Tokios sriubos norėsi dar. Nuostabiai skanus „Harčo” receptas iš tikro gruzino

 

Vienu žinomiausių gruzinų virtuvės patiekalų reikia laikyti Harčo sriubą. Ją galima rasti bet kuriame restorane, kuris orientuojasi į Gruzijos virtuves. Jei restorane šios sriubos nėra, tai negalima pavadinti šios vietos gruziniu kaviniu.

Išvertus iš gruzinų kalbos harčo – tai sriuba su jautiena. Tiksli data, kada pirmą kartą buvo pagaminta harčo, nežinoma. Yra prielaida, kad sriubą pradėjo gaminti nuo žemdirbystės plėtros laikų. Tikėtina, kad gyvulių prijaukinimas taip pat turėjo ryšį su sriubos atsiradimų gruzinų staluose.

Verta patiems pasigaminti harčo, kad įvairinti savo pietus ir vakarienę.

Ingredientai Harčo:

  • jautienos šonkauliukai – 900 g
  • svogūnas – 2 vnt.
  • saldžioji paprika – 1 vnt.
  • aštri adžika – 2 a. š.
  • sviestas – 70 g
  • pomidorų pasta – 1,5 v. š.
  • ryžiai – 70 g
  • lauro lapai – 2 vnt.
  • pipirai žirneliais – 10 vnt.
  • chmeli suneli – 1 a. š.
  • druska – ½ a. š.

Harčo gaminimas:

Puode ištirpdiname sviestą, apkepame jautienos šonkauliukus nuo mėsos pusės iki rudos plutelės stiprioje ugnyje.

Apkepame mėsą iš visų pusių, įpilame į puodą 1,5 litro karšto vandens.

Įberiame į puodą lauro lapus ir pipirų žirnelius, vidutinėje ugnyje viriame mėsą 45 minutes po dangčiu. Tuo metu ant sviesto apkepame smulkiai supjaustytą svogūną.

Pamažu pasūdome sultinį, išimame iš jo lauro lapus. Smulkiai supjaustome saldžiąją papriką, nulupame ją nuo vidinės dalies.

Pridedame papriką prie svogūno, kepame kartu 4 minutes.

Išdedame prie svogūno ir paprikos pomidorų pastą, adžiką ir 30 ml verdančio vandens. Sumaišome komponentus ir kepame kartu 3 minutes. Pasūdome apkepalą, paberiame chmeli suneli ir vėl išmaišome.

Išdedame apkepalą į sriubą. Iš anksto nuplautus ryžius taip pat įdedame į sriubą, sumaišome. Pagal norą galima įpilti dar šiek tiek verdančio vandens, jei vanduo mėsos virimo proceso metu išgaravo.

Po dangčiu viriame ryžius sriuboje maždaug 15 minučių.

Į sriubą pagal norą galima supjaustyti kalendrų. Uždengiame puodą dangčiu ir paliekame 10 minučių atvėsti, po to galima ragauti.


Gaminimo laikas: apie 1,5 valandos
Porcijos: 4-6

Patarimas: Tikroje Harčo sriuboje svarbūs yra prieskoniai – būtent chmeli suneli ir adžika suteikia autentišką gruzinų skonį. Kalendros (kinza) pridedamos prieš patiekiant – tai tradicija!

1 comment
  1. jei čia receptas iš tikro gruzino, tai aš namo kampas. viskas neteisigai- ne šonkauliukai, o kūtininė, jokios adžikos ar chmeli suneli. o kur žolįs, pomidorai, graikiniai riešutai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video