Tyrimas: kuris alkoholis greičiausiai naikina kaulų tankį

alcohol destroys bone density fastest

Mokslininkai nustatė aiškų ryšį tarp alkoholio vartojimo ir kaulų tankio mažėjimo. Penkerius metus trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 3200 dalyvių, atskleidė reikšmingus skirtumus tarp įvairių alkoholinių gėrimų poveikio kaulų sveikatai. Stiprieji alkoholiai turėjo labiausiai žalingą poveikį, beveik dvigubai pagreitindami kaulų tankio mažėjimą, palyginti su vynu ar alumi. Šio selektyvaus poveikio mechanizmai susiję su tuo, kaip stiprieji alkoholiai trukdo kalcio absorbcijai ir osteoblastų funkcijai. Šie rezultatai yra svarbūs žmonėms, kuriems yra osteoporozės ar kaulų lūžių rizika.

Mokslas apie alkoholio poveikį kaulų sveikatai

alcohol disrupts bone metabolism

Nors alkoholio vartojimas yra paplitęs visame pasaulyje, jo poveikis skeletinei sistemai vis dar nėra iki galo išaiškintas. Tyrimai rodo, kad alkoholis per kelis mechanizmus trikdo kaulų metabolizmą. Etanolis tiesiogiai slopina osteoblastų, t. y. kaulų formavimąsi užtikrinančių ląstelių, veiklą, tuo pačiu stiprindamas osteoklastų, kurie skaido kaulinį audinį, funkciją.

Be to, alkoholis trukdo kalcio įsisavinimui ir keičia hormonų reguliavimą, kuris yra labai svarbus kaulų būklei, ypač vitamino D apykaitai ir prieskydinių liaukų hormonų išsiskyrimui. Ilgalaikis vartojimas sutrikdo subtilią kaulų formavimosi ir rezorbcijos pusiausvyrą, dėl to laikui bėgant sumažėja kaulų mineralinis tankis.

Kaulų tankio sumažėjimo sunkumas koreliuoja su alkoholio vartojimo kiekiu ir trukme.

Tyrimo metodika: 5 metų tyrimas, kuriame dalyvavo 3200 dalyvių

Siekiant ištirti ilgalaikį alkoholio vartojimo poveikį kaulų tankiui, mokslininkai atliko išsamų penkerių metų trukmės tyrimą, kuriame dalyvavo 3200 dalyvių iš įvairių demografinių grupių.

Metodika apėmė ketvirčio DEXA skenavimus kaulų mineralų tankiui matuoti, išsamų alkoholio vartojimo stebėjimą ir biomarkerių analizę. Dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes: nevartojantys alkoholio (kontrolinė), alaus vartotojai, vyno vartotojai ir stipriųjų alkoholinių gėrimų vartotojai. Kiekvienai grupei buvo atlikti identiški mitybos vertinimai ir fizinio aktyvumo stebėjimas, siekiant išskirti alkoholio poveikį.

Statistinė analizė buvo atlikta naudojant mišrių efektų modeliavimą, siekiant atsižvelgti į individualius skirtumus ir kontroliuoti trukdančius veiksnius, įskaitant kalcio suvartojimą, vitamino D kiekį, rūkymo įpročius ir fizinio aktyvumo dažnumą.

Stiprusis alkoholis ir vynas: kaulų tankio mažėjimo greičio palyginimas

Palyginus stiprius alkoholinius gėrimus ir vyną paaiškėjo, kad jų poveikis kaulų sveikatai labai skiriasi. Dalyviai, kurie per savaitę išgerdavo 3 ir daugiau stiprių alkoholinių gėrimų, patyrė 3,7 % didesnį kaulų tankio sumažėjimą nei negeriantys, o vyno vartotojai – tik 1,2 % sumažėjimą.

Mokslininkai šį skirtumą sieja su vyne esančiais polifenoliais ir resveratrolio, kurie gali slopinti uždegiminius procesus, veikiančius kaulų metabolizmą. Stipriuose alkoholiniuose gėrimuose esantis didesnis alkoholio kiekis, atrodo, tiesiogiai slopina osteoblastų funkciją ir padidina osteoklastų aktyvumą.

Tankio praradimo greitis proporcingai didėjo kartu su alkoholio vartojimo dažnumu, o vidutinio vyno vartotojai (1–2 taurės per savaitę) parodė minimalų poveikį skeleto sistemai.

Alaus netikėtas poveikis kaulų mineralizacijai

Skirtingai nuo stiprių alkoholinių gėrimų ir vyno, alus dėl savo silicio kiekio ir maistinės vertės turi unikalią įtaką kaulų sveikatai. Tyrimai rodo, kad saikingas alaus vartojimas gali iš tiesų stiprinti kaulų mineralizaciją, o tyrimai rodo, kad kai kurių alų vartojančių žmonių kaulų tankis yra didesnis.

Alaus, ypač miežių pagrindu pagamintame, esantis silicis yra biologiškai prieinamas ir prisideda prie kaulų formavimosi. Tačiau nauda pasireiškia tik vartojant saikingai – 1–2 gėrimus per dieną. Per didelis vartojimas panaikina šiuos teigiamus poveikius ir sukelia žymų kaulų pablogėjimą.

Šis paradoksalus ryšys rodo, kad alus užima išskirtinę vietą tarp alkoholinių gėrimų, kalbant apie kaulų sveikatą, tačiau svarbiausias veiksnys išlieka saikingas vartojimas.

alcohol impairs bone health demographics

Amžiaus ir lyties veiksniai, susiję su alkoholio sukeliamu kaulų nykimu

Amžius ir lytis turi didelės įtakos alkoholio poveikiui kaulų sveikatai, todėl skirtingose demografinėse grupėse susidaro skirtingi rizikos profiliai. Menopauzę pasiekusios moterys yra labiau pažeidžiamos dėl estrogeno kiekio sumažėjimo, kuris sutampa su alkoholio slopinančiu poveikiu osteoblastų funkcijai.

