Ar valgote šiuos du maisto produktus kartu? Mitybos specialistai teigia, kad tai pavojingas derinys.

Mitybos specialistai įspėja nederinti tam tikrų maisto produktų, dėl kurių gali kilti virškinimo sutrikimų. Vaisiai ir pieno produktai, valgomi kartu, dažnai sukelia sutrikimų, nes vaisiai fermentuojasi, kol perdirbami pieno produktai. Panašiai ir baltymų turtingas maistas kartu su krakmolingais angliavandeniais sukelia fermentinį susidūrimą, nes baltymams reikia rūgštinės, o krakmolui – šarminės aplinkos. Šie nesuderinami deriniai dažnai sukelia pilvo pūtimą, dujas, rėmenį, nuovargį ir nereguliarų tuštinimąsi. Tinkamos maisto produktų derinimo strategijos gali smarkiai pagerinti virškinimo sistemos sveikatą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.

Mokslo žinios apie maisto derinius ir virškinimo sveikatą

Nors daugelis žmonių kreipia dėmesį tik į tai, ką valgo, kartu vartojamų maisto produktų derinys gali turėti didelę įtaką virškinimo procesams ir bendrai sveikatai.

Reklama

Skirtingiems maisto produktams reikia specifinių virškinimo fermentų ir pH aplinkos, kad jie būtų idealiai suskaidyti. Kai vienu metu vartojami nesuderinami maisto produktai, virškinimo sistemai gali būti sunku juos veiksmingai apdoroti, todėl gali prasidėti fermentacija, atsirasti dujų, pilvo pūtimas ir sumažėti maistinių medžiagų įsisavinimas.

Tyrimai rodo, kad baltymų turtingas maistas kartu su krakmolingais angliavandeniais gali sukelti virškinimo sutrikimų. Taip pat vaisiai, kurie virškinami greitai, gali fermentuotis vartojami po lėčiau virškinamų baltymų, sukeldami diskomfortą ir pablogindami maistinių medžiagų įsisavinimą.

Šių biocheminių sąveikų supratimas padeda žmonėms priimti pagrįstus mitybos sprendimus, kurie gerina virškinimo sistemos būklę.

Reklama

Vaisiai ir pieno produktai: Kodėl šis įprastas derinys sukelia virškinimo sutrikimų?

Vaisių ir pieno produktų derinys yra pavyzdys vieno iš problemiškiausių maisto produktų derinių virškinimo sveikatai. Šie maisto produktai virškinami skirtingu greičiu: vaisiai suyra greitai, o pieno produktams virškinti reikia daugiau laiko. Vaisių cukrus, vartojamas kartu, gali fermentuotis skrandyje laukiant, kol bus perdirbti pieno produktai, ir sukelti pilvo pūtimą, dujas ir diskomfortą.

Be to, vaisių virškinimui reikalingi fermentai gali prieštarauti pieno produktams reikalingiems fermentams. Dėl šio nesutapimo susidaro aplinka, kurioje nė vienas maisto produktas nesuvirškinamas idealiai. Mitybos specialistai rekomenduoja atskirti vaisių ir pieno produktų vartojimą bent 30 minučių, ypač tiems, kurių virškinimo sistema jautri arba kurie turi žarnyno sveikatos problemų.

Baltymai ir krakmolas: Skrandyje vykstantis medžiagų apykaitos konfliktas

Baltymų ir krakmolo derinimas valgio metu yra didelis iššūkis virškinimo sistemai, nepaisant to, kad tai yra įprasta daugelio kulinarinių tradicijų praktika. Organizmas šiuos makroelementus perdirba skirtingai, todėl idealiam virškinimui reikalinga skirtinga fermentinė aplinka.

Reklama

Baltymams reikalinga rūgštinė aplinka, kurią sukuria druskos rūgštis ir pepsinas, o krakmolui – šarminė aplinka su amilazės fermentais. Vartojant kartu, šie prieštaringi reikalavimai gali neutralizuoti virškinimo efektyvumą, sukelti fermentaciją, pilvo pūtimą ir pabloginti maistinių medžiagų įsisavinimą.

Mitybos specialistai rekomenduoja baltymų turtingą maistą (mėsą, kiaušinius, žuvį) atskirti nuo daug krakmolo turinčių produktų (bulvių, ryžių, duonos) keliomis valandomis arba praktikuoti maisto derinimo principus, kad virškinimas būtų optimalus.

Penki požymiai, kad maisto derinimas kenkia jūsų sveikatai

Nuolatinis virškinimo diskomfortas gali reikšti probleminius maisto produktų derinius, kurie kenkia bendrai sveikatai ir gerai savijautai. Pilvo pūtimas ir dujos dažnai atsiranda dėl baltymų ir krakmolo derinių, kurie virškinimo trakte sukelia fermentaciją.

Reklama

Rėmuo dažnai atsiranda, kai kartu su baltymais vartojami rūgštūs vaisiai, trikdantys fermentinius procesus. Nepaaiškinamas nuovargis po valgio rodo, kad organizmas sunaudoja per daug energijos virškinimui.

Nereguliarus tuštinimasis rodo, kad netinkamai derinamas maistas, todėl sutrinka žarnyno veikla. Odos sudirgimai, įskaitant bėrimus ir spuogus, gali pasireikšti tada, kai derinant maistą susidaro toksiškų šalutinių produktų, kuriuos organizmas pašalina per odą.

Protingos maisto produktų derinimo alternatyvos optimaliam virškinimui ir mitybai

Trys pagrindiniai principai lemia veiksmingus maisto produktų derinius, skatinančius virškinimo harmoniją ir maistinių medžiagų įsisavinimą. Pirma, kad išvengtumėte virškinimo sutrikimų, baltymingus produktus derinkite su nekrakmolingomis daržovėmis, o ne su krakmolu.

Reklama

Antra, vaisius valgykite atskirai, geriausia 30 minučių prieš valgį arba 2 valandos po valgio, kad jie būtų idealiai apdoroti fermentais.

Trečia, strategiškai derinkite papildomas maistines medžiagas – vitaminas C su geležies turtingu maistu pagerina įsisavinimą, o sveiki riebalai pagerina riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimą.

Praktiškos alternatyvos: mėsą ir bulves pakeisti mėsa ir lapiniais žalumynais, vaisių desertus – žolelių arbatomis, špinatus – citrusiniais vaisiais, avokadą – morkomis, kad būtų pasiekta sinergetinė maistinė nauda.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video