Po 40 metų tam tikri gėrimai daro didelę įtaką svoriui, nes lėtėja medžiagų apykaita ir mažėja jautrumas insulinui. Specialūs kavos gėrimai, alkoholis, vaisių sultys, gazuoti gėrimai, saldintos arbatos, sportiniai/energetiniai gėrimai ir aromatizuoti grietinėlės gėrimai – visa tai prisideda prie per didelio kalorijų suvartojimo. Šiuose skysčiuose dažnai yra paslėpto cukraus ir tuščių angliavandenių, kurie virsta riebalais, ypač ties viduriu. Alternatyvos, pavyzdžiui, juoda kava, nulinio kaloringumo mišiniai ir nesaldinta arbata, gali padėti sumažinti svorį ir tuo pat metu mėgautis skoniu.
Specialūs kavos gėrimai ir aromatizuotos latės
Nors dauguma žmonių mėgsta retkarčiais išgerti kavos, specialūs kavos gėrimai ir aromatizuotos latės yra didelis paslėptų kalorijų šaltinis, ypač vyresniems nei 40 metų žmonėms.
Šiuose gėrimuose dažnai būna per daug cukraus, sirupų ir riebių pieno produktų. Įprasta aromatizuota latte gali turėti 1255-2092 kilodžaulius, kurie prilygsta nedideliam maistui.
Po 40 metų medžiagų apykaita natūraliai sulėtėja, todėl šios skystos kalorijos tampa ypač problemiškos. Su amžiumi mažėjantis organizmo jautrumas insulinui taip pat reiškia, kad kavos gėrimai su cukrumi gali paskatinti riebalų kaupimąsi.
Rinkdamiesi alternatyvas, pavyzdžiui, juodą kavą, americanos ar latte kavą, pagamintą iš augalinio pieno ir be cukraus, galėsite mėgautis kava ir nesumažinsite savo svorio.
Alkoholis (ypač alus ir kokteiliai)
Alkoholio vartojimas yra dar vienas rimtas iššūkis reguliuojant svorį po 40 metų.
Kadangi su amžiumi medžiagų apykaita natūraliai lėtėja, organizmas ne taip efektyviai perdirba alkoholį ir daugiau jo paverčia riebalų sankaupomis. Aluje yra tuščių angliavandenių, kurie greitai kaupiasi, o kokteiliuose alkoholis dažnai derinamas su saldžiais maišikliais, taip sukuriant kalorijų bombas.
Vienoje taurėje vyno yra maždaug 120-150 kalorijų, alaus – 150-200, o maišytuose gėrimuose gali būti daugiau nei 300 kalorijų.
Be to, alkoholis stimuliuoja apetitą ir mažina suvaržymus renkantis maistą. Tiems, kurie stebi svorį po 40-ies, labai svarbu riboti alkoholio vartojimą arba rinktis mažiau kaloringus gėrimus, pavyzdžiui, stipriuosius gėrimus su nulinio kaloringumo maišikliais.
Vaisių sultys ir kokteiliai
Daugeliui vaisių sulčių ir kokteilių suteikiama apgaulinga sveikumo aureolė, kuri maskuoja galimą svorio augimą vyresniems nei 40 metų suaugusiesiems.
Šiuose gėrimuose dažnai būna koncentruoto vaisių cukraus be sveikų vaisių skaidulų, todėl cukraus kiekis kraujyje greitai pakyla, o vėliau krenta ir gali sukelti alkį.
Įprastame parduotuvėje pirktame kokteilyje gali būti iki 60 g cukraus – tai atitinka 15 arbatinių šaukštelių – ir šimtai kalorijų vienoje porcijoje.
Po 40 metų, kai medžiagų apykaita natūraliai sulėtėja, šios skystos kalorijos gali greitai padėti priaugti svorio.
Be to, organizmas ne taip veiksmingai registruoja skystas kalorijas kaip kietą maistą, todėl, nepaisant didelio kalorijų kiekio, sumažėja sotumo jausmas.
Soda ir dietinė soda
Gazuoti gėrimai yra bene žinomiausias su mityba susijusio svorio didėjimo po 40 metų kaltininkas, nes tiek įprasti, tiek dietiniai gėrimai kelia skirtingus iššūkius.
