Baziliką auginu ant palangės jau penktus metus. Vienas vazonėlis duoda šviežių lapų visus metus – salotoms, padažams, picerai. Per 30 dienų nuo sėjos jau galiu skinti pirmuosius lapus. Nieko sudėtingo: vazonėlis su skylėmis, dirvožemis, sėklos. Laistyti kas antrą dieną, laikyti prie saulėto lango. Svarbiausia – kirpti teisingai, kad augalas šakotųsi ir tankinėtų, o ne vieną ilgą stiebą augintų. Štai kaip tai darau žingsnis po žingsnio.
Kodėl auginti baziliką ant palangės
Pirma prisipažinsiu – iš pradžių maniau, kad bazilikas sudėtingas. Bandžiau auginti – žuvo. Pirkau vazonėlį parduotuvėje – po savaitės išdžiūvo.
Bet kai išmokau kelis paprastus dalykus, bazilikas tapo lengviausias augalas namuose.
Kodėl verta auginti:
Visada šviežias – nereikia bėgti į parduotuvę, kai gamini. Ateiini prie palangės, nuskini kelis lapelius – ir gatava.
Pigiau – vienas maišelis sėklų (1-2 eurai) užtenka metams. Parduotuvėje baziliko ryšulėlis – 1,5-2 eurai, naudoji kartą.
Skanesnis – namų bazilikas kvepesnis nei parduotuvinis. Parduotuvinis dažnai vėlus, lapai dideli, bet mažai aromato.
Užima mažai vietos – vienas vazonėlis ant palangės. Daugiau vietos nei gėlė neužima.
Auga greitai – per mėnesį nuo sėjos jau skini. Ir toliau auga – jei tinkamai kirpi, tas pats augalas duoda lapų kelis mėnesius.
Svarbiausia – tai nesudėtinga. Jei išmoksite kelias pagrindines taisykles, bazilikas augs be problemų.
Kokią baziliko veislę pasirinkti
Ne visos baziliko veislės vienodai tinka auginti namuose.
Geriausios veislės palangei:
Saldus (tradicinis) bazilikas:
Tai tas klasikinis, kurį visi žinome. Dideli žali lapai, stiprus aromatas.
Tinka picerai, padažams, pesto, salotoms.
Lengviausias auginti – neišrankus.
Citrininis bazilikas:
Lapai šiek tiek smulkesni, kvepėja citrina.
Puikus žuviai, arbatai, salotoms.
Šiek tiek jautresnis nei saldus – reikia daugiau šviesos.
Smulkialapės veislės (pvz., Greek bazilikas):
Labai smulkūs lapeliai, kompaktiškas augalas.
Stiprus aromatas, tinka viską, kaip ir saldus.
Privalumas – lėčiau tįsta (sudaro sėklų kekės), ilgiau produktyvus.
Violetinis bazilikas:
Tamsiai violetiniai lapai, dekoratyvus.
Pipirinis prieskoninis skonis.
Gražus, bet aromatas silpnesnis nei žaliojo.
Mano rekomendacija pradedantiesiems:
Saldus bazilikas – patikimiausias, lengviausias. Pradėkit nuo jo.
Kai išmoksite – eksperimentuokit su citrininiu ar smulkialapiu.
Ką jums reikės: paprasčiausias rinkinys
Vazonėlis:
Dydis: 12-15 cm skersmens, 10-12 cm gylio. Nebūtinas didelis – bazilikas neturi gilių šaknų.
Būtinos drenažo skylės dugne – be jų šaknys puva nuo perteklinio vandens.
Medžiaga: Plastikinis, keraminis – nesvarbu. Aš naudoju plastikinikus – lengvesni, pigiau.
Padėkliukas po vazonėliu – kad vanduo nutekėtų.
Dirvožemis:
Universalus vazoninis dirvožemis. Nereikia specialaus.
Gali būti su trąšomis arba be – nesvarbu, vėliau papildomai tręsite.
Svarbu, kad būtų purus, lengvas. Jei labai tankus – pridėk truputį smėlio ar perlito.
Sėklos:
Vienas maišelis baziliko sėklų – apie 1-2 eurai. Užtenka metams.
Pasirinkite veislę (žr. aukščiau).
Pasižiūrėkite galiojimo datą – sėklos geros 2-3 metus.
Papildoma (nebūtina, bet naudinga):
Purkštuvas vandens purslams – bazilikas mėgsta drėgmę ore.
Skystos trąšos žydintiems augalams – naudosite nuo antros savaitės.
Kiek kainuoja viskas:
Vazonėlis su padėkliuku: 1-3 eurai
Dirvožemis: 2-4 eurai (maišas 5L)
Sėklos: 1-2 eurai
Viso: apie 5-8 eurai. Ir tai jums užteks metams.
