Ieškote neįprasto užkandžio šventiniam stalui? Šie rutuliukai iš brokolių ir vištienos – tikras atradimas. Lengvi, sultingi, gražiai atrodantys ir, svarbiausia, labai skanūs. Garantuoju – svečiai klaus recepto.
Ingredientai
- 300 g virtos vištienos filė
- 250 g brokolių
- 4 virti kiaušiniai
- 150 g šviežio agurko
- 100 g mocarelos (arba kito sūrio)
- 2 česnako skiltelės
- 3 valgomieji šaukštai majonezo
- druska, juodieji pipirai – pagal skonį
- smulkinti graikiniai riešutai – 1 šaukštas
- šviežios žolelės (petražolės, krapai arba kalendros)
Gaminimas
Brokoliai. Užvirkite puodą vandens su šaukšteliu druskos. Įmeskite brokolius ir blanširuokite vos 1,5–2 minutes – ne ilgiau. Iškart išgriebkite ir apipilkite šaltu vandeniu arba įmerkite į ledų vonią. Taip sustabdysite virimo procesą ir brokoliai išliks ryškiai žali bei traškūs.
Salotų masė. Virtą vištienos filė supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į gilų dubenį. Virtus kiaušinius taip pat supjaustykite kubeliais ir pridėkite prie vištienos.
Šviežią agurką supjaustykite smulkiais gabaliukais. Atvėsusius brokolius smulkiai supjaustykite. Viską sudėkite į dubenį.
Česnako skilteles sutrinkite arba labai smulkiai supjaustykite. Įdėkite į salotas kartu su majonezu. Pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite.
Formavimas. Mocarelą sutarkuokite smulkia tarka ir supilkite į atskirą lėkštę.
Pasiruoškite dubenėlį su šaltu vandeniu – drėgnomis rankomis masė nelips. Paimkite šaukštą salotų masės, sudėkite į delną ir suformuokite apvalų kamuoliuką. Tada apvoliokite jį sutarkuotame sūryje – jis gerai prilips ir suteiks rutuliukams gražią išvaizdą.
Suformuotus rutuliukus sudėkite ant padėklo.
Papuošimas. Smulkiai supjaustykite šviežias žoleles ir pabarstykite ant rutuliukų. Taip pat užberkite šiek tiek smulkintų graikinių riešutų – jie suteiks malonaus traškumo.
Prieš patiekiant rutuliukus palaikykite šaldytuve bent 30 minučių – taip jie geriau išlaikys formą.
Kodėl šis užkandis toks geras
Kiekvienas ingredientas čia atlieka savo vaidmenį: vištiena suteikia sotumo, brokoliai – lengvumo, agurkas – šviežumo, o sūrio apvalkalas – švelnaus pikantiškumo. Majonezas vos juntamas – jis tik suriša masę, bet nedominuoja.
Keletas patarimų
- Brokolius būtinai blanširuokite trumpai – perkaitinti jie bus minkšti ir praras spalvą.
- Vištienos filė galite pakeisti kalakutiena arba net krabų lazdelėmis.
- Jei neturite mocarelos – tinka bet koks sūris, kuris gerai tarkuojasi.
- Rutuliukus galite paruošti dieną prieš šventę – šaldytuve jie puikiai laikosi.
Apibendrinant
„Šventiniai rutuliukai” – tai užkandis, kuris atrodo įspūdingai, bet gaminamas paprastai. Lengvas, sveikas ir tikrai skanus. Puikus pasirinkimas tiems, kas nori nustebinti svečius kažkuo neįprastu.





