Perdirbta mėsa, ypač raudona, siejama su padidėjusia vyresnio amžiaus žmonių demencijos rizika, o kasdienis jos vartojimas yra susijęs su 13 proc. padidėjusia rizika. Specialistai įspėja, kad šie maisto produktai gali prisidėti prie uždegimų ir lėtinių sveikatos problemų, tokių kaip nutukimas ir širdies ir kraujagyslių ligos, kurios dar labiau kenkia kognityvinei sveikatai. Perėjimas prie sveikesnių baltymų šaltinių, tokių kaip riešutai ir žuvis, galėtų sumažinti šią riziką. Įžvalgos apie mitybos tendencijas leidžia plačiau pažvelgti į šiuos nerimą keliančius duomenis.
Tyrimo išvados dėl perdirbtos mėsos ir demencijos rizikos
Naujausi tyrimai atskleidė nerimą keliančias sąsajas tarp perdirbtos mėsos vartojimo ir demencijos rizikos, o tai rodo, kad mityba gali būti labai svarbi kognityvinei sveikatai.
Daugiau nei keturis dešimtmečius stebint daugiau nei 133 000 dalyvių paaiškėjo, kad kasdienis perdirbtos raudonos mėsos, tokios kaip šoninė ir dešrelės, vartojimas yra susijęs su 13 % padidėjusia demencijos rizika ir 1,6 metų pagreitėjusiu smegenų senėjimu.
Be to, asmenys, kasdien suvalgantys ne mažiau kaip ketvirtadalį porcijos, patiria 14 % didesnę kognityvinių funkcijų silpnėjimo riziką.
Pakeitus apdorotą mėsą riešutais, ankštinėmis daržovėmis ar žuvimi, galima gerokai sumažinti šią riziką ir prisidėti prie geresnės širdies sveikatos ir Alzheimerio ligos prevencijos.
Ekspertų reakcija į išvadas
Pasklidus išvadoms dėl perdirbtos mėsos ir demencijos rizikos, ekspertai svarsto, kokią reikšmę tai turi vyresnio amžiaus žmonių sveikatai. Sveikatos ekspertai pabrėžia perdirbtos raudonos mėsos keliamą pavojų ir sieja ją su padidėjusiu uždegimu, kuris gali padidinti demencijos riziką.
Dr. Marcas Siegelis pažymėjo, kad tokia mėsa skatina svorio didėjimą ir nutukimą, o tai dar labiau didina kognityvinių funkcijų silpnėjimą.
Theresa Gentile pabrėžė, kad tokios lėtinės ligos kaip širdies ir kraujagyslių ligos ir 2 tipo diabetas kelia didelę grėsmę kognityvinei sveikatai.
Be to, kai kurie ekspertai įspėja, kad itin apdorotas maistas gali kelti platesnį pavojų.
Galiausiai manoma, kad mitybos modeliai, o ne atskiri maisto produktai, yra labai svarbūs vyresnio amžiaus žmonių kognityvinėms funkcijoms palaikyti.
Tyrimo metodika ir apribojimai
Tyrime, kuriame nagrinėjamas ryšys tarp perdirbtos raudonos mėsos vartojimo ir demencijos rizikos, taikyta patikima metodika, remiantis daugiau kaip 40 metų stebėtų 133 000 JAV vyrų ir moterų duomenimis.
Tyrime dalyvavo registruotos slaugytojos ir sveikatos priežiūros specialistai, kurie kartu su periodiškai atliekamais kognityvinių funkcijų vertinimais pateikė išsamią informaciją apie mitybos įpročius.
Stebėjimo tyrimo planas turi trūkumų, nes dėl galimų klaidinančių gyvenimo būdo veiksnių negalima galutinai nustatyti priežastinio ryšio.
Nors tyrimo rezultatai rodo, kad perdirbtos mėsos ir kognityvinių gebėjimų silpnėjimo ryšys kelia susirūpinimą, tačiau paskelbtame tyrime pabrėžiama, kad norint išsiaiškinti šiuos rezultatus, ypač susijusius su neperdirbta raudona mėsa, reikia atlikti tolesnius tyrimus.
Bendras sutarimas dėl mitybos ir demencijos
Nors nė vienas mitybos veiksnys nėra vienintelis demenciją sukeliantis veiksnys, ekspertai vis dažniau sutaria, kad mitybos pasirinkimas yra labai svarbus kognityvinei sveikatai, ypač vyresnio amžiaus žmonėms.
Reguliarus apdorotos mėsos, tokios kaip šoninė ir dešrelės, vartojimas siejamas su 13 % didesne demencijos rizika. Priešingai, pakeitus juos sveikesniais baltymų šaltiniais, tokiais kaip riešutai ir žuvis, rizika sumažėja 19-28 %.
Dar labiau smegenų sveikatą palaiko neperdirbtas maistas ir Viduržemio jūros regiono dieta, kurioje gausu vaisių ir sveikų riebalų.
Galiausiai pagyvenusių žmonių gerovei užtikrinti labai svarbus supratimas apie mitybą ir apgalvotas gyvenimo būdo pasirinkimas.
Sveikos mitybos rekomendacijos ir tendencijos
Pripažindami mitybos pasirinkimo įtaką kognityvinei sveikatai, ekspertai ragina pereiti prie sveikesnės mitybos, ypač vyresnio amžiaus žmonių.
Apribojus perdirbtos mėsos kiekį iki mažiau nei ketvirtadalio porcijos per dieną, galima gerokai sumažinti riziką sveikatai, įskaitant demencijos riziką. Pakeitus šią mėsą sveikesniais baltymų šaltiniais, tokiais kaip žuvis, riešutai, ankštinės daržovės ir vištiena, demencijos rizika gali sumažėti 19-28 %.
Labai svarbu subalansuota mityba, kurioje gausu smegenų veiklą gerinančių maisto produktų – vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir sveikų riebalų. Tokios mitybos tendencijos, kaip Viduržemio jūros regiono dieta, pabrėžia augalinės kilmės maisto produktų naudą kognityvinei gerovei.
Su listerijomis susijusi rizika sveikatai
Per maistą plintančios ligos kelia didelį pavojų sveikatai, ypač pažeidžiamoms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonėms. Listeria monocytogenes gali sukelti listeriozę– sunkią per maistą plintančią ligą, kuriai būdingi tokie simptomai kaip karščiavimas, šaltkrėtis, pykinimas ir viduriavimas.
2024 m. Anglijoje ir Velse užregistruota daugiausia listeriozės atvejų per pastaruosius aštuonerius metus, kurių pasekmės didelės rizikos grupėms buvo skaudžios, įskaitant 28 mirties atvejus. Pagyvenusiems žmonėms ir asmenims, kurių imuninė sistema nusilpusi, kyla didesnė sunkių padarinių, įskaitant sepsį ir meningitą, rizika. Nėščioms moterims taip pat gresia persileidimas arba negyvo vaisiaus gimimas.
Tiems, kuriems pasireiškia sunkūs simptomai, būtina nedelsiant suteikti medicininę pagalbą, kad pagerėtų pasveikimo perspektyvos.