Kaip pasėti baziliką: žingsnis po žingsnio
Žingsnis 1: Paruoškite vazonėlį
Ant dugno padėkite 1-2 cm drenažo sluoksnį – smulkių akmenukų, keramsito ar tiesiog šukių nuo sudužusio vazonėlio. Tai padės vandeniui nutekėti.
Pripildykite vazonėlį dirvožemiu – palikite 2 cm iki viršaus. Lengvai supreškite, bet nesuspaudinkite.
Gerai palaistykit ir palaukite 10 minučių, kad vanduo nutekėtų.
Žingsnis 2: Pasėkite sėklas
Baziliko sėklos smulkios, juodos.
Ant paviršiaus išdėliokite sėklas – nedaug, kas 2-3 cm viena nuo kitos. Į 12 cm vazonėlį telpa apie 10-15 sėklų.
Užberkite plonu dirvožemio sluoksniu – apie 0,5-1 cm. Ne daugiau! Bazilikas mažas, jam nereikia giliai būti.
Lengvai supreškite delnu.
Švelniai palaistykit iš purkštuko arba labai atsargiai iš puodelio, kad nesuplautumėt sėklų.
Žingsnis 3: Sukurkite šiltnamio efektą (nebūtina, bet pagreitina)
Uždenkite vazonėlį permatomu maišeliu arba plastikinių butelių dugnu (nupjaukite butelį per pusę, uždenkite viršutine dalimi).
Tai išlaiko drėgmę ir šilumą – sėklos greičiau sudygsta.
Kai pamatysite pirmus daigus – nuimkit uždangalą.
Žingsnis 4: Laukite daigumo
Statykite vazonėlį prie saulėto lango – pietų ar rytų pusėje.
Palaikykite temperatūrą 20-25°C. Kambario temperatūra idealiai tinka.
Laistykit kas dieną švelniai, kad dirvožemis būtų drėgnas, bet ne šlapias.
Po 5-10 dienų turėtumėte pamatyti pirmus daigus – mažus žalius ūgelius su dviem lapeliais.
Žingsnis 5: Retinkite daigus (jei per tankiai sudygo)
Kai daigai 2-3 cm aukščio, palikite tik stipriausius – kas 5-7 cm vienas nuo kito. Į 12 cm vazonėlį – 3-5 augalus.
Silpnus daigus išraukite arba nupjaukite žirklėmis prie paviršiaus (nereikia rauti su šaknimis – sutrikdysite kitus).
Retinimas svarbus – per tankiai augantys augalai konkuruoja dėl šviesos ir maisto, lieka silpni.
Priežiūra pirmąsias 30 dienų: kaip auga bazilikas
1 savaitė:
Daigai 2-3 cm, du lapeliai. Dar trapūs.
Laistykite kasdien, bet nedaug – tik kad paviršius drėgnas.
Laikykite šiltoje, šviesoje vietoje.
2 savaitė:
Daigai 5-7 cm, atsiranda pirmieji tikrieji lapai (ne tie pirmieji apvalūs, o pilki, karpyti).
Pradėkite tręšti – kartą per savaitę skystos trąšos, pusę rekomenduojamos dozės.
Laistymas kas antrą dieną, kai viršutinis sluoksnis išdžiūsta.
3 savaitė:
Augalai 10-12 cm, jau kelios lapų porų.
Tręšimas kartą per savaitę, pilna dozė.
Jei lapai šviesesni nei turėtų būti – reikia daugiau trąšų arba šviesos.
4 savaitė:
Augalai 15-20 cm, tankesni, jau galite pradėti skinti pirmuosius lapus!
Dabar svarbiausias etapas – pirmas kirpimas, kuris lemia ar augalas bus tankus ar plonas.
Svarbiausia paslaptis: kaip kirpti baziliką teisingai
Daugelis žmonių klysta čia. Jie skina lapus iš apačios arba tik šonuose. Augalas tįsta į viršų vienu stiebu – ilgas, plonas, greitai žydi ir žūva.
Teisingas būdas – kirpti viršūnę:
Kai augalas pasiekia 15-20 cm:
Raskite viršūnę – patį viršutinį daigas.
Nuskirpkite arba nulaužkite viršūnę žirklėmis VIRŠ lapų poros – palikite 2 lapus, nukirpkite viršūnę.
Kas nutinka:
Ten, kur nukirpote, išaugs DU nauji stiebai vietoj vieno. Bazilikas šakojasi.
Po 1-2 savaičių šie nauji stiebai užaugs – vėl nukirpkite jų viršūnes.
