Šis nebrangus produktas valo kraują ir mažina cholesterolio kiekį – tik nepamirškite jo tinkamai paruošti.

blood vessel cleansing products

Tinkamai paruoštas česnakas veiksmingai valo kraują ir mažina cholesterolio kiekį. Jo veiklieji junginiai – alicinas, sieros junginiai ir ajoenas – stabdo cholesterolio sintezę, jungiasi su sunkiaisiais metalais ir gerina kraujotaką. Kad česnakas būtų maksimaliai naudingas, susmulkinkite jį ir prieš gamindami palikite 10-15 min. pailsėti, kad suaktyvėtų alicinas. Venkite greito virimo, per didelio karščio ir metalinių įrankių, kurie naikina gydomąsias savybes. Tik trys skiltelės per dieną, idealiu atveju paskirstyti valgio metu, puikiai tinka širdies ir kraujagyslių sistemai palaikyti. Norint išnaudoti visą česnako potencialą, svarbūs tinkami paruošimo būdai.

Moksliniai įrodymai, pagrindžiantys česnako kraują valančias savybes

Trys pagrindiniai česnako junginiai lemia jo kraują valantį poveikį. Alicinas, pagrindinis veiklusis komponentas, slopina cholesterolio sintezę kepenyse ir didina DTL kiekį. Tyrimai rodo, kad alicinas mažina oksidacinį stresą kraujagyslėse.

Reklama

Sieros junginiai, įskaitant dialilo disulfidą, padeda detoksikuoti kraują, jungdamiesi su sunkiaisiais metalais ir palengvindami jų pašalinimą. Šie junginiai taip pat skatina fermentų, neutralizuojančių toksinus, gamybą.

Ajoenas, susidarantis susmulkinus česnaką, pasižymi antikoaguliacinėmis savybėmis, nes apsaugo nuo trombocitų agregacijos. Klinikiniais tyrimais nustatyta, kad šis junginys mažina krešulių susidarymo riziką ir gerina kraujotaką.

Nuolat vartojant tinkamai paruoštą česnaką, šis teigiamas poveikis dar labiau sustiprėja.

Reklama

Kaip česnakų junginiai veikia cholesterolio kiekį

Keletas česnakuose esančių junginių veikia sinergiškai ir mažina cholesterolio kiekį įvairiais mechanizmais. Pagrindinis veiklusis junginys alicinas slopina HMG-CoA reduktazę, fermentą, kuris yra labai svarbus cholesterolio sintezei. S-alicisteinas mažina cholesterolio absorbciją žarnyne.

Tyrimai rodo, kad brandintų česnakų ekstraktas gali sumažinti bendrąjį cholesterolio kiekį 7-10 %, o MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį 10-15 % asmenims, sergantiems hiperlipidemija. Šis poveikis labiausiai pasireiškia, kai česnakas susmulkinamas ir prieš verdant paliekamas 10-15 min. pailsėti, nes taip susidaro kuo daugiau alicino.

Reguliarus česnakų vartojimas palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, nes gerina cholesterolio kiekį kraujyje ir kartu gerina kraujotaką.

Reklama

Dažniausiai pasitaikančios paruošimo klaidos, kurios sunaikina česnako naudą

Nors svarbu suprasti, kaip česnakas mažina cholesterolio kiekį kraujyje, netinkamas česnako paruošimas gali labai sumažinti arba panaikinti jo naudą sveikatai.

Dažniausiai pasitaikanti klaida – česnaką virti iš karto po to, kai jis susmulkinamas. Tai neleidžia susidaryti alicinui, kuris sukelia daugelį gydomųjų poveikių. Specialistai rekomenduoja susmulkintam česnakui prieš kaitinimą 10-15 minučių leisti pailsėti.

Per didelis karštis sunaikina česnako gydomuosius junginius. Mikrobangų krosnelės, virimas ar kepimas aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje labai sumažina veiksmingumą.

Reklama

Naudojant iš anksto susmulkintus česnakus iš stiklainių, nauda sveikatai yra minimali, nes apdorojimas ir konservantai neutralizuoja veikliąsias medžiagas.

Česnakų smulkinimas metaliniais įrankiais gali sukelti fermentines reakcijas, kurios suardo naudinguosius junginius.

Optimalus būdas paruošti česnaką, kad jis būtų maksimaliai veiksmingas

Tinkamai paruoštas česnakas gali labai pagerinti jo cholesterolio kiekį kraujyje mažinančias ir kraują valančias savybes. Svarbiausia česnaką susmulkinti arba supjaustyti ir prieš ruošiant maistą leisti jam pailsėti 10-15 minučių. Taip suaktyvinamas alicinas– junginys, lemiantis daugumą gydomųjų savybių.

Reklama

Kad česnakas būtų kuo veiksmingesnis, vartokite žalią sutrintą česnaką, sumaišytą su medumi, arba įmaišykite jo į padažus. Jei reikia virti, česnaką įdėkite gaminimo pabaigoje ir venkite aukštesnės nei 60 °C temperatūros, kuri gali suardyti naudinguosius junginius.

Česnakus laikykite vėsioje, sausoje vietoje (ne šaldytuve), o grūstuvėms naudokite ne metalinius, o keraminius ar medinius įrankius, nes metalas gali sumažinti jų stiprumą.

Trys skiltelės šviežio česnako per dieną yra ideali dozė daugeliui suaugusiųjų, siekiančių naudos širdies sveikatai. Šis kiekis suteikia pakankamai alicino ir kitų naudingų junginių, nesukeldamas virškinimo diskomforto.

Reklama

Optimaliam įsisavinimui užtikrinti reikėtų suvartoti per dieną – paprastai po vieną gvazdikėlį su kiekvienu valgymu. Vartojimas ryte tuščiu skrandžiu padidina kraują valantį poveikį, o vartojimas vakare padeda per naktį sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Pradedantieji reguliariai vartoti česnaką turėtų pradėti nuo vienos skiltelės per dieną, o per dvi savaites palaipsniui didinti vartojimą. Susmulkinus arba supjausčius česnaką ir prieš vartojimą palikus jį 10-15 minučių pailsėti, suaktyvėja fermentas aliinazė ir sustiprėja gydomosios savybės.

Česnakų derinimas su kitomis natūraliomis priemonėmis siekiant geresnių rezultatų

Nors pats česnakas yra labai naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, jo derinimas su papildomomis natūraliomis priemonėmis gali labai sustiprinti jo kraują valantį ir cholesterolio kiekį kraujyje mažinantį poveikį.

Reklama

Citrinų sultys pagerina česnako įsisavinimą ir suteikia papildomo vitamino C. Alyvuogių aliejus sukuria sinergiją su česnako junginiais ir kartu prideda širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų. Imbieras mažina uždegimą ir gerina kraujotaką kartu su česnaku.

Kiti naudingi deriniai: ciberžolė dėl joje esančio kurkumino, cinamonas cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti ir obuolių sidro actas medžiagų apykaitai gerinti. Kajeno pipirai stimuliuoja kraujotaką ir sustiprina česnako poveikį.

Kad šie deriniai būtų maksimaliai naudingi, įtraukite juos į kasdienį maistą, o ne vartokite kaip atskirus papildus.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video