Vienas įprotis, dėl kurio kava kenkia jūsų sveikatai

excessive coffee consumption unhealthy

Į kavą pridėjus cukraus ir saldiklių, natūraliai sveikas gėrimas tampa potencialiai kenksmingu. Vos vienas valgomasis šaukštas cukraus prideda 50 tuščių kilokalorijų, o aromatizuoti sirupai – 60-100 kilokalorijų vienoje porcijoje. Reguliariai vartojant saldintą kavą padidėja suvartojamų kalorijų kiekis, cukraus kiekis kraujyje pakyla, o po to krenta ir padidėja uždegiminių žymenų kiekis. Šis poveikis susijęs su didesne svorio augimo, 2 tipo diabeto ir kitų lėtinių sveikatos sutrikimų rizika. Supratimas apie sveikesnes alternatyvas gali padėti išsaugoti natūralią kavos naudą.

Cukraus spąstai: kaip saldikliai pakeičia jūsų kavą

Saldiklių pridėjimas į kavą yra vienas iš svarbiausių būdų, kaip šis populiarus gėrimas iš palyginti sveiko gėrimo virsta potencialia sveikatos problema. Vienas valgomasis šaukštas cukraus prideda maždaug 50 tuščių kalorijų, o aromatizuoti sirupai gali pridėti dar daugiau – dažnai 60-100 kalorijų vienoje porcijoje.

Reklama

Reguliariai vartojant saldintą kavą, ilgainiui gali padidėti kalorijų suvartojimas, padidėti cukraus kiekis kraujyje ir atsirasti atsparumas insulinui. Šis poveikis ypač ryškus specializuotuose kavos gėrimuose, kuriuose gali būti daug sirupo. Tyrimai rodo, kad asmenims, kurie reguliariai vartoja saldintą kavą, kyla didesnė rizika priaugti svorio ir susirgti 2 tipo diabetu.

Paslėptos kalorijos: Tikroji aromatizuotų kavos gėrimų kaina

Nors standartinėje juodoje kavoje beveik nėra kalorijų, aromatizuoti kavos gėrimai dažnai slepia stulbinantį kalorijų kiekį, kurio daugelis vartotojų neatpažįsta. Įprastoje aromatizuotoje latte kavoje gali būti 250-450 kalorijų, o specializuotose kavos rūšyse – daugiau kaip 600 kalorijų, t. y. beveik trečdalis daugelio suaugusiųjų dienos kalorijų poreikio.

Šios paslėptos kalorijos daugiausia gaunamos iš pridėtų sirupų, plaktos grietinėlės ir nenugriebto pieno. Didžiajame karameliniame frappuccino su plakta grietinėle yra maždaug 420 kalorijų ir 66 gramai cukraus – tai gerokai viršija rekomenduojamą paros cukraus kiekį.

Reklama

Reguliarus šių gėrimų vartojimas gali smarkiai prisidėti prie svorio didėjimo ir medžiagų apykaitos problemų, nesuteikdamas maistinės naudos.

Cukraus kiekio kraujyje kalneliai: Kas nutinka praėjus 30 minučių po saldaus gurkšnio

Daugelis saldžių kavos gėrimų per 30 minučių nuo išgėrimo smarkiai padidina cukraus kiekį kraujyje ir sukelia medžiagų apykaitos kaskadą, kuri turi įtakos energijos lygiui ir alkio signalams.

Kai cukraus kiekis kraujyje greitai padidėja, kasa išskiria insuliną, kad gliukozė iš kraujotakos patektų į ląsteles. Dažnai po to cukraus kiekis kraujyje krenta, todėl atsiranda nuovargis, irzlumas ir potraukis didesniam cukraus ar kofeino kiekiui.

Reklama

Tokie „amerikietiški kalneliai” gali sutrikdyti susikaupimą tarnybos metu ir ilgainiui prisidėti prie atsparumo insulinui. Tie, kurie reguliariai patiria tokius svyravimus, gali atsidurti energijos pakilimų ir nuosmukių cikle visą dieną.

