Morkų sultys – ne tik akims: mokslininkai atrado jų poveikį gyvenimo trukmei

carrot juice boosts longevity

 

Stenfordo 18 metų trukusiame tyrime, kuriame dalyvavo 2840 žmonių, nustatyta, kad kasdienis morkų sulčių vartojimas yra susijęs su 17 % mažesniu mirtingumu dėl visų priežasčių. Šis poveikis naudingas ne tik regėjimui, nes morkų junginiai, tokie kaip falkarinolis, aktyvina ląstelių gynybinius kelius ir mažina uždegimo žymenis. Mokslininkai nustatė, kad reguliariai vartojantiems morkas sumažėjo telomerų sutrumpėjimas ir išsivysčiusios glikacijos galutinių produktų kiekis. Poveikis pasireiškia maždaug po 12 savaičių nuoseklaus vartojimo. Išsamus šio ilgaamžiškumo poveikio mechanizmas pateikia įdomių įžvalgų apie prevencinę mitybą.

Reklama

Reikšmingas Stanfordo tyrimas: Metodologija ir pagrindinės išvados

Atlikus Stenfordo universiteto longitudinį tyrimą, kuriame buvo nagrinėjamas kasdienio morkų sulčių vartojimo ir žmogaus ilgaamžiškumo ryšys, padaryta keletas novatoriškų atradimų. Tyrėjai 18 metų stebėjo 2840 dalyvių ir lygino kasdien 237 ml morkų sulčių vartojančius asmenis su kontrolinėmis grupėmis.

Pagrindinės išvados atskleidė, kad nuolat morkų sultis geriančių žmonių mirtingumas dėl visų priežasčių sumažėjo 17 %. Kraujo tyrimai parodė, kad beta karotino ir kitų karotenoidų kiekis yra ypač padidėjęs, o tai siejama su sumažėjusiu oksidacinio streso žymenų kiekiu.

Metodika apėmė kas ketvirtį atliekamus kraujo tyrimus, metinius fizinius patikrinimus ir išsamų mitybos stebėjimą naudojant išmaniojo telefono programėles.

Reklama

Tyrėjai kontroliavo kintamuosius, įskaitant fizinio aktyvumo įpročius, socialinius ir ekonominius veiksnius bei ankstesnes sveikatos sąlygas.

Be beta karotino: Morkų junginių poveikis ląstelėms.

Nors Stanfordo tyrimo išvadose daug dėmesio skirta beta karotinui, morkų sultyse yra sudėtingas spektras biologiškai aktyvių junginių, kurie įvairiais būdais veikia ląstelių funkcijas.

Poliacetilenai, ypač falkarinolis ir falkarindolis, pasižymi reikšmingomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis ląstelių lygmeniu. Šie junginiai suaktyvina Nrf2 signalinius kelius ir sustiprina ląstelių apsaugos nuo oksidacinio streso mechanizmus.

Reklama

Be to, morkose esančios fenolinės rūgštys moduliuoja mitochondrijų funkciją, todėl dėl geresnės energijos apykaitos gali pailgėti ląstelių gyvenimo trukmė. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali stabdyti telomerų trumpėjimą – pagrindinį ląstelių senėjimo požymį.

Naujausi metabolominiai tyrimai parodė, kad morkų sultyse yra daugiau kaip 200 biologiškai aktyvių molekulių, kurios sinergiškai palaiko ląstelių atsparumą.

Kaip kasdienis vartojimas veikia senėjimo žymenis

Nuosekliai vartojant morkų sultis laikui bėgant pastebimi biologinio senėjimo žymenų pokyčiai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad kasdienis sulčių vartojimas koreliuoja su mažesniu telomerų trumpėjimu– pagrindiniu ląstelių senėjimo rodikliu.

Penkerius metus trukusiuose tyrimuose, kurių metu buvo stebimi dalyviai, nustatyta, kad tų, kurie kasdien suvalgydavo po 240 ml morkų sulčių, pažengusios glikacijos galutinių produktų (AGE) kiekis buvo 13 % mažesnis, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.

Be to, po trijų mėnesių reguliaraus vartojimo gerokai sumažėjo uždegimo biomarkerių, įskaitant IL-6 ir CRP, kiekis.

Reklama

Epigenetinio laikrodžio analizė rodo, kad morkų sulčių junginiai gali sulėtinti biologinį senėjimą, moduliuodami metilinimo modelius.

Atrodo, kad šis poveikis priklauso nuo dozės, o nauda pasireiškia maždaug po 12 savaičių nuolatinio vartojimo.

Morkų sulčių palyginimas su kitais ilgaamžiškumą skatinančiais maisto produktais

Lyginant morkų sultis su kitais ilgaamžiškumą skatinančiais maisto produktais, morkų sultys pasižymi panašiais ir išskirtiniais fitocheminiais profiliais, kurie turi įtakos ląstelių sveikatai.

Reklama

Mėlynėse yra antocianinų, žaliojoje arbatoje – katechinų, o morkų sultyse, be falkarinolio junginių, išskirtinai didelė beta karotino koncentracija.

Tyrimai rodo, kad šie junginiai veikia kitais mechanizmais nei esantys alyvuogių aliejuje ar riebioje žuvyje.

Morkų sulčių antioksidacinis pajėgumas (1670 ORAC vienetų) yra mažesnis nei granatų sulčių (2860), bet didesnis nei pomidorų sulčių (840).

Reklama

Tyrimai rodo, kad jų sinergetinis poveikis su kryžmažiedėmis daržovėmis gali sustiprinti DNR atstatymo kelius daugiau, nei kiekviena iš jų gali pasiekti savarankiškai.

Praktiniai patarimai, kaip įtraukti morkų sultis į savo mitybą

Kad morkų sultys būtų kuo naudingesnės sveikatai ir neapsunkintų mitybos įpročių, žmonės turėtų pradėti nuo nedidelių, nedidelių 120-180 mililitrų porcijų per dieną.

Vartojant morkų sultis ryte, maistingosios medžiagos įsisavinamos geriausiai. Šviežiose sultyse išlieka daugiau maistinių medžiagų nei parduotuvėje pirktose sultyse, nors ir vienos, ir kitos yra naudingos.

Reklama

Pridėjus citrinos, imbiero ar obuolio, pagerėja skonis ir maistingumas.

Besirūpinantys cukraus kiekiu gali sultis skiesti vandeniu arba derinti su daržovių sultimis.

Morkų sulčių vartojimą kaitaliojant su kitais maistingais gėrimais, išvengiama mitybos monotonijos.

Reklama

Šaldytuve atšaldytos naminės sultys, laikomos sandariuose induose, išlieka gyvybingos 48 valandas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like