Vyrai paprastai kaulų tankio problemų patiria vėliau, tačiau didelis alkoholio vartojimas pagreitina kaulų tankio mažėjimą nepriklausomai nuo amžiaus.

Paaugliai, vartojantys alkoholį kaulų formavimosi pikio metais, gali niekada nepasiekti idealios kaulų masės. Pagyvenę žmonės pasižymi sutrikusiu alkoholio metabolizmu, todėl jo žalingas poveikis jau ir taip trapioms kaulų struktūroms dar labiau sustiprėja.

Tyrimai rodo, kad sumažinus alkoholio vartojimą rizikos grupėms priklausančių žmonių, galima žymiai išsaugoti kaulų vientisumą ir sumažinti lūžių riziką.

Alkoholio sukelto kalcio išsekimo mechanizmai

Alkoholio žalingas poveikis kalcio homeostazei skeleto sistemoje grindžiamas keliais biocheminiais procesais. Etanolis tiesiogiai slopina osteoblastų proliferaciją ir tuo pačiu stiprina osteoklastų aktyvumą, sukeldamas disbalansą, kuris skatina kaulų rezorbciją, o ne formavimąsi.

Alkoholio vartojimas sutrikdo vitamino D metabolizmą, mažina jo konversiją į aktyvią formą kalcitriolį, kuris paprastai palengvina kalcio absorbciją žarnyne. Be to, alkoholio sukeltas parathormono disbalansas pažeidžia organizmo kalcio reguliavimo mechanizmus.

Lėtinis alkoholio vartojimas padidina kalcio išsiskyrimą su šlapimu, dar labiau išeikvojant skeleto atsargas. Dėl to atsirandanti hipokalcemija sukelia kompensacinius mechanizmus, kurie galiausiai iš kaulų matrikso išskiria kalcį, pagreitindami demineralizaciją ir padidindami lūžių riziką.

Prevencinės priemonės: alkoholio poveikio kaulams mažinimas

Keletas prevencinių strategijų gali sumažinti alkoholio žalingą poveikį kaulų sveikatai. Kalcio papildai (1000–1200 mg per dieną) ir vitamino D vartojimas (600–800 TV per dieną) padeda neutralizuoti alkoholio sukeliamą kalcio trūkumą.

Svorio nešimo pratimai stiprina kaulus, stimuliuodami osteoblastų veiklą.

Alkoholio vartojimo ribojimas iki saikingo lygio – viena stiklinė moterims ir dvi vyrams per dieną – yra veiksmingiausia prevencijos strategija. Asmenys, kuriems jau yra osteopenija, turėtų apsvarstyti galimybę visiškai atsisakyti alkoholio.

Asmenims, kurie anksčiau gėrė daug alkoholio, rekomenduojama reguliariai atlikti kaulų tankio tyrimus.

Mitybos pokyčiai, įtraukiant magnio, vitamino K ir baltymų turinčius maisto produktus, dar labiau stiprina kaulų struktūrą, kol organizmas atsigauna po alkoholio poveikio.

Klinikinės reikšmės osteoporozės gydymui

Osteoporozės gydymas tampa žymiai sudėtingesnis, kai pasireiškia alkoholio vartojimo sutrikimas. Gydytojai turi vienu metu spręsti kaulų retėjimo ir priklausomybės nuo psichoaktyvių medžiagų problemas, dažnai keisdami standartinius gydymo protokolus.

Bisfosfonatai, nors ir veiksmingi nealkoholikams, gali reikalauti dozės koregavimo arba alternatyvių vartojimo būdų, kai kepenų funkcija yra sutrikusi. Kalcio ir vitamino D papildai tampa labai svarbūs, nes alkoholis trukdo jų absorbcijai ir metabolizmui.

Geriausi rezultatai pasiekiami taikant daugiadisciplininį požiūrį, derinant priklausomybės gydymo paslaugas su kaulų sveikatos specialistų pagalba. Gydymo planuose turėtų būti numatyta reguliariai stebėti kaulų tankį, atkurti mitybą ir, jei įmanoma, anksčiau nei numatyta standartinėse gairėse, pradėti farmakologinį gydymą.

Visuomenės sveikatos rekomendacijos alkoholį vartojantiems žmonėms, besirūpinantiems kaulų sveikata

Asmenys, kurie reguliariai vartoja alkoholį, turėtų atidžiau laikytis nustatytų kaulų sveikatos gairių. Dabartinės rekomendacijos siūlo riboti alkoholio vartojimą iki saikingo lygio – vieną gėrimą per dieną moterims ir du vyrams – siekiant sumažinti neigiamą poveikį kaulams.

Reguliarūs kaulų tankio tyrimai yra rekomenduojami tiems, kurie nuolat vartoja alkoholį. Kalcio (1000–1200 mg per dieną) ir vitamino D (600–800 TV per dieną) papildai yra ypač svarbūs alkoholį vartojantiems žmonėms.

3–4 kartus per savaitę atliekami pratimai su svoriu padeda neutralizuoti alkoholio žalingą poveikį kaulų medžiagų apykaitai.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai turėtų reguliariai vertinti alkoholio vartojimą, kai vertina kaulų lūžių riziką ir osteoporozės prevencijos strategijas visiems suaugusiems pacientams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video