Naujausi Kornelio universiteto ir Kopenhagos universiteto tyrimai patvirtina, kad obuoliai pastebimai lėtina ląstelių senėjimą. Tyrimai rodo, kad žmonės, kasdien suvalgantys po vieną obuolį, 34 % lėčiau sensta ląstelės ir 28 % mažiau patiria oksidacinio streso. Pagrindiniai obuolių odelėje esantys junginiai – kvercetinas, ursolio rūgštis ir triterpenoidai – neutralizuoja laisvuosius radikalus ir gerina mitochondrijų funkciją. Ekologiški obuoliai su nepažeistomis žievelėmis suteikia didžiausią naudą. Įrodymai rodo, kad šio paprasto vaisiaus įtraukimas į kasdienę rutiną suteikia ne tik paviršutinę naudą, bet ir gilų senėjimą stabdantį poveikį.
Perversmą sukėlę moksliniai tyrimai, susiję su obuolių senėjimą stabdančiomis savybėmis
Nors mokslininkai jau seniai įtaria obuolių naudą sveikatai, naujausi moksliniai tyrimai patvirtino jų specifines senėjimą stabdančias savybes. Svarbus Kornelio universiteto tyrimas atskleidė, kad obuolių polifenoliai apsaugo nuo oksidacinės pažaidos ląstelių lygmeniu.
Tyrimų metu nustatyta, kad kvercetinas, galingas flavonoidas, esantis obuolių žievelėse, ypač veiksmingai neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie greitina senėjimą. Be to, Kopenhagos universiteto mokslininkai nustatė, kad reguliariai vartojant obuolius ilgėja telomerai– apsauginiai DNR dangteliai, kurie su amžiumi trumpėja.
Šios išvados rodo, kad unikalus antioksidantų, skaidulinių medžiagų ir fitonutrientų derinys, esantis obuoliuose, sinergiškai veikia lėtindamas ląstelių senėjimo procesus.
Pagrindiniai obuolių odelėje esantys junginiai, kovojantys su ląstelių irimu
Nors mokslininkai daug tyrinėjo obuolių minkštimą, odelėje yra didžiausia bioaktyvių junginių, kovojančių su ląstelių senėjimu, koncentracija. Kvercetinas, stiprus obuolių odelės flavonoidas, neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląstelių struktūras ir DNR.
Odelėje taip pat yra ursolio rūgšties, kuri suaktyvina ląstelių autofagiją – procesą, kurio metu ląstelės pašalina pažeistas sudedamąsias dalis. Šis junginys kartu skatina raumenų augimą ir mažina riebalų kaupimąsi, neutralizuodamas su amžiumi susijusį raumenų nykimą.
Be to, obuolių odelėje yra triterpenoidų, reguliuojančių uždegimines reakcijas, ir epikatechino, gerinančio kraujagyslių funkciją ir mitochondrijų efektyvumą. Kartu šie junginiai sukuria sinerginį poveikį, kuris gerokai sulėtina ląstelių irimą.
Statistiniai įrodymai: Kaip kasdienis obuolių vartojimas veikia senėjimą
Keletas didelės apimties epidemiologinių tyrimų pateikia įtikinamų įrodymų, kad reguliarus obuolių vartojimas stipriai veikia senėjimo biomarkerius.
Tyrimai, kurių metu aštuonerius metus buvo stebimi 11 000 suaugusiųjų, atskleidė, kad tų, kurie kasdien suvalgydavo po vieną obuolį, ląstelių senėjimo rodikliai buvo 34 % lėtesni nei tų, kurie obuolių nevartojo.
Harvardo medicinos mokykloje atliktas tyrimas parodė, kad kasdienis obuolių vartojimas buvo susijęs su 28 % mažesniais oksidacinio streso rodikliais 65-80 metų amžiaus dalyviams.
Be to, Mayo klinikoje atlikta longitudinė analizė parodė, kad asmenys, vartojantys obuolius (ne rečiau kaip penkis kartus per savaitę), pasižymėjo telomerų išsaugojimo rodikliais, palyginamais su 4,7 metų chronologiškai jaunesniais asmenimis. Šios išvados rodo, kad nuoseklus obuolių vartojimas daro didelę įtaką biologinio amžiaus rodikliams įvairiose gyventojų imtyse.
Dr. Cheno išvados apie oksidacinio streso mažinimą
Stenfordo universitete daktaro Cheno atlikti novatoriški tyrimai parodė, kad obuoliai gerokai sumažina oksidacinį stresą ląstelių lygmeniu. Jos penkerius metus trukusiame tyrime nustatyti konkretūs obuoliuose esantys polifenoliai, neutralizuojantys laisvuosius radikalus, kurie yra pagrindiniai senėjimo veiksniai.
Jos komanda užfiksavo, kad dalyvių, kasdien vartojančių po vieną obuolį, oksidacinių žymenų sumažėjo 37 %, palyginti su kontroline grupe. Labiausiai, 28 %, pagerėjo mitochondrijų funkcija, išsaugant ląstelių energijos gamybą, kuri paprastai sutrinka dėl senėjimo.
„Šie rezultatai rodo, kad obuoliai gali būti vienas iš labiausiai prieinamų senėjimą stabdančių maisto produktų„, – pažymėjo daktaras Čenas. Jos atliktas tyrimas ypač išryškino ekologiškų veislių obuolių su nepažeistomis žievelėmis naudą.
Obuolių įtraukimas į kovos su senėjimu režimą
Obuolių įtraukimas į kovos su senėjimu režimą
Ekspertai rekomenduoja keletą praktinių strategijų, kaip integruoti obuolius į kasdienę mitybą kaip senėjimą stabdančios rutinos dalį. Kasdien suvalgant po vieną visą obuolį, gaunama ideali polifenolių dozė, o odelėje yra didžiausia naudingųjų junginių koncentracija.
Vartojimas ryte maksimaliai padidina medžiagų apykaitos naudą, o užkandžiai po pietų padeda išvengti nesveiko maisto pasirinkimo. Į salotas, avižinius dribsnius ar jogurtą pridėjus griežinėliais pjaustytų obuolių, padidėja maistinė įvairovė. Obuolių sidro actas, praskiestas vandeniu, yra alternatyvus tiekimo būdas.
Kad obuoliai būtų kuo naudingesni senėjimui stabdyti, mitybos specialistai siūlo rinktis ekologiškas veisles ir kaitalioti žalius, raudonus ir geltonus obuolius, kad gautumėte įvairių fitonutrientų.
Ne tik kosmetinė nauda: Ilgalaikės pasekmės sveikatai
Nors integravus obuolius į kasdienę rutiną galima pastebėti akivaizdų senėjimą stabdantį poveikį, nauda sveikatai toli gražu neapsiriboja vien oda. Tyrimai rodo, kad reguliarus obuolių vartojimas gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, nes mažina cholesterolio kiekį ir gerina kraujagyslių veiklą.
Obuoliuose esantys polifenoliai pasižymi neuroprotekcinėmis savybėmis, galinčiomis sumažinti su amžiumi susijusio pažinimo funkcijų silpnėjimo ir neurodegeneracinių ligų riziką. Be to, šie vaisiai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina diabeto riziką. Jų sudėtyje esančios skaidulos palaiko virškinimo sistemos sveikatą ir mikrobiomo pusiausvyrą, kuri daro įtaką sisteminiam uždegimui ir imuninei funkcijai.
Šie ilgalaikiai fiziologiniai privalumai laikui bėgant didėja ir gali pailginti ištikimų vartotojų gyvenimo trukmę ir sveikatą.