – fermento, sukeliančio alergiją bananams. Citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai ir greipfrutai, suteikia vitamino C, nors botaniškai nėra susiję su bananais.
Tiems, kurie ieško tropinių vaisių skonio, mangai, papajos ir kiviai gali patenkinti potraukį ir nesukelti diskomforto. Kaulavaisiai, įskaitant persikus, slyvas ir nektarinus, yra panašiai saldūs ir maistingi. Diegiant šias alternatyvas, ekspertai rekomenduoja pradėti nuo mažų porcijų, kad įsitikintumėte, ar jos nesukelia panašaus jautrumo.