Išmintinga šeimininkės strategija, kuri leis užmiršti virtuvę ir mėgautis poilsiu
Ilgasis savaitgalis – tai tobula proga atsipalaiduoti, praleisti laiką su šeima ar draugais, pailsėti nuo kasdienės rutinos. Tačiau dažnai šis laikas tampa ne poilsiu, o papildomu darbu virtuvėje. Įsivaizduokite – vietoj to, kad mėgautumėtės saule terasoje ar jaukiu laiku su artimaisiais, jūs praleidžiate valandas prie viryklės, ruošdami valgį išalkusiems namiškiams ar svečiams.
Gera žinia ta, kad egzistuoja išmintingas sprendimas – patiekalai, kuriuos galima paruošti iš anksto! Šie gardūs, sotūs ir įspūdingi valgiai ne tik gerėja laikui bėgant, bet ir leidžia jums mėgautis ilguoju savaitgaliu be rūpesčių. Pristatau penkis neprilygstamus receptus, kuriuos galite paruošti iš vakaro – ilgąjį savaitgalį jums tereikės juos pašildyti ir mėgautis.
1. Lėtai troškinta jautiena vyno padaže – klasika, kuri tik gerėja
Šis patiekalas – tai tikra kulinarinė magija. Kuo ilgiau jis stovi, tuo geriau atsiskleidžia jo skonis. Idealus pasirinkimas išankstiniam gaminimui!
Ingredientai (6-8 porcijoms):
- 1,5 kg jautienos mentės ar krūtinėlės, supjaustytos 5 cm kubeliais
- 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 dideli svogūnai, stambiai supjaustyti
- 4 morkos, supjaustytos stambiais gabalais
- 4 saliero stiebai, supjaustyti
- 6 česnako skiltelės, sutraiškytos
- 2 valgomieji šaukštai miltų
- 750 ml sauso raudonojo vyno (geriausia Burgundijos ar Chianti)
- 500 ml jautienos sultinio
- 2 lauro lapai
- 4 šakelės šviežio čiobrelio
- 2 šakelės rozmarino
- 250 g šviežių grybų (baravykų, voveraičių ar pievagrybių), stambiai supjaustytų
- 200 g mažų svogūnėlių (shallots), nuluptų
- 100 g kiaulienos šoninės, supjaustytos kubeliais
- Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 valgomieji šaukštai šviežių petražolių papuošimui
Paruošimas:
- Mėsos paruošimas: Nusausinkite jautieną popieriniu rankšluosčiu ir apibarstykite druska bei pipirais. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą porcijomis, kol ji gražiai paruduos iš visų pusių. Sudėkite apkeptą mėsą į atskirą dubenį.
- Daržovių kepimas: Tame pačiame puode apkepkite svogūnus, morkas ir salierus apie 5 minutes, kol jie suminkštės. Įdėkite česnaką ir kepkite dar minutę.
- Souso formavimas: Suberkite miltus ir maišykite 1-2 minutes. Pamažu supilkite vyną, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai. Supilkite sultinį, sudėkite lauro lapus, čiobrelį ir rozmariną.
- Mėsos grąžinimas: Grąžinkite mėsą į puodą kartu su susidariusiomis sultimis. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir troškinkite uždengę 2 valandas, arba kol mėsa taps minkšta.
- Grybų ir šoninės paruošimas: Kitoje keptuvėje apkepkite kiaulienos šoninę, kol ji taps traški. Pridėkite mažus svogūnėlius ir kepkite, kol jie švelniai paruduos. Sudėkite grybus ir kepkite, kol jie suminkštės ir išleis sultis. Viską sudėkite į troškinio puodą.
- Baigiamasis troškinimas: Troškinkite dar 30 minučių neuždengę, kad padažas šiek tiek sutirštėtų.
- Atvėsinimas ir laikymas: Leiskite patiekalui visiškai atvėsti, tada laikykite šaldytuve sandariame inde. Prieš ilgąjį savaitgalį, šis troškinys jau bus „subrandintas” bent 24 valandas.
Patiekimas savaitgalį:
- Išimkite troškinį iš šaldytuvo bent valandą prieš šildymą.
