5 maisto produktai, kuriuos turėtų valgyti vyresni nei 50 metų žmonės: apsauga nuo su amžiumi susijusių ligų

anti aging nutrient rich foods

Žmonėms senstant, jų mitybos poreikiai smarkiai keičiasi. Kūno medžiagų apykaitos pokyčiai ir padidėjusi ligų rizika po 50 metų reikalauja mitybos pokyčių, kuriuos daugelis žmonių ignoruoja. Tyrimai rodo, kad tam tikri maisto produktai gali smarkiai paveikti sveikatos būklę vėlesniais dešimtmečiais, potencialiai sulėtindami pažinimo funkcijų silpnėjimą, išsaugodami raumenų masę ir apsaugodami širdies ir kraujagyslių funkcijas. Nors nėra vieno maisto produkto, kuris užkirstų kelią senėjimui, mitybos ekspertai nustatė penkis veiksmingus variantus, kurie padeda spręsti dažniausias su amžiumi susijusias problemas. Jų nauda gerokai viršija pagrindinius mitybos poreikius.

Kiaušiniai: aukštos kokybės baltymai raumenų išsaugojimui

Daugelis vyresnių nei 50 metų suaugusiųjų patiria su amžiumi susijusį raumenų nykimą, todėl baltymais turtingi maisto produktai, tokie kaip kiaušiniai, yra būtini jų mityboje. Šis maistingas maisto produktas yra aukštos kokybės liesos baltymai, kurie padeda išlaikyti raumenų masę.

2020 m. Šefildo universiteto tyrimai patvirtina, kad baltymų trūkumas yra susijęs su padidėjusia raumenų nykimo rizika vyresnio amžiaus žmonėms. Kiaušiniai suteikia papildomą naudą dėl juose esančio cholino ir B vitaminų.

Tiems, kurie rūpinasi raumenų funkcijos išsaugojimu senstant, praktiška strategija yra įtraukti kiaušinius į mitybos planą. Nesvarbu, ar jie yra kepti pusryčiams, ar pridėti į salotas pietums, kiaušiniai yra universalus baltymų šaltinis, padedantis kovoti su senatvine sarkopenija ir tenkinantis bendrus mitybos poreikius.

Sardinės: omega-3 šaltinis smegenų sveikatai

Viduržemio jūros regiono gyventojai jau šimtmečius reguliariai vartoja sardines, kurios turi išskirtinių smegenų apsaugos savybių suaugusiems vyresniems nei 50 metų. Šios mažos žuvys yra koncentruoto omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios stiprina kraujo-smegenų barjerą ir sukuria apsauginį skydą nuo pažinimo funkcijų silpnėjimo ir demencijos.

Skirtingai nuo didesnių žuvų rūšių, sardinės turi mažai gyvsidabrio ir yra puikus smegenų veiklą palaikančių maistinių medžiagų šaltinis, kuris yra prieinamas ir plačiai paplitęs. Jos yra praktiškas papildymas neuroprotektyvinei mitybai, kurį galima vartoti keletą kartų per savaitę.

Norėdami gauti maksimalią naudą, rinkitės sardines, konservuotas alyvuogių aliejuje, o ne augaliniais aliejais, nes tai dar labiau sustiprina jų priešuždegimines savybes ir naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.

Likopeno turtingi pomidorai: antioksidacinė apsauga prostatai ir širdžiai

Pomidorai yra svarbi suaugusiųjų vyresnių nei 50 metų mitybos sudėtinė dalis dėl didelio likopeno kiekio, kuris yra galingas antioksidantas, teikiantis tikslinę apsaugą senstančiam organizmui.

Šis junginys suteikia pomidorams ryškiai raudoną spalvą ir yra tiesiogiai susijęs su prostatos sveikatos palaikymu vyrams, vyresniems nei 50 metų.

Tyrimai patvirtina, kad pomidorų įtraukimas į Viduržemio jūros regiono mitybos modelį yra naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Kiti likopeno turintys produktai yra burokėliai ir raudonieji pipirai, kurie suteikia įvairovę tiems, kurie siekia šių apsauginių savybių.

Siekiant maksimalaus likopeno įsisavinimo, mitybos specialistai rekomenduoja vartoti pomidorus su nedideliu kiekiu sveikų riebalų, nes šis junginys yra tirpstantis riebaluose.

Kopūstai: vitamino K šaltinis kaulų ir širdies bei kraujagyslių sveikatai

Nors raudonos daržovės turi likopeno privalumų, paprastos kopūstai suteikia kitokį, bet ne mažiau vertingą maistinių medžiagų profilį suaugusiems vyresniems nei 50 metų.

Šis lapinis daržovė išsiskiria kaip išskirtinis vitamino K šaltinis, nes vienoje porcijoje yra visa rekomenduojama paros norma. Ši maistinė medžiaga tampa vis svarbesnė su amžiumi, nes jos trūkumas siejamas su osteoporozė, širdies ir kraujagyslių ligomis bei osteoartritu – ligomis, kurios dažnai pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms.

Kopūstai taip pat turi įspūdingą antioksidantų kiekį ir vitaminą C, kurie stiprina imuninę sistemą, kurios funkcijos natūraliai silpnėja su amžiumi. Įtraukus kopūstus į Viduržemio jūros regiono mitybos modelį, galima palaikyti bendrą sveikatos būklę ir kartu stiprinti su amžiumi susijusias kaulų ir širdies bei kraujagyslių sistemos silpnąsias viet

Pupelės: maistas, turintis daug ląstelienos, padedantis reguliuoti cholesterolio kiekį ir kontroliuoti svorį

Pupelės nusipelno ypatingo dėmesio vyresnių nei 50 metų suaugusiųjų mityboje dėl išskirtinio ląstelienos kiekio ir naudos širdies ir medžiagų apykaitos sistemai. Šis pagrindinis maisto produktas teikia daug naudos senstantiems suaugusiesiems, kurie nori išlaikyti sveiką cholesterolio lygį ir kontroliuoti svorį

Didelis ląstelienos kiekis pupelėse aktyviai pašalina cholesterolį iš organizmo ir tuo pačiu padeda mažinti kraujospūdį – tai du svarbūs veiksniai, padedantys išlaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Be to, ląsteliena skatina sotumo jausmą, kuris padeda kontroliuoti svorį, o tai yra ypač svarbu daugeliui vidutinio amžiaus ir vyresnių suaugusiųjų.

Reguliarus pupelių vartojimas yra maistingas pasirinkimas, atitinkantis rekomendacijas dėl ligų prevencijos senstančioje visuomenėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video