Daugelis tautų turi mėgstamas sriubas, kurios yra tradiciniai patiekalai. Paprastai sriubos buvo gaminamos tiek šaltose šalyse, tiek šiltose.
Išskirtinis šiltų šalių sriubų bruožas buvo tas, kad jų nevirdavo. Italijoje, Graikijoje ir Ispanijoje sriubas įprasta patiekti šaltas.
Šiaurės šalyse, priešingai, pirmenybė teikiama karštoms sriuboms.
Taip pat didelę reikšmę turi tautų teritorinis išsidėstymas. Jei valstybė turi priėjimą prie jūros, labai tikėtina, kad populiari sriuba bus žuvienė.
Mes norime pasidalinti čigoniškos sriubos receptu, kuris skiriasi nuo daugelio kitų sriubų.
Ingredientai čigoniškai sriubai:
- vištos kaulai — 1 kg;
- miltai — 350 g;
- vanduo — 2 litrai;
- druska — 1,5 a. š.;
- sviestas — 50 g;
- kiaušiniai — 2 vnt.;
- svogūnas — 50 g;
- bulvės — 300 g;
- saldžioji paprika — 40 g;
- morka — 50 g.
Čigoniškos sriubos gaminimas:
- Puode su vandeniu verdame vištos kaulus 1,5 valandos. Nepamirštame nugraibyti putų, kurios susidaro verdant kaulus.
- Likus 15 minučių iki gaminimo pabaigos, į kaulų sultinį įdedame šaukštą druskos. Nulupame bulves, supjaustome nedideliais kubeliais ir dedame virti prie kaulų ant aukštesnės nei vidutinė ugnies.
- Keptuvėje ištirpiname gabaliuką sviesto. Smulkiai supjaustome svogūną, morką ir saldžiąją papriką. Sudedame daržoves į keptuvę ir pakepame ant vidutinės ugnies, kol įgaus lengvą auksinį atspalvį.
- Tada pakepintas daržoves sudedame į puodą prie kaulų, sumažiname ugnį iki vidutinės, verdame po dangčiu 10 minučių.
- Dubenyje tuo metu reikia sumaišyti kiaušinius su druska. Palaipsniui pilame kiaušinių masę į miltus ir maišome.
- Gautą trintinę reikia persijoti per sietelį, kad neliktų miltų pertekliaus.
- Iš sriubos išimame kaulus, į sriubą dedame trintinę. Svarbu po sriubos sumaišymo su miltiniais gumulėliais sumažinti ugnį.
- Kai sriuba užvirs, reikia ją virti 2-3 minutes.
- Po gaminimo į sriubą galima įdėti lauro lapą ir smulkintų krapų. Prieš patiekiant reikėtų leisti sriubai pastovėti porą minučių.
Sriubos istorija ir vertė:
Ši trintinė sriuba čigoniškai yra ypatingas patiekalas, kuris pasižymi savo paprastumu ir sodrumu. Tradiciškai ji buvo gaminama iš minimalių ingredientų, kurie buvo prieinami keliaujantiems čigonams. Esminis sriubos elementas – trintinė, kuri pagaminama iš miltų ir kiaušinių. Ji suteikia sriubai tirštumą ir sotumą.
Daugelis iš mūsų prisimena šią sriubą iš vaikystės, kai mūsų močiutės ją ruošdavo šaltais žiemos vakarais. Jos paslaptis – paprastumas ir naudingas vištos kaulų sultinys, kuris suteikia daug maistinių medžiagų.
Šiandien šis receptas dažnai pamirštamas, nustumiamas modernesnių kulinarinių tendencijų. Tačiau verta jį prisiminti, nes tai ne tik skanus, bet ir ekonomiškas, sotus patiekalas, kurį lengva pagaminti.