- Lėtai šildykite ant vidutinės ugnies, nuolat pamaišydami, arba įkaitintoje iki 160°C orkaitėje apie 30 minučių.
- Patiekite karštą, apibarstytą šviežiomis petražolėmis, su bulvių koše, polenta arba purus rageliais.
Kodėl tinka ruošti iš anksto: Mėsos skaidulos ilgainiui suminkštėja, o prieskoniai ir vynas susijungia į sodrų, kompleksinį skonį, kuris po paros ar dviejų tampa dar gilesnis ir turtingesnis.
2. Lasagna su rikota ir špinatais – komforto klasika nauju pavidalu
Ši vegetariška lasagna – tai tikras atradimas išankstiniam gaminimui. Kai visos pastos sluoksniai ir sūriai „pailsi” šaldytuve, galutinis rezultatas tampa tiesiog dieviškas.
Ingredientai (8 porcijoms):
Špinato ir rikotos įdarui:
- 800 g šviežių špinatų (arba 500 g šaldytų, atitirpintų ir nusausintų)
- 750 g rikotos sūrio
- 2 kiaušiniai
- 100 g tarkuoto parmezano sūrio
- 2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų muskato riešutų
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Pomidorų padažui:
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 3 česnako skiltelės, sutraiškytos
- 2 skardinės (po 400 g) smulkintų pomidorų
- 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto baziliko
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto oregano
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Bešamelio padažui:
- 50 g sviesto
- 50 g miltų
- 750 ml pieno
- 1/4 arbatinio šaukštelio maltų muskato riešutų
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Surinkimui:
- 12 lasagnos lakštų (nereikalaujančių išankstinio virimo)
- 200 g tarkuoto mocarelos sūrio
- 50 g tarkuoto parmezano sūrio
- Šviežias bazilikas papuošimui
Paruošimas:
- Špinato ir rikotos įdaro ruošimas: Jei naudojate šviežius špinatus, juos trumpai apvirkite verdančiame vandenyje, tada atvėsinkite šaltame vandenyje ir gerai nuspauskite. Smulkiai supjaustykite. Dideliame dubenyje sumaišykite rikotą, kiaušinius, parmezaną, česnaką, muskatą, druską, pipirus ir špinatus.
- Pomidorų padažo gaminimas: Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus, kol jie suminkštės. Pridėkite česnaką ir kepkite dar minutę. Supilkite smulkintus pomidorus, įmaišykite pomidorų pastą, džiovintus prieskonius, cukrų, druską ir pipirus. Virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol padažas sutirštės.
- Bešamelio padažo ruošimas: Puode ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišykite 1-2 minutes ant vidutinės ugnies. Pamažu supilkite pieną, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai. Virkite, kol padažas sutirštės. Įberkite muskato, druskos ir pipirų.
- Lasagnos surinkimas:
- Kepimo formos (maždaug 30×20 cm) dugną padenkite plonu sluoksniu pomidorų padažo.
- Uždėkite lasagnos lakštų sluoksnį.
- Užtepkite trečdalį špinato ir rikotos mišinio.
- Užpilkite šiek tiek bešamelio padažo.
- Pakartokite sluoksnius dar du kartus.
- Viršutinį lasagnos lakštų sluoksnį padenkite likusiu bešamelio padažu.
- Apibarstykite tarkuota mocarela ir parmezanu.
- Atvėsinimas ir laikymas: Uždenkite kepimo formą maistine plėvele ir laikykite šaldytuve iki 48 valandų.
Patiekimas savaitgalį:
- Išimkite lasagną iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš kepimą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Nuimkite maistinę plėvelę ir kepkite 40-45 minutes, kol viršus gražiai paruduos, o lasagna bus karšta per visą storį.
- Prieš pjaustydami, leiskite pastovėti 10-15 minučių.
- Patiekite apibarstytą šviežiu baziliku.
Kodėl tinka ruošti iš anksto: Lakštai sugeria padažų drėgmę ir suminkštėja, o sūriai ir prieskoniai susijungia į harmoningą derinį. Po paros šaldytuve, iškepta lasagna yra sodresnio skonio ir tvirtesnės tekstūros.