Grietinėlės įpročio atsisakymas: sveikesnės alternatyvos, kurias verta apsvarstyti

Komercinės kavos grietinėlės yra svarbi cukraus kiekio kraujyje problemos dalis, nes jose yra paslėpto cukraus, dirbtinių ingredientų ir transriebalų, kurie apsunkina anksčiau aptartas medžiagų apykaitos problemas.

Sveikesnės alternatyvos yra nesaldintas augalinis pienas, pavyzdžiui, migdolų, avižų ar kokosų, kuris suteikia grietinėlės skonio be pridėtinių cukrų. Tiems, kurie nori pieno, ekologiškas nenugriebtas pienas suteikia maistinių medžiagų be dirbtinių priedų. Cinamonas arba kakavos milteliai gali suteikti skonio be kalorijų.

Reklama

Kai kurie kavos mėgėjai palaipsniui pereina prie juodos kavos, kas savaitę mažindami grietinėlės kiekį, kol pripras prie skonio. Kiti pastebi, kad dėl geresnės kokybės kavos pupelių visiškai nebereikia saldiklių.

Uždegimo ryšys: Saldi kava ir lėtinės sveikatos problemos

Be tiesioginio poveikio cukraus kiekiui kraujyje, saldinta kava sukelia organizme uždegiminę kaskadą, kuri prisideda prie daugelio lėtinių sveikatos sutrikimų.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant kavą su cukrumi suaktyvėja prouždegiminiai citokinai, todėl gali paūmėti tokios ligos kaip artritas, širdies ir kraujagyslių ligos ir medžiagų apykaitos sutrikimai. Ši uždegiminė reakcija tampa ypač problemiška, kai ji derinama su kofeino skatinamuoju poveikiu kortizolio gamybai.

Reklama

Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai parodė, kad asmenų, kasdien vartojančių saldintą kavą, uždegimo žymenys yra padidėję, palyginti su tais, kurie geria juodą kavą. Tiems, kurie teikia sveikatos priežiūros ar slaugos paslaugas kitiems, supratimas apie šį ryšį suteikia vertingų žinių, padedančių rinktis sveikesnius gėrimus.

Ryto ritualo pokyčiai –  perauklėkite savo skonio receptorius

Nors saldintos kavos uždegiminis poveikis kelia nemažai rūpesčių sveikatai, šio įpročio šaknys – pats rytinės kavos ritualas – yra praktiškas sprendimas.

Skonio receptoriai gali būti palaipsniui perauklėjami nuolat vartojant mažiau saldintus gėrimus. Ekspertai rekomenduoja palaipsniui mažinti cukraus kiekį nedideliais kiekiais – maždaug po 1 gramą kas savaitę – kad gomurys prisitaikytų ir nesukeltų potraukio. Toks sistemingas požiūris padeda atrasti natūralias kavos skonio natas.

Reklama

Papildomos strategijos apima cinamono ar vanilės ekstrakto naudojimą kaip natūralių saldiklių, vidutinio, o ne tamsaus skrudinimo kavos (kurioje yra mažiau karčiųjų junginių) pasirinkimą ir kavos derinimą su daug baltymų turinčiais pusryčiais, siekiant stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

Juodosios kavos nauda: Ką mokslas sako apie nesaldintos kavos gėrimą?

Juoda kava, vartojama be priedų, turi daugybę sveikatai naudingų savybių, patvirtintų daugybe mokslinių tyrimų. Tyrimai rodo, kad juodojoje kavoje yra galingų antioksidantų, kurie kovoja su uždegimu ir ląstelių pažeidimais, todėl gali sumažinti lėtinių ligų riziką.

Tyrimai rodo, kad nesaldinta kava gali pagreitinti medžiagų apykaitą, pagerinti kognityvines funkcijas ir fizinį pajėgumą fizinio krūvio metu. Be cukraus ir pieno produktų išsaugomi natūralūs kavos junginiai, pavyzdžiui, chlorogeno rūgštis, kuri palaiko gliukozės apykaitą.

Reklama

Reguliarus juodos kavos vartojimas siejamas su mažesne Parkinsono ligos, antrojo tipo diabeto ir tam tikrų rūšių vėžio rizika. Ši nauda ypač sumažėja, kai į kavą dedama cukraus, aromatizuotų sirupų arba riebios grietinėlės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video