Ar morkos tikrai kenkia rūkaliams? Gydytojų atsakymas jus nustebins.

carrots impact on smokers health

Priešingai interneto mitams, morkos nėra kenksmingos rūkantiesiems. Medicinos ekspertai jas aktyviai rekomenduoja. Ši klaidinga nuomonė kilo dėl klaidingai interpretuotų tyrimų apie sintetinius beta karotino papildus, o ne sveikas morkas. Iš tikrųjų morkos apsaugo kvėpavimo takų sveikatą dėl antioksidantų, kurie padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, atsirandančius dėl cigarečių dūmų. Gydytojai pataria rūkantiesiems didinti, o ne mažinti daržovių vartojimą. Visa istorija atskleidžia, kaip dažnai populiarioji žiniasklaida pernelyg supaprastina mitybos mokslą.

Mito „morkos kenksmingos rūkantiesiems” kilmė

Plačiai paplitęs įsitikinimas, kad morkos kenkia rūkančiųjų sveikatai, atsirado 2010-ųjų pradžioje socialinėje žiniasklaidoje ir interneto forumuose. Šis klaidingas įsitikinimas įsigalėjo, kai be tinkamo konteksto buvo pasidalinta klaidingai interpretuotu tyrimu apie beta karoteno papildus.

Pirminiame tyrime iš tikrųjų buvo tiriami sintetiniai beta karoteno papildai, o ne pačios morkos, ir buvo nustatyta, kad susirūpinimą gali kelti tik didelės dozės papildų vartojimas tarp rūkalių. Deja, pasklidus informacijai, niuansai išnyko ir virto pernelyg supaprastintu teiginiu, kad „morkos pavojingos rūkaliams”.

Medicinos specialistai nuolat paneigia šį mitą, pabrėždami, kad visaverčiai maisto produktai, tokie kaip morkos, užtikrina subalansuotą mitybą, naudingą visiems, įskaitant rūkalius.

Ką mokslas sako apie morkas ir kvėpavimo takų sveikatą

Priešingai nei teigiama internete, moksliniai tyrimai rodo, kad morkos yra labai naudingos tiek rūkančiųjų, tiek nerūkančiųjų kvėpavimo takų sveikatai.

Žurnale „European Respiratory Journal” paskelbti tyrimai rodo, kad morkose esantis beta karotinas ir kiti antioksidantai gali padėti apsaugoti plaučių audinį nuo oksidacinės žalos, kurią sukelia cigarečių dūmai ir aplinkos teršalai.

Johnso Hopkinso universitete atlikti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant daug karotinoidų turinčias daržoves, pagerėja plaučių funkcijos rodikliai, įskaitant padidėjusią FEV1 (priverstinio iškvėpimo tūrio) vertę.

Pulmonologai dažnai rekomenduoja įtraukti morkas į mitybos planus pacientams, kurių kvėpavimo funkcija sutrikusi, nes jose esančios maistinės medžiagos palaiko bendrą plaučių sveikatą.

Apsauginė beta karoteno nauda rūkančiųjų plaučiams

Trys pagrindiniai mechanizmai paaiškina, kaip beta karotinas apsaugo rūkalių plaučius. Pirma, šis antioksidantas neutralizuoja laisvuosius radikalus, atsirandančius dėl cigarečių dūmų, ir sumažina oksidacinę plaučių audinio žalą.

Antra, beta karotinas padeda atkurti kvėpavimo takų epitelio gleivinę, kuri dažnai pažeidžiama dėl lėtinio dūmų poveikio.

Trečia, tyrimai rodo, kad beta karotinas gali padėti palaikyti tinkamą kvėpavimo takų imuninės sistemos imuninę funkciją, todėl gali sumažėti infekcijų rizika. Nors šis apsauginis poveikis nepaneigia rūkymo keliamo pavojaus, jis rodo, kodėl morkos ir kiti maisto produktai, kuriuose gausu beta karoteno, yra naudingi rūkantiesiems – priešingai, nei teigia nuolatiniai mitai. Nuolatinis jų vartojimas gali suteikti nedidelę apsaugą, kol žmogus siekia mesti rūkyti.