3. Meksikietiškas enchiladas troškinys – spalvų ir skonių fiesta
Šis patiekalas – tai tikriausiai paprasčiausias būdas pamaitinti didesnę kompaniją ir sulaukti komplimentų. Jis spalvingas, sotus ir pilnas kontrastingų skonių. Be to, jis faktiškai tampa geresnis kitą dieną!
Ingredientai (8 porcijoms):
Įdarui:
- 500 g maltos jautienos (arba juodųjų pupelių vegetariškai versijai)
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 paprikos (raudona ir geltona), supjaustytos kubeliais
- 2 česnako skiltelės, sutraiškytos
- 1 skardinė (400 g) kukurūzų, nusausintų
- 1 skardinė (400 g) juodųjų pupelių, nusausintų ir nuplautų
- 2 arbatiniai šaukšteliai kumino
- 1 arbatinis šaukštelis maltos paprikos
- 1/2 arbatinio šaukštelio čili miltelių (pagal norimą aštrumą)
- 1 arbatinis šaukštas kakavos miltelių (slaptas ingredientas!)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Pomidorų padažui:
- 2 skardinės (po 400 g) smulkintų pomidorų
- 1 skardinė (200 ml) enchilada padažo
- 1 arbatinis šaukštelis kumino
- 1 arbatinis šaukštelis oregano
- 1/2 arbatinio šaukštelio čili miltelių
Surinkimui:
- 12 kukurūzų tortilių, perpjautų pusiau
- 300 g tarkuoto čederio ir monterėjaus džeko sūrių mišinio
- 200 g grietinės
- 1 avokadas, supjaustytas (patiekimui)
- Šviežios kalendros, sukapotos (patiekimui)
- Žaliosios citrinos skiltelės (patiekimui)
Paruošimas:
- Įdaro gaminimas: Didelėje keptuvėje apkepkite maltą mėsą, kol ji nebebus rožinė. Pridėkite svogūnus ir paprikas, kepkite, kol daržovės suminkštės. Įmaišykite česnaką ir kepkite dar minutę. Suberkite kukurūzus, pupeles ir visus prieskonius, įskaitant kakavos miltelius. Maišykite ir kepkite dar 2-3 minutes. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite.
- Padažo ruošimas: Dubenyje sumaišykite smulkintus pomidorus, enchilada padažą ir prieskonius.
- Troškinio surinkimas:
- Kepimo formos (maždaug 33×23 cm) dugną padenkite trečdaliu pomidorų padažo.
- Išdėliokite pusę tortilijos pusračių taip, kad jie šiek tiek persidengtų.
- Uždėkite pusę mėsos įdaro.
- Užberkite trečdalį sūrio.
- Pakartokite: padažas, tortilijos, įdaras, sūris.
- Užpilkite likusį padažą ir užberkite likusį sūrį.
- Atvėsinimas ir laikymas: Uždenkite kepimo formą aliuminio folija ir laikykite šaldytuve iki 48 valandų.
Patiekimas savaitgalį:
- Išimkite troškinį iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš kepimą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
- Kepkite uždengtą folija 25 minutes, tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10-15 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai pageltonuos.
- Patiekite karštą su šviežiai supjaustytu avokadu, grietine, kalendromis ir žaliosios citrinos skiltelėmis.
Kodėl tinka ruošti iš anksto: Tortilijos sugeria padažo skonį, prieskoniai įsigeria giliau į įdarą, o sluoksniai susijungia į harmoningą derinį. Skonio profiliai tampa gilesni ir labiau išbaigti.
4. Prancūziškas bulvių „gratin dauphinois” – elegancija ir paprastumas viename
Šis tradicinis prancūziškas patiekalas – tai tobulas akompanimentas prie mėsos patiekalų, bet gali būti patiekiamas ir kaip savarankiškas vegetariškas valgis. Jis elegantiškas, kremingas ir nepaprastai skanus.
