Skani ir tiršta kopūstienė: kaip pagaminti apetitą žadinantį patiekalą

 

Šis pirmasis patiekalas gaminamas paprastai, o rezultatas – aromatingas sriubos dubenėlis.

Kopūstienė – labai paplitęs ukrainietiškos virtuvės patiekalas. Pagrindinis jo ingredientas yra rauginti kopūstai. Būtent jie suteikia kopūstienei ypatingą aromatą ir rūgštelėjusį skonį.

Kopūstienė su mėsa

Ingredientai:

  • Kiauliena (su kaulu) – 1 kg
  • Rauginti kopūstai – 400 g
  • Vanduo – 3 l
  • Bulvės – 300 g
  • Soros – 100 g
  • Svogūnas – 80 g
  • Morka – 80 g
  • Augalinis aliejus – 60 ml
  • Česnakas – 10 g
  • Druska, maltieji juodieji pipirai – pagal skonį
  • Sausi prieskoniai – pagal skonį
  • Krapai – 50 g

Gaminimas:

  1. Mėsą kruopščiai nuplauti, sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir pastatyti ant ugnies. Virimo metu nepamiršti putų graibštu nugraibyti putų. Į sultinį įdėti druskos ir prieskonių, uždengti dangčiu ir virti iki mėsa bus visiškai minkšta, maždaug 1-1,5 valandos. Išvirtą mėsą išimti, supjaustyti nedideliais gabaliukais.
  2. Bulves nulupti, nuplauti ir supjaustyti kubeliais. Sudėti į verdantį sultinį ir palaukti, kol užvirs.
  3. Nuplauti soras. Kai sultinys su bulvėmis pradės virti, į puodą sudėti paruoštas soras.
  4. Svogūną nulupti ir supjaustyti kubeliais, morką nulupti ir sutarkuoti stambia tarka. Įkaitinti keptuvę, įpilti aliejaus ir kepinti daržoves ant vidutinės ugnies, kol svogūnas taps permatomas.
  5. Kopūstus nuplauti po tekančiu vandeniu ir sudėti į keptuvę su svogūnais ir morkomis. Išmaišyti, troškinti 5 minutes, tada sudėti į sultinį.
  6. Grąžinti į sultinį mėsą, įdėti pipirų, per spaustuvą išspausti česnaką, pagal poreikį pasūdyti. Prieš patiekiant kopūstienę pabarstyti smulkintais krapais.

Kopūstienė (paprastas variantas)

Ingredientai:

  • Bulvės – 3 vnt.
  • Svogūnas – 1 vnt.
  • Vanduo arba sultinys
  • Morka – 1 vnt.
  • Soros – 80 g
  • Rauginti kopūstai – 300 g
  • Druska, maltieji juodieji pipirai – pagal skonį

Gaminimas:

  1. Bulves supjaustyti, užpilti vandeniu arba sultiniu, pastatyti virti.
  2. Morką ir svogūną supjaustyti, pakepinti saulėgrąžų aliejuje.
  3. Kai bulvės bus beveik minkštos, įdėti nuplautas soras. Virti iki minkštumo.
  4. Tada įdėti pakepintas daržoves ir kopūstus, virti, kol kopūstai suminkštės. Pasūdyti ir papipirinti pagal skonį. Pagal pageidavimą kopūstienę pagardinti žalumynais.

Barščiai su dviejų rūšių kopūstais

Ingredientai:

  • Kiaulienos šonkauliukai – 400 g
  • Švieži kopūstai – 350-400 g
  • Rauginti kopūstai – 350-400 g
  • Soros – 4-5 v. š.
  • Bulvės – 300 g
  • Morka – 1 vnt.
  • Svogūnas – 1 vnt.
  • Pomidorų pasta – 3-4 v. š.
  • Lašiniai – 100 g
  • Druska, maltieji juodieji pipirai – pagal skonį
  • Lauro lapas – pagal skonį
  • Žalumynai – pagal skonį

Gaminimas:

  1. Nulupti bulves, morkas ir svogūną. Bulves supjaustyti mažais kubeliais, morką sutarkuoti stambia tarka, o svogūną smulkiai supjaustyti. Smulkiai supjaustyti lašinius.
  2. Šonkauliukus nuplauti po tekančiu vandeniu ir virti ant nedidelės ugnies pasūdytame vandenyje 40-50 minučių, nugraibyti susidariusias putas. Galima pagal pageidavimą įdėti lauro lapą.
  3. Šviežius kopūstus supjaustyti plonais griežinėliais.
  4. Po 40-50 minučių į puodą sudėti bulves. Kai jos užvirs, įdėti vandeniu nuplautas soras. Virti apie 20-30 minučių.
  5. Keptuvėje pakepinti lašinius 5 minutes. Sudėti morkas ir svogūną. Kepinti dar 3 minutes. Į keptuvę įdėti pomidorų pastą. Kepinti užkepą 5-6 minutes.
  6. Tuo metu į puodą sudėti šviežius kopūstus. Tada sudėti raugintus kopūstus.
  7. Čia pat įdėti užkepą. Pasūdyti ir papipirinti pagal skonį. Virti barščius, kol švieži kopūstai suminkštės. Išjungti ugnį, pabarstyti barščius smulkintais žalumynais, uždengti dangčiu ir leisti pastovėti. Kopūstienę patiekti su grietine.

Patarimai:

  • Jei norite išgauti sodresnį skonį, prieš sudedant kopūstus, galite į sultinį įdėti džiovintų baravykų.
  • Mėsai galite naudoti ne tik kiaulieną, bet ir jautieną, vištieną ar mišrų mėsos rinkinį sultiniui.
  • Jei rauginti kopūstai labai rūgštūs, galite juos nuplauti po tekančiu vandeniu arba trumpai užplikyti verdančiu vandeniu.
  • Kopūstienė bus dar skanesnė, jei ją paliksite pastovėti kelias valandas, o dar geriau – per naktį.
  • Patiekiant, į dubenį galite įdėti šaukštą grietinės ir pabarstyti šviežiais krapais ar petražolėmis.
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video