Kodėl gydytojai rūkaliams rekomenduoja vartoti daugiau, o ne mažiau daržovių

Medicinos ekspertai rekomenduoja rūkantiesiems vartoti daugiau daržovių, o ne mažiau, kaip teigia kai kurie klaidingi įsitikinimai. Priešingai nei teigiama internete, gydytojai pabrėžia, kad maistinių medžiagų turtingos daržovės turi svarbių antioksidantų, kurie gali padėti neutralizuoti tabako dūmų daromą oksidacinę žalą.

Universitetinės ligoninės pulmonologė daktarė Sarah Chen aiškina: „Apsauginiai junginiai, esantys tokiose daržovėse kaip morkos, brokoliai ir lapiniai žalumynai, ypač naudingi rūkaliams, kurių organizmas patiria padidėjusį oksidacinį stresą.”

Žurnale ” Journal of Respiratory Medicine” paskelbti tyrimai rodo, kad rūkančiųjų, kurie vartoja daugiau daržovių, plaučių funkcijos rodikliai yra geresni, palyginti su rūkančiaisiais, kurių mitybos įpročiai yra prasti, o tai tik patvirtina, kaip svarbu kartu su pastangomis mesti rūkyti išlaikyti maistingą mitybą.

Mitybos ir gyvenimo būdo pokyčių derinimas: Rūkaliams skirtas praktinis vadovas

Norint sukurti subalansuotą požiūrį į mitybą metant rūkyti, reikia apgalvoto planavimo ir tvarių pokyčių. Ekspertai rekomenduoja pirmenybę teikti maistinių medžiagų turinčiam maistui, pavyzdžiui, morkoms, lapiniams žalumynams ir citrusiniams vaisiams, kurie turi antioksidantų, padedančių neutralizuoti rūkymo sukeliamą oksidacinį stresą.

Rūkaliai turėtų sutelkti dėmesį į laipsnišką mitybos gerinimą, o ne drastiškus apribojimus. Prieš bandydami sumažinti cigarečių vartojimą, jie gali kasdien suvalgyti po vieną porciją daržovių. Ne mažiau svarbi ir hidratacija– gydytojai rekomenduoja kasdien išgerti 2-2,5 litro vandens, kad būtų lengviau išplauti toksinus.

Vienu metu sprendžiant mitybos ir rūkymo problemas, nuoseklumas yra svarbiau nei tobulumas, ypač sudėtingais ankstyvaisiais gyvenimo būdo keitimo etapais.

Dažnai užduodami klausimai

Ar morkų sultys gali pakeisti metimą rūkyti kaip sveikatos intervenciją?

Morkų sultys negali pakeisti metimo rūkyti kaip sveikatos intervencijos. Nors morkose yra naudingų maistinių medžiagų, jos neatsveria žalingo tabako dūmų poveikio kvėpavimo sistemai ir bendrai sveikatai.

Ar morkos neigiamai veikia vaistus nuo rūkymo?

Didelės neigiamos morkų ir vaistų nuo rūkymo sąveikos nėra. Morkose yra maistingųjų medžiagų, kurios gali palaikyti bendrą sveikatą metant rūkyti. Pacientai turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl konkrečių vaistų sąveikos su jų mityba.

Ar yra idealus laikas valgyti morkas, palyginti su rūkymu?

Nėra nustatyto idealaus morkų valgymo laiko, palyginti su rūkymu. Kai kurie žmonės mano, kad morkų valgymas prieš rūkymą gali sumažinti potraukį, o kiti morkas naudoja kaip sveiką alternatyvą rūkymui.

Kiek morkų per dieną reikėtų suvalgyti rūkantiesiems, kad jos duotų didžiausią naudą?

Tyrimai rodo, kad rūkantieji gali suvalgyti 1-2 vidutinio dydžio morkas per dieną, nes jos apsaugo nuo antioksidantų. Tačiau klinikiniais tyrimais nenustatyta, kad konkretus kiekis yra idealus, todėl reikėtų manyti, kad morkų nauda yra papildoma prie pastangų mesti rūkyti.

Ar kitos oranžinės daržovės gali būti tokios pat naudingos rūkantiesiems?

Kitose oranžinėse daržovėse, pavyzdžiui, saldžiosiose bulvėse, moliūguose ir sviestiniuose moliūguose, yra panašių antioksidantų ir maistinių medžiagų, kurios gali būti naudingos rūkantiesiems. Šios alternatyvos turi panašių karotinoidų, vitaminų ir priešuždegiminių junginių, kurie palaiko kvėpavimo takų ir bendrą sveikatą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video