Ingredientai (6 porcijoms):
- 1,5 kg bulvių (geriausia – vaškinių, pvz., Yukon Gold)
- 500 ml grietinėlės (35% riebumo)
- 250 ml pieno
- 3 česnako skiltelės, perpjautos pusiau
- 2 lauro lapai
- 3 šakelės šviežio čiobrelio
- 1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto
- 100 g tarkuoto grijero sūrio
- 50 g tarkuoto parmezano sūrio
- 50 g sviesto, supjaustyto mažais gabalėliais
- Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Paruošimas:
- Aromatingos grietinėlės paruošimas: Mažame puode sumaišykite grietinėlę, pieną, česnako skilteles, lauro lapus ir čiobrelį. Užvirinkite, tada nuimkite nuo ugnies ir leiskite prieskoniams įsigertį į skystį apie 30 minučių. Nukoškite.
- Bulvių paruošimas: Nulupkite bulves ir supjaustykite jas labai plonomis riekelėmis (maždaug 3 mm storio), naudodami mandoliną arba labai aštrų peilį. Neplaukite bulvių po to, kai jas supjaustėte – krakmolas padės sutirštinti padažą.
- Surinkimas:
- Kepimo formą (maždaug 30×20 cm) ištepkite sviestu.
- Išdėliokite trečdalį bulvių, šiek tiek perdengdami riekeles.
- Pabarstykite druska, pipirais ir trupučiu muskato.
- Užpilkite trečdaliu aromatingos grietinėlės.
- Užberkite trečdalį sūrių mišinio.
- Pakartokite sluoksnius dar du kartus.
- Viršutinį sluoksnį apibarstykite likusiu sūriu ir uždėkite sviesto gabalėlius.
- Atvėsinimas ir laikymas: Uždenkite kepimo formą maistine plėvele ir laikykite šaldytuve iki 24 valandų.
Patiekimas savaitgalį:
- Išimkite gratiną iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš kepimą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160°C.
- Nuimkite maistinę plėvelę ir kepkite 1 valandą, tada padidinkite temperatūrą iki 190°C ir kepkite dar 15-20 minučių, kol viršus gražiai paruduos ir taps traškus.
- Prieš patiekdami, leiskite pastovėti 10 minučių, kad padažas stabilizuotųsi.
Kodėl tinka ruošti iš anksto: Prieskonių aromatai įsigeria į bulves, o krakmolas iš bulvių padeda stabilizuoti grietinėlės padažą. Rezultatas – kremingas, aromatinis patiekalas su tobula tekstūra.
5. Klasikinis tiramisu – desertas, kuris privalo subręsti
Joks ilgasis savaitgalis neapsieina be puikaus deserto, o tiramisu yra tobulas pasirinkimas išankstiniam ruošimui. Faktiškai, šis italų klasikinis desertas reikalauja „brandinimo” šaldytuve, kad skonis būtų tobulas.
Ingredientai (8 porcijoms):
- 6 kiaušinių tryniai
- 200 g cukraus
- 500 g maskarponės sūrio
- 300 ml stiprios espresso kavos, atvėsintos
- 120 ml Marsalos vyno (arba romo)
- 200 g „Savoiardi” (lady fingers) sausainių
- 4 valgomieji šaukštai kakavos miltelių
- 100 g tamsaus šokolado, smulkiai tarkuoto
Paruošimas:
- Kavos ir alkoholio mišinio paruošimas: Sumaišykite atvėsintą espresso kavą su Marsalos vynu arba romu. Įpilkite į platų, negilų dubenį.
- Kremo ruošimas: Elektriniame plakiklyje plakite kiaušinių trynius su cukrumi 4-5 minutes, kol masė pabals ir sutirštės. Sumažinkite plakiklio greitį ir po truputį įmaišykite maskarponę, kol gausite vientisą, purų kremą.
- Tiramisu surinkimas:
- Į stiklinę kepimo formą (maždaug 30×20 cm) arba atskirų porcijų dubenėlius dėkite pirštų ilgio sausainius, trumpai pamirkytus kavos ir alkoholio mišinyje (tik 1-2 sekundes iš kiekvienos pusės).
- Sausainius išdėliokite taip, kad jie visiškai padengtų dugną.
- Ant sausainių užtepkite pusę maskarponės kremo.
- Pakartokite dar vieną sluoksnį pamirkytų sausainių ir uždėkite likusį kremą.
- Paviršių tolygiai užberkite kakavos milteliais, naudodami sietelį.
