Ieškote deserto, kuris būtų ir skanus, ir paprastas, ir visada pavyktų? Tuomet obuolių šarlotė – būtent tai, ko jums reikia! Šis klasikinis pyragas turi puikų balansą tarp švelnios tešlos ir sultingų obuolių. Kaip ir daugelis geriausių receptų, jis yra stebėtinai paprastas, bet rezultatas pralenkia lūkesčius.
Kodėl verta išbandyti šį receptą?
Šis šarlotės receptas išsiskiria tuo, kad jame naudojama nedaug tešlos, bet daug obuolių įdaro, todėl pyragas gaunasi nepaprastai švelnus ir drėgnas. Citrinos sultys suteikia gaivaus skonio, o kepant obuoliai karamelizuojasi ir įgauna malonų gintaro atspalvį.
Štai kelios priežastys, kodėl šis desertas turėtų atsidurti jūsų mėgstamiausių receptų sąraše:
- Nereikia ypatingų kulinarinių įgūdžių – tinka net pradedantiesiems
- Paruošimas užtrunka vos 15-20 minučių
- Naudojami įprasti produktai, kuriuos tikriausiai jau turite namuose
- Pyragas išlieka minkštas ir skanus net kitą dieną
- Puikiai tinka tiek kasdienei arbatai, tiek svečių vaišinimui
Ingredientai
- 3 dideli obuoliai (geriausia rūgštesni, pvz., Antaniniai arba Auksis)
- 2 kiaušiniai (kambario temperatūros)
- 1/2 stiklinės cukraus (apie 100 g)
- 1/2 stiklinės pieno (apie 125 ml)
- Pusės citrinos sultys
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1/2 stiklinės miltų (apie 70-80 g)
- 30 g sviesto (supjaustyto mažais kubeliais)
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto (nebūtina, bet rekomenduojama)
- Žiupsnelis druskos
- 1-2 šaukštai cukraus pabarstymui viršuje
Gaminimo eiga
- Paruoškite orkaitę ir formą. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo formą (apie 20-22 cm skersmens) patepkite sviestu ir pabarstykite miltais arba išklokite kepimo popieriumi.
- Paruoškite obuolius. Du obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Sutrinkite juos elektriniu trintuvu, bet ne iki vientisos masės – smulkūs gabaliukai suteiks pyragui tekstūros. Trečią obuolį nulupkite, išimkite sėklalizdį ir supjaustykite plonomis skiltelėmis papuošimui.
- Paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios masės. Įpilkite pieną, citrinos sultis ir vanilės ekstraktą (jei naudojate). Gerai išmaišykite.
- Sujunkite sausus ingredientus. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Persijokite juos per sietelį į kiaušinių mišinį.
- Sujunkite visus komponentus. Švelniai išmaišykite mentele, kol neliks sausų miltų. Nepersistenkite maišydami – per daug išmaišyta tešla gali tapti kieta. Sudėkite susmulkintus obuolius į tešlą ir švelniai išmaišykite.
- Kepkite pyragą. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą. Ant viršaus gražiai išdėliokite obuolių skilteles ir apibarstykite jas cukrumi. Uždėkite sviesto gabaliukus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių, arba kol pyragas gražiai paruduos, o įkištas medinis pagaliukas išliks sausas (gali būti šiek tiek drėgnas nuo obuolių, bet be žalios tešlos).
- Atvėsinkite. Iškeptą pyragą palikite formoje 10-15 minučių, tada atsargiai išimkite ir leiskite visiškai atvėsti ant grotelių.
Patiekimas
Pyragą patiekite šiek tiek atvėsusį, bet dar šiltą, arba visiškai atvėsusį – abiem atvejais jis bus skanus. Galite pabarstyti cukraus pudra prieš patiekdami arba patiekti su šlakeliu grietinėlės ar šaukšteliu vanilinio ledų.
Patarimai sėkmingam rezultatui
- Rinkitės rūgštesnius obuolius – jie sukurs puikų kontrastą su saldžia tešla.
- Jei mėgstate prieskonius, galite įdėti žiupsnelį cinamono arba kardamono į tešlą.
- Neatidarinėkite orkaitės durelių pirmas 30 kepimo minučių – pyragas gali subliūkšti.
- Kepimo laiką gali tekti pakoreguoti priklausomai nuo jūsų orkaitės – stebėkite, kad viršus neperdegtų.
- Jei matote, kad viršus per greitai ruduoja, uždenkite folija.
Kaip pritaikyti receptą pagal sezoną?
Šį receptą lengva pritaikyti pagal sezoną ir savo skonį:
- Pavasarį ir vasarą dalį obuolių galite pakeisti uogomis (braškėmis, mėlynėmis)
- Rudenį puikiai tiks kriaušės arba slyvos
- Žiemą pridėkite džiovintų vaisių ir riešutų
Išbandykite šį paprastą, bet nuostabaus skonio šarlotės receptą – garantuoju, kad jis taps jūsų šeimos mėgstamiausiu desertu, kurį norėsis gaminti vėl ir vėl!





