Atraskite vasaros paslaptį, kuri pakeis jūsų požiūrį į daržoves – cukinijų žiedai, kurie tampa neatsispiriamu, traškiu delikatesu vos per kelias minutes. Šis receptas privers net didžiausius mėsos mėgėjus prašyti papildymo!
Receptas: Traškūs kepti cukinijų žiedai
Ingredientai (4 porcijoms):
- 12-16 šviežių cukinijų žiedų
- 150 g miltų (galima naudoti avinžirnių miltus be glitimo)
- 200 ml šalto gazuoto mineralinio vandens
- 1 kiaušinis
- 50 g tarkuoto parmezano sūrio
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 1/2 arbatinio šaukštelio česnakų miltelių
- Augalinis aliejus kepimui
- Pasirinktinai: žiupsnelis šviežių prieskoninių žolelių (petražolių, baziliko)
Įdarui (pasirinktinai):
- 100 g rikota sūrio
- 50 g tarkuoto mocarelos sūrio
- 1 šaukštas smulkintų šviežių žolelių (baziliko, mėtų)
- Žiupsnelis druskos ir pipirų
Paruošimo eiga:
- Švelniai nuplaukite cukinijų žiedus šaltu vandeniu ir atsargiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pašalinkite pistiles iš žiedų vidaus.
- Jei ruošiate įdarytą versiją: sumaišykite rikotą, mocarelą, žoleles, druską ir pipirus. Atsargiai įkiškite po šaukštelį šios masės į kiekvieną žiedą ir švelniai užspauskite viršūnėles.
- Paruoškite tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, druską, pipirus ir česnakų miltelius. Įmuškite kiaušinį ir maišydami plaktuvu pamažu pilkite gazuotą mineralinį vandenį, kol gausite vientisą, tąsią tešlą (panašią į blynų tešlą). Įmaišykite tarkuotą parmezaną.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2-3 cm augalinio aliejaus iki 180°C (arba kol įmestas tešlos lašelis iškart pradeda putoti).
- Kiekvieną cukinijos žiedą pamerkite į tešlą, leiskite nuvarvėti pertekliui ir atsargiai dėkite į karštą aliejų.
- Kepkite po 1-2 minutes iš kiekvienos pusės, kol taps auksiniai ir traškūs. Nekepkite per daug žiedų vienu metu, kad nesumažėtų aliejaus temperatūra.
- Išimkite keptuvu su skylutėmis arba šaukštu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinį aliejų.
- Patiekite iškart, kol karšti ir traškūs, pabarstę druska, šviežiomis žolelėmis ir, jei pageidaujate, su citrinų griežinėliais.
Neatrastas vasaros delikatesas jūsų darže
Cukinijų žiedai – tai vienas iš tų kulinarinių stebuklų, kurie dar nėra plačiai atrasti mūsų virtuvėse, nors jau šimtmečius yra vertinami Viduržemio jūros regiono šalyse, ypač Italijoje ir Graikijoje. Švelnaus skonio, trapūs ir elegantiškai geltoni, šie žiedai yra ne tik vaizdiškai žavūs, bet ir neįtikėtinai skanūs.
Įdomiausia tai, kad cukinijų žiedai – tai „atliekų mažinimo” produktas: naudodami žiedus, jūs ne tik gaunate skanų patiekalą, bet ir optimizuojate savo daržo derlių. Viena cukinijų augalas produkuoja daug daugiau žiedų nei gali užauginti vaisių, todėl dalis žiedų vis tiek nukristų. Juos skindami, jūs ne tik gaunate delikatesą, bet ir leidžiate augalui sutelkti energiją į likusius vaisius.
Kodėl cukinijų žiedai yra tokie ypatingi?
Sezoninis retas delikatesas: Cukinijų žiedai prieinami tik trumpą vasaros laikotarpį, kas daro juos dar labiau vertingais ir laukiamais. Parduotuvėse jie retai parduodami, nes yra labai gležni ir greitai vysta.