Vėl šakojasi – jau turite 4 šakas.
Taip kartojate – kuo daugiau kirptę, tuo tankesnis, labiau krūminis augalas.
Kaip skinti toliau:
Kai augalas jau tankus, krūminis – galite skinti lapus bet kur. Bet vis tiek periodiškai kirpkit viršūnes.
Kirpkite virš lapų mazgo (ten, kur lapai jungiasi prie stiebo) – ten ataugs nauji ūgliai.
Niekada nenuskinkite visų lapų iš karto – palikite bent trečdalį augalui.
Kaip dažnai kirpti:
Maždaug kartą per 1-2 savaites, priklausomai nuo augimo greičio.
Kuo dažniau kirpsite – tuo tankesnis augalas.
Kodėl tai svarbu:
Bazilikas natūraliai nori žydėti. Kai žydi – lapai tampa kartūs, augalas nustoja augęs, greitai nudžiūva.
Kirpimas atideda žydėjimą. Augalas šakojasi, augia nauji lapai, o ne žiedai.
Kasdieninė priežiūra: laistymas, šviesa, trąšos
Laistymas:
Bazilikas mėgsta drėgmę, bet ne per daug.
Laistykite, kai viršutinis dirvožemio sluoksnis (1-2 cm) išdžiūsta. Paprastai – kas antrą dieną.
Karšta vasara – gal kasdien. Šalta žiema – gal kas 3 dienas.
Kaip patikrinti: Pirštų įkiškite į dirvožemį. Jei sausas – laikas laistyti.
Vandens kiekis: Laistykit, kol vanduo pradeda tekėti pro drenažo skyles. Palaukit, kol nuteka, išpilkit iš padėkliuko.
Vanduo: Kambario temperatūros. Šaltas vanduo – stresą augalui.
Šviesa:
Bazilikas mėgsta šviesą – bent 6 valandos per dieną tiesioginės saulės.
Geriausia vieta – pietų arba rytų langas.
Jei tamsu žiemą – bazilikas gali augti lėčiau, lapai mažesni. Galite naudoti papildomą LED lempą augalams (bet nebūtina).
Pasukite vazonėlį kas kelias dienas – kad augalas augtų tolygiai, o ne pasvirtu į šviesos pusę.
Trąšos:
Nuo antros savaitės – kartą per savaitę skystos trąšos augalams.
Dozė: Pagal gamintojo instrukcijas ant pakuotės. Paprastai – 1 kamštelis į 1 litrą vandens.
Tręškit po laistymo, ne ant sauso dirvožemio.
Jei užmiršote tręšti – nieko baisaus. Bet bazilikas augs lėčiau ir lapai bus šviesesni.
Oro drėgmė:
Bazilikas mėgsta drėgną orą. Žiemą, kai šildymas veikia, oras labai sausas.
Kartais papurškite vandens ant lapų iš purkštuko – tai padės.
Arba pastatykite vazonėlį ant padėklo su akmenukai ir vandeniu (vanduo neliečia vazonėlio dugno, bet garuoja ir didina drėgmę).
Galimos problemos ir kaip jas spręsti
Lapai geltonuoja:
Per daug vandens – sumažinkit laistymą, tikrinkite drenažą.
Per mažai trąšų – pradėkit tręšti arba didinkite dozę.
Per šalta – perkelt į šiltesnę vietą (ne žemiau 15°C).
Lapai džiūsta, rudėja kraštai:
Per mažai vandens – laistykite dažniau.
Per sausa oras – purškite vandenį.
Augalas ilgas, plonas, varvėja:
Per mažai šviesos – perkelkit arčiau lango arba naudokit papildomą lempą.
Nekirpote viršūnės – kirpkit, kad šakotųsi.
Lapai šviesiai žali, beveik geltoni:
Trūksta azoto – tręškit.
Ant lapų tamsūs taškeliai, pelėsis:
Grybinė liga dėl per didelio drėgnumo – sumažinkit laistymą, ventiliuokit kambarį.
Pašalinkite pažeistus lapus.
Augalas žydi:
Nukirpkite žiedų ketus iš karto. Jei neleisite žydėti – augalas tęsia augimą.
Kai jau sužydėjo ir nespėjote nukirpti – lapai kartūs. Geriau pasėti naują vazonėlį.
Kenkėjai (retai, bet gali būti):
Amarai – maži žalias vabalėliai ant lapų. Nuplaukite muilo tirpalu.
Voraginiai erkučiai – ant lapų ploni voratinkliai. Padidinkite drėgmę, nupurkškite vandeniu.
Kaip naudoti baziliką iš palangės
Kai turit augalą, kuris nuolat auga ir duoda lapų – kaip naudoti?
