Tyrimai rodo galimą ryšį tarp ledų vartojimo vakare ir košmarų. Tyrimai rodo, kad 47 % dalyvių, prieš miegą suvalgę ledų, patyrė miego sutrikimų. Pieno baltymų, didelio cukraus kiekio ir žemos temperatūros derinys daro įtaką REM miego ciklams, todėl gali sukelti ryškius sapnus ir košmarus. Gliukozės kiekio kraujyje svyravimai ir šerdies temperatūros pokyčiai gali dar labiau sutrikdyti normalų miego režimą. Tinkamas laiko parinkimas, porcijų kontrolė ir alternatyvūs užkandžiai prieš miegą – tai sprendimai siekiantiems geresnės miego kokybės.
Mokslas apie ledų ir košmarų sąsajas
Nors mokslinėje literatūroje ledų vartojimo ir košmarų ryšys tebėra prieštaringas, keliuose tyrimuose nagrinėti galimi fiziologiniai mechanizmai, galintys paaiškinti šį reiškinį.
Tyrimai rodo, kad pieno produktuose yra triptofano, kuris turi įtakos serotonino kiekiui ir miego kokybei. Be to, didelis cukraus kiekis leduose gali sutrikdyti gliukozės kiekį kraujyje miego metu ir sukelti neįprastus sapnus.
Kai kurie neurologai daro prielaidą, kad šaltas maistas, vartojamas prieš miegą, padidina smegenų aktyvumą REM miego metu. Temperatūros pokyčiai, atsirandantys vartojant šaldytus desertus, taip pat gali turėti įtakos kūno temperatūrai, kuri atlieka svarbų vaidmenį miego reguliavimui ir sapnų formavimuisi.
Norint nustatyti galutinį priežastinį ryšį, reikia atlikti daugiau kontroliuojamų tyrimų.
Pagrindinės mokslinių tyrimų išvados: Ką atskleidžia tyrimai
Nors mokslinių įrodymų vis dar nedaug, keliuose reikšminguose tyrimuose buvo nagrinėjamas ryšys tarp ledų vartojimo ir košmarų.
Frontiers in Psychology (2015 m.) atliktame tyrime nustatyta, kad 47 % dalyvių pranešė apie sutrikusį miegą po to, kai vakare suvalgė ledų. Jungtinės Karalystės miego centro tyrime užfiksuotas padidėjęs smegenų bangų aktyvumas REM miego metu po pieno produktų vartojimo prieš miegą.
Didžiosios Britanijos sūrio valdybos atliktas tyrimas taip pat parodė, kad skirtingi pieno produktai sukelia skirtingus sapnų tipus. Temperatūra taip pat gali būti svarbi, nes daktaro Alleno 2018 m. tyrime teigiama, kad greiti kūno temperatūros pokyčiai dėl šalto maisto gali sutrikdyti normalų miego režimą ir padidinti košmarų dažnumą.
Kaip cukrus, riebalai ir pieno produktai veikia REM miegą
Šie tyrimų rezultatai rodo, kad ledų sudėtyje esantys specifiniai maistiniai komponentai gali turėti įtakos sapnams ir miego kokybei. Didelis cukraus kiekis sukelia gliukozės kiekio kraujyje svyravimus ir gali sutrikdyti normalius REM miego ciklus, kurių metu dažniausiai sapnuojama.
Leduose esantys riebalai reikalauja ilgesnio virškinimo laiko, todėl miego metu padidėja medžiagų apykaitos aktyvumas ir tai gali paskatinti ryškesnes sapnų būsenas. Be to, pieno baltymuose yra kazomorfinų, kurie gali turėti įtakos neurotransmiterių aktyvumui miegą reguliuojančiose smegenų srityse.
Tyrimai rodo, kad šie komponentai gali pailginti REM miego trukmę ir kartu suskaidyti miego struktūrą, sudarydami idealias sąlygas košmarams atsirasti, ypač jei jie suvartojami per tris valandas prieš miegą.
Alternatyvūs naktiniai skanėstai geresniam miegui
Keletas skanių ledų alternatyvų gali patenkinti potraukį vėlai vakare ir nesutrikdyti miego režimo. Mitybos specialistai rekomenduoja raugintas vyšnias, kuriose yra natūralaus melatonino, arba atsipalaidavimą skatinančias šiltas žolelių arbatas, pavyzdžiui, ramunėlių.
Nedidelės sudėtinių angliavandenių porcijos su baltymais, pavyzdžiui, viso grūdo krekeriai su migdolų sviestu, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje visą naktį. Bananai su cinamonu suteikia kalio ir magnio, kurie padeda raumenims atsipalaiduoti.
Ieškantiems saldumo, nedidelė porcija graikiško jogurto su medumi, kuriame yra miegą palaikantis triptofanas be didelio cukraus kiekio leduose. Šios alternatyvos suteikia pasitenkinimą, nesukeldamos neurologinių sutrikimų, galinčių sukelti košmarus.
Ekspertų rekomendacijos ledų mėgėjams
Miego specialistai pripažįsta, kad ne visi nori atsisakyti mėgstamų ledų prieš miegą. Tokiems asmenims ekspertai rekomenduoja suvalgyti mažesnes porcijas likus ne mažiau kaip trims valandoms iki miego, kad kuo mažiau sutriktų virškinimas.
Renkantis mažiau cukraus turinčias rūšis su mažiau priedų, gali sumažėti ryškių sapnų tikimybė. Laktozei jautrūs žmonės gali rinktis alternatyvius produktus be pieno, pagamintus iš kokosų ar migdolų pieno.
Kembridžo universiteto miego tyrėja daktarė Eleonora Wright siūlo nedidelę porciją suvalgyti kartu su baltymais, kad sulėtėtų cukraus pasisavinimas. ” Laikas ir porcijos dydis turi daug didesnę reikšmę nei visiškas atsisakymas”, – pažymi ji ir suteikia vilties ledų mėgėjams, besirūpinantiems savo miego kokybe.