Produktai, kurie yra pavojingi tik vaikams – 5 prieskoniai, kurių reikėtų vengti

Kai kurie įprasti virtuvės prieskoniai kelia išskirtinį pavojų mažiems vaikams, tačiau yra saugūs suaugusiesiems. Tėvai turėtų vengti kūdikiams ir mažiems vaikams duoti muskato riešuto, žvaigždinio anyžiaus, cinamono, aštriosios paprikos ir ciberžolės. Jų besivystanti virškinimo ir medžiagų apykaitos sistema negali tinkamai apdoroti šių prieskonių veikliųjų junginių, todėl jie gali sukelti įvairias reakcijas – nuo lengvų virškinimo trakto sutrikimų iki sunkių neurologinių simptomų. Net ir nedidelis jų kiekis gali sukelti nepageidaujamą poveikį. Supratimas apie šių kvapiųjų medžiagų įvedimą pagal amžių padeda apsaugoti vaikus svarbiausiais raidos etapais.

Muskato riešutas – šventinis prieskonis, keliantis paslėptą riziką kūdikiams

Kodėl muskato riešutas, įprastas šventinių skanėstų ir gėrimų ingredientas, gali būti pavojingas kūdikiams? Šio prieskonio sudėtyje yra miristicino, natūralaus junginio, kurio didelė koncentracija gali būti toksiška.

Reklama

Kūdikiams ir mažiems vaikams net nedidelis muskato riešuto kiekis gali sukelti nepageidaujamų reakcijų dėl neišsivysčiusios medžiagų apykaitos sistemos. Toksinio muskato toksiškumo simptomai yra pykinimas, galvos svaigimas, o sunkiais atvejais – haliucinacijos ar traukuliai.

Pediatrai rekomenduoja visiškai vengti muskato riešutų vaikams iki 12 mėnesių amžiaus skirtame maiste.

Tėvai turėtų atidžiai tikrinti sudedamųjų dalių sąrašus ant fasuotų maisto produktų ir informuoti globėjus apie šią galimą riziką atostogų metu.

Reklama

Žvaigždinis anyžius: kodėl šis kvapnusis ankštis reikalauja atsargumo mažamečių vaikų aplinkoje?

Žvaigždinis anyžius, nepaisant patrauklios žvaigždės formos išvaizdos ir saldymedžio skonio, kelia didelį pavojų mažiems vaikams, ypač kūdikiams.

Šiame prieskonyje yra anetolio ir kitų junginių, kurie jaunesniems nei dvejų metų vaikams gali sukelti neurologinių simptomų, įskaitant traukulius, drebulį ir greitus akių judesius.

Japoninis anyžius (Illicium anisatum), dažnai painiojamas su kininiu anyžiumi (Illicium verum), yra ypač toksiškas ir gali būti mirtinas.

Reklama

Tėvai turėtų vengti duoti kūdikiams žvaigždinio anyžiaus arbatos, kuri yra liaudiškas vaistas nuo dieglių, nes užfiksuoti toksiškumo atvejai.

FDA jau anksčiau įspėjo apie rinkoje esančius užkrėstus žvaigždinio anyžiaus produktus, pabrėždama, kad svarbu šį prieskonį laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Cinamonas: Kai šildančio prieskonio tampa per daug jauniems skrandukams

Žvaigždinis anyžius kelia aiškią neurologinę riziką, tačiau cinamonas kelia susirūpinimą mažiems vaikams. Šio populiaraus prieskonio sudėtyje yra kumarino, junginio, kurio perteklius gali apsunkinti besivystančias kepenis.

Reklama

Maltas cinamonas kelia dar vieną pavojų – jo smulkios dalelės įkvėpus gali sukelti kvėpavimo takų sutrikimus, ypač virusinių „cinamono iššūkių” metu.

Jautriems jaunesniems nei dvejų metų vaikams net ir nedidelis jo kiekis gali sukelti virškinamojo trakto diskomfortą.

Tėvai turėtų riboti cinamono kiekį mažų vaikų maiste ir vengti koncentruotų cinamono formų, pavyzdžiui, kasijos cinamono ir cinamono aliejaus.

Reklama

Ceilono cinamonas yra saugesnė alternatyva, jei jis pradedamas vartoti palaipsniui po 12 mėnesių, pageidautina saikingai pabarstyti pažįstamus maisto produktus, o ne naudoti kaip pagrindinį skonį.

Aštriosios paprikos: Kapsaicino pavojus besivystančiai virškinimo sistemai

Aštriosios paprikos yra vienas problemiškiausių prieskonių jaunesniems nei penkerių metų vaikams dėl didelio kapsaicino kiekio, cheminio junginio, sukeliančio jiems būdingą deginimo pojūtį.

Vaikų virškinimo sistema neturi suaugusiųjų išvystytų apsauginių mechanizmų, todėl jie ypač jautrūs dirginančiam kapsaicino poveikiui. Vartojami aštrūs pipirai mažiems vaikams gali sukelti didelį burnos skausmą, ašarojimą ir kvėpavimo sutrikimus.

Reklama

Sunkiais atvejais toks poveikis gali sukelti uždegimines virškinamojo trakto reakcijas . Pediatrai rekomenduoja vengti visų aštriųjų paprikų rūšių, įskaitant švelnesnes, pavyzdžiui, poblanos, bent iki penkerių metų amžiaus, kai vaikų virškinimo sistema yra labiau išsivysčiusi.

Ciberžolė: Kurkumino rūpesčiai vaikams iki trejų metų

Dauguma tėvų nežino, kad ciberžolė, nepaisant jos garsių priešuždegiminių savybių suaugusiesiems, kelia tam tikrų sveikatos problemų jaunesniems nei trejų metų vaikams.

Veiklusis kurkumino junginys gali trukdyti geležies įsisavinimui kritiniais raidos etapais. Vaikų gastroenterologai pastebi, kad iki maždaug trejų metų amžiaus vaiko virškinimo sistema neturi pakankamai fermentų, kad galėtų tinkamai metabolizuoti kurkuminą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad pernelyg didelis ciberžolės vartojimas mažamečiams vaikams gali sukelti skrandžio sutrikimų, sumažėjusį geležies įsisavinimą ir galimą kepenų veiklos sutrikimą.

Ruošdami šeimos patiekalus, tėvai turėtų atskirti porcijas prieš dėdami ciberžolės arba pakeisti ją vaikams saugiomis alternatyvomis, pavyzdžiui, žiupsneliu cinamono ar imbiero.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like