- Apibarstykite tarkuotu šokoladu.
- Atvėsinimas ir laikymas: Uždenkite tiramisu maistine plėvele (neliečiant paviršiaus) ir laikykite šaldytuve mažiausiai 6 valandas, o geriausia – 24 valandas.
Patiekimas savaitgalį:
- Išimkite tiramisu iš šaldytuvo 15-20 minučių prieš patiekiant, kad deserto temperatūra šiek tiek pakiltų.
- Jei norite, prieš patiekdami galite papildomai apibarstyti šviežiais kakavos milteliais.
- Patiekite su šviežiomis uogomis arba mėtų lapeliais papuošimui.
Kodėl tinka ruošti iš anksto: Tiramisu yra vienas tų desertų, kurie būtinai turi „subręsti”. Sausainiai sugeria kavos ir alkoholio aromatus, suminkštėja ir susijungia su kremu, sukurdami tobulą tekstūrą ir skonių harmoniją. Po 24 valandų šaldytuve, tiramisu tampa tiesiog dieviškas!
Bendri patarimai išankstiniam patiekalų ruošimui
Kad jūsų išankstinis kulinarinis darbas duotų geriausią rezultatą, verta atkreipti dėmesį į šiuos patarimus:
1. Saugus maisto laikymas
- Tinkama temperatūra: Užtikrinkite, kad šaldytuvo temperatūra būtų 0-4°C.
- Sandarūs indai: Naudokite sandariai užsidarančius indus ar kepimo formas, kurias galima gerai uždengti, kad maistas neprisigertų kitų kvapų.
- Laikymo trukmė: Dauguma iš anksto paruoštų patiekalų gali būti laikomi šaldytuve 2-3 dienas. Jei ruošiate anksčiau, apsvarstykite galimybę užšaldyti.
2. Tinkamas atšildymas ir pašildymas
- Pakankamas laikas: Visada išimkite patiekalą iš šaldytuvo bent 30-60 minučių prieš šildymą, kad jis pasiektų kambario temperatūrą.
- Laipsniškas šildymas: Šildykite patieklus vidutinėje temperatūroje, kad jie įšiltų tolygiai.
- Apsauga nuo išdžiūvimo: Troškinius ir apkepus šildykite uždengtus, nuimdami dangčius tik paskutinėms minutėms, kad paviršius apskrustų.
3. Baigiamieji akcentai
- Šviežios žolelės: Visada apiberite šviežiomis žolelėmis tik prieš patiekdami, ne anksčiau.
- Tekstūros kontrastas: Pridėkite šviežių, traškių elementų (pvz., skrudintas duonos kubelius, svieste kepintus riešutus) tik patiekimo metu.
- Papildomi garnyrai: Paruoškite šviežius, greitus garnyrus (pvz., žalias salotas ar garuose virtas daržoves) paskutinę minutę.
Išvada – mėgaukitės savaitgaliu be streso
Šie penki patiekalai – tai ne tik būdas išvengti laiko praleidimo virtuvėje ilgąjį savaitgalį, bet ir garantija, kad jūsų maistas bus dar skanesnis nei gamintas tą pačią dieną. Išankstinis ruošimas leidžia skoniams subręsti, susiformuoti gilesniam aromatų profiliui ir sukurti tobulą tekstūrą.
Įsivaizduokite savaitgalį, kai vietoj stovėjimo prie viryklės, jūs galite mėgautis laiku su šeima ar draugais, poilsiu gamtoje ar tiesiog ramiu laiku sau. O kai ateis metas valgyti, jūs tiesiog ištrauksite tobulai paruoštą patiekalą, trumpai pašildysite ir patieksite – tarsi būtumėte praleidę visą dieną virtuvėje!
Taigi, kitą kartą, kai planuosite ilgąjį savaitgalį, prisiminkite šiuos receptus. Skirkite valandą ar dvi pasiruošimui iš anksto, ir mėgaukitės atostogomis be virtuvės rūpesčių, bet su gurmanišku maistu. Jūsų svečiai bus sužavėti, o jūs – pailsėję ir patenkinti. Skanaus ir puikaus savaitgalio!