Naujausi Oklando universiteto tyrimai rodo, kad juodieji serbentai iš tiesų gali padėti sumažinti visceralinių riebalų kiekį. Per 12 savaičių juodųjų serbentų ekstraktą vartojusių dalyvių vidinių riebalų kiekis sumažėjo 11 %, o placebo grupėje – tik 2 %. Panašu, kad juoduosiuose serbentuose esantys antocianinai suaktyvina AMPK, fermentą, kuris reguliuoja riebalų apykaitą ir padidina medžiagų apykaitos greitį ramybės būsenoje maždaug 7 %. Šios išvados atskleidžia daug žadantį natūralių svorio reguliavimo metodų potencialą.
Mokslas apie juodųjų serbentų riebalų deginimo potencialą
Keliuose naujausiuose tyrimuose nustatyta, kad juoduosiuose serbentuose esantys junginiai gali turėti įtakos riebalų apykaitai organizme. Tyrėjai nustatė, kad antocianinai – polifenoliai, suteikiantys juodiesiems serbentams tamsiai violetinę spalvą, aktyvina tam tikrus fermentus, dalyvaujančius riebalų oksidacijoje.
2022 m. laboratorinis tyrimas parodė, kad juodųjų serbentų ekstraktas padidino adiponektino, hormono, reguliuojančio gliukozės kiekį ir riebalų rūgščių skaidymą, gamybą. Mokslininkai pastebėjo, kad aštuonias savaites kasdien po 100 mg juodųjų serbentų ekstrakto vartojusių dalyvių visceralinių riebalų kiekis sumažėjo 5-7 %, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.
Nors ir daug žadantys, mokslininkai įspėja, kad šie rezultatai yra pirmieji įrodymai, kuriuos reikia papildomai kliniškai patvirtinti, kad būtų galima pateikti galutinius teiginius apie sveikatingumą.
Visceralinių riebalų supratimas ir kodėl jie pavojingi
Visceraliniai riebalai, kurie kaupiasi aplink svarbiausius organus giliai pilvo ertmėje, kelia daug didesnį pavojų sveikatai nei poodiniai riebalai, esantys tiesiai po oda. Dėl šio pavojingo riebalų tipo uždegimą sukeliančios medžiagos ir hormonai patenka tiesiai į kepenis, o tai gali sukelti atsparumą insulinui ir medžiagų apykaitos sutrikimus.
Tyrimai rodo, kad dėl per didelio visceralinių riebalų kiekio didėja antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, tam tikrų rūšių vėžio ir insulto rizika. Skirtingai nei poodinių riebalų, visceralinių riebalų negalima užčiuopti ar lengvai išmatuoti be medicininių vaizdų. Gydytojai mano, kad didelė juosmens apimtis (daugiau kaip 89 cm moterims ir 102 cm vyrams) yra potencialus nesveiko visceralinių riebalų kiekio rodiklis.
Pagrindinės Oklendo universiteto tyrimų išvados
Atlikdami novatorišką tyrimą, Oklando universiteto mokslininkai nustatė, kad juodųjų serbentų ekstraktas smarkiai sumažino visceralinių riebalų kaupimąsi dalyviams per 12 savaičių laikotarpį.
Dvigubai aklame, placebu kontroliuojamame tyrime dalyvavo 65 suaugusieji, kurių visceralinių riebalų kiekis buvo padidėjęs. Vartojusiems 600 mg Naujosios Zelandijos juodųjų serbentų ekstrakto kasdien, visceralinių riebalų kiekis sumažėjo vidutiniškai 11 %, palyginti su 2 % placebo grupėje.
Šį poveikį mokslininkai aiškino antocianinais– juodųjų serbentų sudėtyje esančiais stipriais antioksidantais, kurie slopina riebalus kaupiančius fermentus ir aktyvina riebalų deginimo procesus. Atlikus kraujo tyrimus taip pat nustatyta, kad pagerėjo gydymo dalyvių jautrumas insulinui ir uždegimo žymenys.
Kaip juodųjų serbentų ekstraktas veikia medžiagų apykaitą
Juodųjų serbentų ekstrakto riebalų kiekį mažinančių savybių mechanizmas tiesiogiai susijęs su jo poveikiu žmogaus medžiagų apykaitai. Tyrimai rodo, kad juoduosiuose serbentuose esantys antocianinai gali aktyvuoti AMPK – fermentą, kuris reguliuoja ląstelių energijos homeostazę ir skatina riebalų oksidaciją.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant juoduosius serbentus apytiksliai 7 % padidėja medžiagų apykaitos greitis ramybės būsenoje. Atrodo, kad šis medžiagų apykaitos pagerėjimas ypač veikia visceralinį riebalinį audinį, skatindamas termogenezę šiose probleminėse riebalų sankaupose.
Be to, juodųjų serbentų junginiai gerina jautrumą insulinui, todėl gali sumažinti riebalų kaupimąsi ir pagerinti gliukozės panaudojimą.
Šis metabolinis poveikis kartu prisideda prie daug žadančių rezultatų, pasiektų atliekant klinikinius tyrimus, kurių metu buvo tiriamas juodųjų serbentų poveikis vidinių riebalų kiekiui mažinti.
Juodųjų serbentų palyginimas su kitomis natūraliomis riebalų mažinimo medžiagomis
Lyginant juoduosius serbentus su kitais natūraliais riebalų nykimo junginiais, išryškėja keletas išskirtinių veiksnių. Skirtingai nuo žaliosios arbatos katechinų, kurie pirmiausia skatina medžiagų apykaitą, juoduosiuose serbentuose yra antocianinų, nukreiptų būtent į visceralinius riebalus. Jie pranašesni už cinamoną, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje, bet neturi tiesioginio poveikio riebaliniam audiniui.
Tyrimai rodo, kad juodieji serbentai, aktyvindami rudąjį riebalinį audinį, lenkia citrusinių vaisių junginius. Kajeno pipirų junginiai laikinai padidina kalorijų sąnaudas, o juodųjų serbentų ekstraktai sukelia ilgalaikius medžiagų apykaitos pokyčius. Be to, juodieji serbentai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurių trūksta daugeliui natūralių junginių, pavyzdžiui, garcinia cambogia, todėl gali būti, kad jie veikia uždegiminius veiksnius, susijusius su vidinių riebalų kaupimusi.
Juodųjų serbentų įtraukimas į svorio valdymo planą
Vartotojai, norintys pasinaudoti juodųjų serbentų riebalų deginimo savybėmis, turi keletą įrodymais pagrįstų galimybių.
Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti 100-150 g šviežių juodųjų serbentų arba 1-2 valgomuosius šaukštus juodųjų serbentų miltelių į kokteilius, jogurtą ar avižinę košę. Papildai su standartizuotais antocianinų ekstraktais (100-300 mg) yra dar viena patogi alternatyva, ypač kai nėra šviežių uogų.
Tyrimai rodo, kad norint pasiekti geriausių rezultatų, juodųjų serbentų vartojimą reikia derinti su saikingu fiziniu krūviu ir subalansuota mityba, kurioje gausu baltymų ir daržovių. Klinikiniai tyrimai rodo, kad nuoseklus 8-12 savaičių vartojimas pastebimai sumažina visceralinių riebalų kiekį, ypač kai vartojama prieš fizinį aktyvumą.