Kada skinti:
Ryte, po laistymo – tada lapai sultingiausi.
Kirpkit virš lapų mazgo – ten ataugs nauji.
Kaip laikyti, jei naudosit ne iš karto:
Švieži lapai šaldytuve laiko 3-5 dienas – įdėkite į popierinį rankšluostį, į plastikinę dėžutę.
Užšaldymas – susmulkinkite, įdėkite į ledo kubelius su vandeniu arba aliejumi. Šaldiklyje – kelis mėnesius.
Džiovinimas – pakabinkite šakeles vėdinamoje, tamsioje vietoje. Džiovinti lapai laiko pusmečio.
Kulinarinės idėjos:
Pesto padažas – bazilikas, česnako, aliejaus, riešutų, sūrio. Sutrinkite blenderiu.
Salotoms – šviežūs lapai su pomidorais ir mocarela.
Picerai – šviežius lapus ant karštos picos prieš valgant.
Padažams – į pomidorų padažą, pastą.
Arbatai – keletas lapų į arbatos puodelį.
Kokteliams – mojito su baziliku.
Kiek bazilikas gyvuoja ir kaip pratęsti
Vieno augalo gyvavimas:
Idealiai bazilikas gali gyventi 6-12 mėnesių ant palangės, jei tinkamai prižiūrite.
Realiai daugelis augalų po 3-6 mėnesių pradeda senti – stiebai sumedinėja, lapai smulkesni.
Kaip pratęsti:
Reguliariai kirpkit viršūnes – tai palaiko jauną augimą.
Kas 2-3 mėnesius pasėkit naują vazonėlį – kad visuomet turėtumėt jauną, produktyvų augalą.
Kas nutinka vasarą ir žiemą:
Vasarą – bazilikas labai greitai auga, tankus, produktyvus. Puikus laikas.
Žiemą – lėčiau auga, lapai mažesni. Bet vis tiek auga, jei yra šviesos ir šilumos.
Mano sistema:
Turiu 2 vazonėlius. Vieną sėju pavasarį, kitą – rudenį. Taip visuomet vienas jauno, kitas – subrendęs. Kai vienas pasensta – išmetu, pasėju naują.
Ar verta auginti baziliką ant palangės?
Privalumai:
Pigiau nei pirkti parduotuvėje.
Visada šviežias – nueini prie lango, nuskini.
Skanesnis ir kvapesnis nei parduotuvinis.
Užima mažai vietos.
Paprastas auginti – lengvesnis nei daugelis gėlių.
Trūkumai:
Reikia prižiūrėti – laistyti, kirpti. Užmiršęs savaitę – gali nudžiūti.
Žiemą lėčiau auga – jei mažai šviesos.
Pirmas mėnuo – laukiate, kol išaugs.
Mano nuomonė:
Jei mėgstate baziliką kulinarijoje – absoliučiai verta. Aš jau neprisimenu, kada paskutinį kartą pirkau parduotuvėje.
Jei naudojate retai – gal neverta. Bet net ir tada – gražu turėti žalumą ant palangės, kvepiantis maloniai.
Santrauka: kaip užauginti baziliką per 30 dienų
Kas jums reikės:
- Vazonėlis 12-15 cm su drenažo skylėmis
- Universalus vazoninis dirvožemis
- Baziliko sėklos (saldus bazilikas pradedantiesiems)
- Saulėtas langas (pietų arba rytų pusė)
Žingsniai:
- Pripildykite vazonėlį dirvožemiu, gerai palaistykit
- Pasėkite sėklas 0,5-1 cm gilumoje, kas 2-3 cm
- Laikykite 20-25°C, laistykite kasdien švelniai
- Po 5-10 dienų sudygs
- Po 2 savaičių pradėkite tręšti kartą per savaitę
- Po 4 savaičių (15-20 cm aukščio) – pirmas kirpimas: nukirpkit viršūnę virš lapų poros
Priežiūra:
- Laistymas kas antrą dieną (kai paviršius išdžiūsta)
- Šviesa: bent 6 val. saulės per dieną
- Trąšos: kartą per savaitę
- Kirpimas: viršūnes kas 1-2 savaites, skatina šakojimąsi
Derlius:
- Pirmieji lapai po 30 dienų
- Kirpkit virš lapų mazgo
- Kuo dažniau kirpsite – tuo tankesnis augalas
Rezultatas:
- Šviežias bazilikas visus metus
- Vienas vazonėlis duoda lapų kelis mėnesius
- Sutaupote pinigų ir turite geresnės kokybės žoleles
Paprasčiau nei atrodo. Išbandykit – per mėnesį turėsite pirmąjį derlių.