Kotletų gaminimas – nesudėtingas procesas. Tačiau vis dar yra žmonių, kurie renkasi pirkti kotletus parduotuvėse. Ypač pavojingi šiuo atžvilgiu yra sveriami kotletai. Pavojus slypi tame, kad šie kotletai nėra higieniški. Parduotuvėje prie kotleto nešvariomis rankomis gali prisiliesti kitas pirkėjas.
Taip pat kotletus gali numesti išsiblaškęs pardavėjas. Jūs niekada nesužinosite, kur tie kotletai buvo, prieš patekdami į jūsų krepšelį. Be to, ant parduotuvėse parduodamų kotletų dažnai perklijuojamos pakavimo ir pagaminimo datos.
Saugūs būna tik namuose gaminti kotletai. Todėl verta pakeisti pirktus pusfabrikačius tikrais, naminiais kotletais.
Ingredientai vištienos kotletams:
- Malta vištiena – 500 g
- Sūris – 100 g
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Česnakas – 2 skiltelės
- Druska – ½ arbatinio šaukštelio
- Paprika – 1 valgomasis šaukštas
- Kalendros sėklos – 1/3 arbatinio šaukštelio
- Grietinė – 2 valgomieji šaukštai
- Džiūvėsėliai – 2 valgomieji šaukštai
Vištienos kotletų gaminimas:
- Paruoškite faršą: Į maltą vištieną įmuškite kiaušinius, smulkia tarka įtarkuokite sūrį, įdėkite grietinę.
- Pridėkite prieskonius: Į faršą suberkite druską, papriką, kalendros sėklas, per spaudiklį išspauskite česnako skilteles.
- Išmaišykite masę: Viską išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Į faršą suberkite džiūvėsėlius ir vėl išmaišykite, palikite faršą po dangčiu 10 minučių.
- Kepkite kotletus: Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Valgomojo šaukšto pagalba paimkite faršo ir dėkite į keptuvę.
- Baikite gaminimą: Po dangčiu apkepkite kotletus iš abiejų pusių iki auksinės plutelės.
Kodėl šie vištienos kotletai tokie ypatingi?
Šis receptas turi keletą svarbių privalumų, kurie paverčia paprastus vištienos kotletus išskirtiniu patiekalu:
- Greitumas – nuo paruošimo iki patiekimo užtruksite vos 15 minučių
- Sultiingumas – grietinė ir sūris suteikia kotletams neįtikėtiną sultingumą
- Aromatas – česnakas ir prieskoniai sukuria sodrų, viliojantį aromatą
- Universalumas – tinka tiek kasdieniam valgymui, tiek šventiniam stalui
- Saugumas – žinote tiksliai, iš ko pagaminti jūsų kotletai
Gudrybės tobulam rezultatui:
Faršo paruošimas:
- Sūrio pasirinkimas: Geriausiai tinka vidutinio kietumo, gerai besilydantis sūris (Gouda, Čederis, Tilžės)
- Maltos mėsos kokybė: Rinkitės šviesią, šviežią maltą vištieną, geriausia – mišinį iš krūtinėlės ir šlaunelių mėsos
- Džiūvėsėlių alternatyva: Vietoj džiūvėsėlių galima naudoti avižinius dribsnius – jie suteiks papildomo skonio ir maistinės vertės
Kepimas:
- Aliejaus temperatūra: Aliejus turi būti vidutiniškai įkaitintas – per karštas aliejus nudegintų kotletų paviršių, o per vėsus priverstų kotletus sugerti per daug riebalų
- Keptuvės pasirinkimas: Geriausia naudoti keptuvę su nesvylančia danga – ji leidžia naudoti mažiau aliejaus
- Kepimo laikas: Apie 3-4 minutes kiekvienai pusei yra optimalu – kotletai iškeps, bet išliks sultingi
Patiekimo idėjos:
Šiuos skanius vištienos kotletus galima patiekti su įvairiais garnyras:
- Klasikinis variantas – su bulvių koše ir šviežiomis daržovėmis
- Lengvesnis variantas – su garuose virtomis daržovėmis arba šviežiomis salotomis
- Sotesnis variantas – su virtais ryžiais ar kuskusu
- Pietų variantas – su makaronais ir daržovių padažu
Padažai, kurie puikiai dera su vištienos kotletais:
- Grietinės ir česnako padažas
- Natūralus jogurtas su smulkintomis žolelėmis
- Pomidorų salsa
- Švelnus grybų padažas
Laikymo patarimai:
Jei pagaminote daugiau kotletų nei galite suvalgyti iš karto:
- Šaldytuve jie išsilaikys iki 2-3 dienų sandariai uždarytame inde
- Šaldiklyje – iki 1-2 mėnesių (geriausia užšaldyti žalius, suformuotus kotletus)
- Atšildymas – geriausiai atšildyti šaldytuve per naktį, ne mikrobanginėje krosnelėje
Maistinė nauda:
Šie vištienos kotletai ne tik skanūs, bet ir maistingi:
- Vištiena – puikus liesos baltymų šaltinis
- Sūris – suteikia kalcio ir papildomų baltymų
- Kiaušiniai – svarbių vitaminų ir mikroelementų šaltinis
- Česnakas – natūralus antioksidantas ir imuniteto stiprintojas
Kodėl verta gaminti kotletus namuose?
Be jau minėtų higienos aspektų, namie gaminti kotletai turi ir kitų privalumų:
- Ekonomiškumas – pigiau nei pirkti paruoštus
- Skaidrios sudedamosios dalys – žinote tiksliai, ką valgote
- Skonio kontrolė – galite reguliuoti prieskonius pagal savo skonį
- Šviežumas – visada šviežiai pagaminti
Išbandykite šį paprastą, bet nuostabiai skanų receptą, ir jūsų šeima taip pat prisiriš prie šių ypatingų vištienos kotletų. Vos 15 minučių ir ant jūsų stalo – sultingas, kvapnus ir sveikas patiekalas!