Įprastuose gazuotuose gėrimuose yra nemažai cukraus, o tipiškoje 355 mililitrų skardinėje jo yra maždaug 39 gramai – tai gerokai viršija rekomenduojamą paros normą. Šis cukrus greitai virsta riebalais, ypač ties viduriu.
Dietiniai gazuoti gėrimai, nors ir nekaloringi, vis tiek gali padėti priaugti svorio. Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai gali sutrikdyti žarnyno bakterijų veiklą, todėl gali pakisti medžiagų apykaita ir padidėti atsparumas insulinui.
Tyrimais nustatyta, kad reguliarus dietinių gazuotų gėrimų vartojimas siejamas su didesniais liemens apimtimis ir aukštesniu KMI, ypač vidutinio amžiaus suaugusiųjų, kurių medžiagų apykaita natūraliai lėtėja.
Iš anksto paruošti arbatos gėrimai ir saldi arbata
Nors natūrali arbata turi daugybę sveikatai naudingų savybių, į butelius išpilstytuose ir iš anksto paruoštuose arbatos gėrimuose dažnai būna per didelis cukraus kiekis, kuris gali labai prisidėti prie svorio augimo po 40 metų.
Viename 473 mililitrų butelyje saldintos arbatos gali būti iki 48 gramų cukraus – beveik dvigubai daugiau nei rekomenduojama paros norma.
Saldžiojoje arbatoje, ypač populiarioje pietiniuose regionuose, yra panašus cukraus kiekis.
Kadangi su amžiumi medžiagų apykaita natūraliai lėtėja, šios paslėptos skystos kalorijos tampa vis didesne problema.
Organizmas šiuos saldžius gėrimus apdoroja kitaip nei kietą maistą, todėl jie suteikia minimalų sotumo jausmą, nors yra labai kaloringi.
Nesaldintos arbatos alternatyvos suteikia antioksidacinę naudą be tokių metabolinių pasekmių kaip saldintos arbatos.
Sportiniai ir energiniai gėrimai
Sportiniai ir energiniai gėrimai
Nepaisant to, kad sportiniai ir energiniai gėrimai siejami su sveikatingumu ir fiziniu aktyvumu, juose yra stebėtinai daug cukraus ir dirbtinių ingredientų, kurie gali labai prisidėti prie vyresnių nei 40 metų suaugusiųjų svorio augimo.
Įprastiniame 591 mililitro sportiniame gėrime yra 34 gramai cukraus, o energiniuose gėrimuose – 54 gramai ir daugiau. Vyresniems nei 40 metų asmenims, kurių medžiagų apykaita natūraliai sulėtėjusi, šie gėrimai gali greitai viršyti rekomenduojamą cukraus kiekį per parą ir nesuteikti sotumo.
Be to, energetiniuose gėrimuose esantis kofeinas gali sutrikdyti miego režimą ir dar labiau apsunkinti svorio kontrolę.
Vidutinio amžiaus suaugusieji turėtų apsvarstyti elektrolitų gėrimus be cukraus arba paprastą vandenį, kad palaikytų fizinį aktyvumą be kalorijų pertekliaus.
Skonio grietinėlės ir kavos priedai
Daugelis vyresnių nei 40 metų suaugusiųjų nepakankamai įvertina iš pirmo žvilgsnio nekaltų kavos priedų, kurie gali paversti visiškai nekaloringą gėrimą dideliu kasdienio cukraus ir riebalų šaltiniu, kaloringumą.
Populiariuose aromatizuotuose grietinėlės gėrimuose dažnai būna hidrintų aliejų, kukurūzų sirupo ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų, kurios prisideda prie uždegimų ir medžiagų apykaitos sulėtėjimo, būdingo po 40 metų. Vienas valgomasis šaukštas gali pridėti 35-45 kalorijas, o daugelis žmonių naudoja kelis valgomuosius šaukštus vienam puodeliui kavos per dieną.
Galima rinktis nesaldintą migdolų pieną, cinamoną ar nedidelį kiekį tikros grietinėlės, o ne perdirbtų pakaitalų, kurie suteikia pasitenkinimą be metabolinių pasekmių.