Subtilus skonis: Švelniai saldus, su lengvu žiedų aromatu, šis produktas turi unikalų skonį, kuris neturi analogų daržovių pasaulyje. Apkepti tešloje, jie tampa tekstūrų kontrastu – traški išorė ir švelni, beveik kremine vidaus dalis.
Sveikatai naudingi: Žieduose gausu vitaminų A ir C, kalcio, geležies ir antioksidantų. Be to, juose yra mažai kalorijų, todėl tai puikus pasirinkimas sveikai mintantiems.
Universalūs: Nors kepti žiedai yra klasikinis paruošimo būdas, cukinijų žiedus galima taip pat įdaryti, troškinti, dėti į salotas ar net naudoti picoms.
Mano pirmasis susidūrimas su šiuo delikatesu
Pirmą kartą paragavau keptų cukinijų žiedų prieš dešimtmetį mažame Toskanos restoranėlyje, kur vietinė šeimininkė Marina patiekė juos kaip „antipasti” – užkandį prieš pagrindinį patiekalą. Buvau nustebinta, kaip paprastas daržo produktas gali virsti tokiu elegantiškų, beveik prabangiu patiekalu.
Grįžusi namo, bandžiau atkartoti šį receptą, bet ilgai nesisekė pasiekti to paties traškumo ir lengvumo. Po daugybės eksperimentų atradau paslaptį – gazuotas mineralinis vanduo tešloje ir labai karštas aliejus. Nuo to laiko kepti cukinijų žiedai tapo mano vasaros vakarėlių sensacija, o draugai laukia pakvietimų į „cukinijų žiedų vakarėlius” kiekvieną liepą.
Penkios priežastys, kodėl verta išbandyti cukinijų žiedus:
- Netikėtas atradimas: Net ir patyrę kulinarai būna nustebinti, kad dar nebuvo išbandę šio delikateso.
- Greitai paruošiami: Nuo pradžios iki patiekimo – vos 10-15 minučių.
- Įspūdingas vizualiai: Auksinio atspalvio traškūs žiedai atrodys įspūdingai bet kurioje lėkštėje.
- Patiks visiems: Vaikai mėgsta juos dėl traškumo, suaugusieji – dėl subtilaus skonio.
- Darnus maisto grandinės elementas: Naudodami žiedus, jūs optimizuojate visą augalo derlių ir sumažinate maisto atliekas.
Maistinė vertė (4 žiedai):
- Kalorijos: 165 kcal
- Baltymai: 7 g
- Angliavandeniai: 18 g (iš kurių cukrūs: 2 g)
- Riebalai: 8 g (iš kurių sočiosios riebalų rūgštys: 2 g)
- Skaidulos: 1 g
- Vitaminas A: 15% RDN
- Vitaminas C: 20% RDN
- Kalcis: 10% RDN
Patarimai ir variacijos
Veganiška versija: Pakeiskite kiaušinį 1 šaukštu linų sėmenų, išmirkytų 3 šaukštuose vandens, ir naudokite augalinį sūrį arba maistinių mielių dribsnius vietoj parmezano.
Be glitimo: Naudokite avinžirnių, ryžių arba kukurūzų miltus vietoj įprastų.
Tempura stilius: Lengvesnei tešlai, naudokite tik gazuotą vandenį, miltus ir žiupsnelį druskos – gaunama ypač trapi ir lengva tempura tipo tešla.
Įdarymo variacijos:
- Aitrus: rikota su čili dribsniais ir smulkintu baziliku
- Graikiškas: feta sūris su mėtomis ir juodosiomis alyvuogėmis
- Rytietiškas: varškė su kuminu, kalendra ir citrina
Patiekimo idėjos:
- Su citrininiu jogurto padažu
- Su aitriu pomidorų čatnį
- Kaip garnyras prie risotto
- Ant šviežių salotų lovio kaip aperityvas
Šis paprastas, bet stulbinantis receptas parodo, kad kartais geriausi kulinariniai stebuklai slypi netikėčiausiose vietose – šiuo atveju, jūsų daržo cukinijų krūme. Išbandykite jau šiandien ir pamatysite, kodėl šis patiekalas užkariauja vasaros stalus visame pasaulyje!