Šis vaisius nėra tik saldus – jis iš tiesų gerina virškinimą ir mažina uždegimą.

Bananai yra ne tik saldūs – juose yra skaidulinių medžiagų ir atsparaus krakmolo, kurie maitina naudingas žarnyno bakterijas ir skatina reguliarų virškinimą. Juose esantys natūralūs fermentai gerina maistinių medžiagų įsisavinimą ir ramina virškinamąjį traktą. Be to, bananuose yra biologiškai aktyvių junginių, įskaitant dopaminą, katechinus ir flavonoidus, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir slopina uždegimus. Šios savybės gali padėti sumažinti artrito, uždegiminių žarnyno ligų ir širdies ir kraujagyslių uždegimo simptomus. Nuo sunokimo stadijos priklauso, kokios konkrečios sveikatai naudingos savybės vyrauja.

Bananų maistingumas: Daugiau nei tik kalis.

Bananai – kreivi geltoni vaisiai, kuriuos galima rasti maisto prekių parduotuvėse visame pasaulyje, pasižymi ne tik gerai žinomu kalio kiekiu, bet ir išsamiu maistinių medžiagų paketu.

Reklama

Juose yra vitamino B6, būtino smegenų sveikatai ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui, taip pat vitamino C, palaikančio imunitetą.

Vaisiuose yra mangano, būtino kaulų vystymuisi ir antioksidacinėms funkcijoms.

Viename vidutinio dydžio banane yra apie 3 g skaidulinių medžiagų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą dėl tirpių ir netirpių skaidulinių medžiagų.

Reklama

Juose taip pat yra atsparaus krakmolo, ypač mažiau prinokusiuose egzemplioriuose, kuris veikia kaip prebiotikas, maitinantis naudingas žarnyno bakterijas ir reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje.

Kaip bananai palaiko virškinimo sistemos sveikatą ir žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą

Bananų nauda virškinimui neapsiriboja vien pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis. Juose yra atsparaus krakmolo ir maistinių skaidulų, kurios veikia kaip prebiotikai, maitinantys naudingas žarnyno bakterijas ir skatinantys reguliarų tuštinimąsi.

Unikalios sudėties bananuose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios padeda palaikyti žarnyno vientisumą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Vaisiuose esantys fermentai padeda skaidyti maistą, todėl geriau pasisavinamos maistingosios medžiagos.

Reklama

Turintiems virškinimo sutrikimų, minkšta bananų tekstūra ir juose esantis pektinas sukuria į gelį panašią struktūrą, kuri ramina virškinamąjį traktą ir gali padėti išsivaduoti nuo viduriavimo.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant bananus dėl jų natūralių biologiškai aktyvių junginių gali sumažėti žarnyno gleivinės uždegimas.

Priešuždegiminiai bananų junginiai ir jų poveikis lėtinėms ligoms

Bananuose gausu biologiškai aktyvių junginių, juose yra keletas stiprių priešuždegiminių medžiagų, kurios tiesiogiai veikia lėtines ligas. Tai dopaminas, katechinai ir flavonoidai, neutralizuojantys laisvuosius radikalus ir slopinantys uždegimą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad bananų vartojimas susijęs su mažesniu uždegimo žymenų, tokių kaip C reaktyvusis baltymas ir interleukinas-6, kiekiu. Jų ciklooksigenazę slopinančios savybės atspindi NVNU savybes, tačiau neturi šalutinio poveikio.

Reguliarus bananų vartojimas siejamas su uždegiminių ligų, įskaitant artritą, uždegimines žarnyno ligas ir širdies ir kraujagyslių uždegimą , simptomų mažinimu.

Unikalus fenolinių junginių ir atsparaus krakmolo derinys veikia sinergiškai, mažindamas NF-κB signalą, kuris yra pagrindinis uždegiminių reakcijų reguliatorius sergant lėtinėmis ligomis.

Reklama

Žalieji ir prinokę bananai: Bananai: skirtinga nauda skirtingais sunokimo etapais.

Nors priešuždegiminis bananų poveikis yra didelis, konkreti jų nauda sveikatai labai skiriasi priklausomai nuo sunokimo laipsnio.

Žaliuose bananuose yra daugiau atsparaus krakmolo, kuris veikia kaip prebiotikas, maitinantis naudingas žarnyno bakterijas ir galintis pagerinti jautrumą insulinui. Šis krakmolas nesuvirškinamas plonojoje žarnoje, o fermentuojasi storojoje žarnoje, kur susidaro trumpos grandinės riebalų rūgštys.

Bananams nokstant atsparusis krakmolas virsta paprastaisiais cukrais. Prinokę bananai pasižymi didesniu antioksidantų kiekiu, geresniu virškinamumu ir didesniu dopamino pirmtakų kiekiu.

Reklama

Geltonų dėmių stadijoje yra ideali virškinimo fermentų koncentracija, todėl maistingosios medžiagos tampa geriau įsisavinamos, tačiau išlieka vidutinis atsparaus krakmolo kiekis.

Lengvi būdai, kaip į kasdienę mitybą įtraukti daugiau bananų

Egzistuoja daug praktinių būdų, kaip padidinti bananų suvartojimą nesiimant monotoniškų mitybos įpročių. Į rytinę avižinę košę, jogurtą ar dribsnius įmaišykite griežinėliais supjaustytus bananus, kad pagerintumėte jų maistingumą minimaliai pasiruošdami.

Vidurdienį bananus galima valgyti su riešutų sviesteliais kaip sotų užkandį arba įmaišyti į kokteilius, kad maistingumas būtų nešiojamas.

Reklama

Kulinarijoje galima kepti bananų duoną, bandeles ir blynus. Šaldytus bananus galima naudoti kaip ledų be pieno alternatyvą, kai jie apdorojami iki kreminės konsistencijos.

Net ir pernokę bananai gali būti naudojami kepiniuose arba užšaldomi būsimiems kokteiliams, taip padidinant namų ūkio efektyvumą ir užtikrinant nuolatinį šio virškinimą gerinančio ir priešuždegiminio vaisiaus vartojimą.

Moksliniai tyrimai: Moksliniai tyrimai: ką tyrimai atskleidžia apie bananų gydomąsias savybes

Per pastaruosius du dešimtmečius atlikti moksliniai tyrimai įrodė, kad bananai tradiciškai naudojami kaip vaistinis maistas, turintis didelį gydomąjį potencialą.

Reklama

Žurnale „Food Chemistry” paskelbtuose tyrimuose nustatyta daugiau kaip 40 biologiškai aktyvių bananų junginių, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis, ypač leukocianidinų ir proantocianidinų.

2018 m. žurnale PLOS ONE atliktas tyrimas parodė, kad bananų vartojimas didina naudingų žarnyno bakterijų, ypač Bifidobacteria, kiekį ir gerina virškinimo funkciją.

Papildomi klinikiniai tyrimai, aprašyti žurnale „Journal of Functional Foods”, atskleidė, kad bananams atsparus krakmolas pastebimai sumažino uždegimo žymenis pacientams, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu, o pagerėjimas pastebėtas jau po dviejų savaičių reguliaraus vartojimo.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like